PUŠTENI IZ ZATVORA

SISAČKI TROVAČI NA SLOBODI Prijateljima ubacili tablete u piće pa ih opljačkali: 'Nisu ih ubili namjerno'

Laktašićka je dobila 20, a Pavlović 35 godina zatvora, zbog kaznenog djela teškog ubojstva na krajnje podmukao način iz koristoljublja. Vrhovni sud ukinuo je presudu Županijskog suda protiv njih i naložio novo suđenje.
 Mate Piškor/Cropix

SISAK - Gordanu Laktašić (35) i Dragomira Pavlovića (40), dosad poznate kao "sisački trovači", jer su bili optuženi za teško ubojstvo iz krajnje niskih pobuda, trovanjem, Damira Zaimovića i Jadranke Podgoršek, sisački Županijski sud pustio je na slobodu iz zatvora u kojem su neprekidno od rujna 2010. godine. Ovo dvoje je 8. prosinca 2011. godine već osuđeno na Županijskom sudu u Sisku na dugotrajne kazne zatvora. Laktašićka je dobila 20, a Pavlović 35 godina zatvora, zbog kaznenog djela teškog ubojstva na krajnje podmukao način iz koristoljublja. Vrhovni sud ukinuo je presudu Županijskog suda protiv njih i naložio novo suđenje.

U ponovljenom suđenju pred izmijenjenim vijećem Županijskog suda u Sisku, Gordana Laktašić je osuđena na četiri, a Dragomir Pavlović na pet godina zatvora jer su počinili kazneno djelo prouzročenjem smrti iz nehaja, iz članka 95. KZ. Međutim, kako su u istražnom zatvoru već proveli 4 godine i 9 mjeseci, te da su im istekli svi zakonski rokovi pritvora, sutkinja Melita Avedić je naredila da se osuđenici odmah puste na slobodu.

Oboje optuženih je i na ponovljenom suđenju proglašeno krivim što su 17. kolovoza 2010. godine zajedno i u dogovoru, tabletama Leponexa otrovali Jadranku Podgoršek, kako bi joj oduzeli kreditne kartice. Zajedničkim djelovanjem tableta i alkohola izazvano je najprije trovanje, a potom i smrt žrtve.

Međutim, sud je odbacio tvrdnje optužbe da su oni planirali ubojstvo Siščanke patuljastog rasta, koja se često s njima družila na pijankama. Osuđeni su, kako je obrazložila sutkinja Melita Avedić, željeli omamiti Jadranku Podgoršek, miješajući joj u piće tabletu Leponexa, lijeka protiv šizofrenije, što su, kako je utvrđeno tijekom suđenja, često koristili za omamljivanje drugih žrtava i njihovu pljačku. Međutim, do sada nitko nije umro od takvih njihovih nedjela, dok su kao uzrok smrti Jadranke Podgoršek vještaci naveli trovanje opasnom mješavinom leponexa i alkohola.

Nedvojbeno je utvrđeno da su na dan smrti i idućeg dana osuđeni Laktašić i Pavlović ‘peglali’ American Express karticu Jadranke Podgoršek i kupili raznu robu u vrijednosti 4.693 kune, čime je potvrđen motiv trovanja.

Dragomor Pavlović je ujedno je oslobođen optužbe da je 9. srpnja 2010. godine tabletama Leponexa, koje je stavio u grah Damiru Zaimoviću prouzročio njegovu smrt. Kako je obrazložila predsjednica sudskog vijeća, uzrok smrti nije utvrđen sa sigurnošću, jer je od smrti do obdukcije proteklo dosta vremena, a svjedoci su mijenjali iskaze o tom događaju. Za to kazneno djelo nisu pronađeni ni materijalni dokazi.

Na izrečene kazne žalbu je najavilo Županijsko državno odvjetništvo u Sisku, a na dio kazni i branitelji osuđenih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 16:10