uskok sve istražuje

Skandal na sudu: Zapisničarka odala tajne podatke kolegici, ona ih prenijela dečku osumnjičeniku

Dvije administrativne referentice zadarskog suda završile su pod lupom djelatnika USKOK-a zbog sumnje da su zlouporabile svoj položaj
Zgrada Županijskog suda u Zadru
 Jure Miskovic/Cropix

Dvije administrativne referentice zadarskog Županijskog suda završile su pod lupom djelatnika USKOK-a zbog sumnje da su zlouporabile svoj položaj i ovlasti. Naime, USKOK je donio rješenje o provođenju istrage jer osnovano sumnjaju da 26-godišnja administrativna tajnica i zapisničarka raspoređena kod suca istrage, nije čuvala kao tajnu sadržaj sudskog naloga za primjenu posebnih dokaznih radnji.

Iako je znala da je te podatke dužna čuvati kao tajnu, svejedno ih je 25. listopada 2020. godine prenijela suosumnjičenoj 27-godišnjoj kolegici, također administrativnoj tajnici i zapisničarki. Zašto? Zato što je znala da je u vezi s osumnjičenikom čije se ime nalazilo na sudskom nalogu.

- Navedeno je prvookrivljena napravila s namjerom da se tijekom provođenja naloženih radnji ne otkrije da su drugookrivljena i osumnjičenik partneri, te da se protiv osumnjičenika ne prikupe dokazi. Potom je drugookrivljena svom partneru neovlašteno otkrila sadržaj i podatke iz predmetnog naloga suca istrage iako je znala da su ti podaci tajni.

Nakon toga je osumnjičenik izbjegavao komunikaciju na nadziranom telefonu, pa su posebne dokazne radnje protiv njega obustavljene jer nisu prikupljeni dokazi - navodi se u priopćenju USKOK-a koji je protiv obje zaposlenice suda predložio sucu istrage Županijskog suda u Splitu određivanje jednomjesečnog pritvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:26