MITO I KORUPCIJA

Skandal u državnoj firmi: USKOK istražuje jednog od direktora Fine

O pokretanju istrage USKOK je izvijestio na svojim web stranicama

Arhivska fotografija

 Ranko Šuvar/CROPIX

Policija i USKOK osumnjičili su trojicu muškarca, među kojima i 33-godišnjega direktora u Odjelu tehničke zaštite FINA-a GS, da su za dobivanje poslova s FINA-om GS tražili od vlasnika jedne zaštitarske tvrtke 4.140 eura mita koje im je trebalo biti plaćeno preko catering tvrtke, kroz fakture za hranu.

Zaštitar je to odbio te sve prijavio policiji, a sva trojica su uhićena i ispitana no USKOK protiv njih nije tražio određivanje istražnoga zatvora. Čitava priča je, objavio je USKOK počela u srpnju 2022. kada se vlasniku zaštitarske tvrtke obratio jedan drugi poduzetnik rekavši mu da kako će mu osigurati kontakt s direktorom FINA GS-a kako bi zaštitarska tvrtka dobila posao preventivnih obilazaka bankomata na području Istre.

Posao je sklopljen te je zaštitarska tvrtka nadzirala bankomate u srpnju i kolovozu prošle godine za što im je FINA GS i uredno platila. No, nakon toga od zaštitara su zatražili plaćanje mita zbog dobivanja toga posla, a i kako bi se poslovna suradnja nastavila u budućnosti. Rekli su da im mito preda tako što će jednoj tvrtki za catering platiti nepostojeće troškove od 4.140 eura, a što je zaštitar odbio učiniti te odlučio sve prijaviti. O pokretanju istrage USKOK je izvijestio na svojim web stranicama, a priopćenje donosimo u cijelosti.

"USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv trojice hrvatskih državljana (1990., 1976., 1980.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja mita u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te poticanja na krivotvorenje službene ili poslovne isprave.

Osnovano se sumnja da su I. i II. okr. zajedno i dogovorno, u razdoblju od 01. srpnja 2022. do 23. veljače 2023. u Puli i Zagrebu, nakon što je II. okr. direktor jednog trgovačkog društva ponudio zastupniku drugog društva posao pružanja usluga preventivnih obilazaka bankomata na području Istre u ime i za račun FINA Gotovinski servisi d.o.o. (FINA GS), u svezi čega mu je osigurao kontakt s I. okr. direktorom Odjela tehničke zaštite u FINA GS-u, te nakon što je taj posao to drugo društvo i obavljalo za FINA GS tijekom srpnja i kolovoza 2022., od zastupnika tog društva zatražili nagradu za dobivanje tog posla, te za buduću poslovnu suradnju s FINA GS-om u poslovima dodatnog osiguranja, posebno vezano uz prijevoz novca posebnim vozilima na području Istre.

U tu svrhu je II. okr. početkom rujna 2022. od III. okr. odgovorne osobe u jednom trgovačkom društvu zatražio da u ime svog društva izda fiktivni račun na iznos od 4.140,95 eura za uslugu pripreme hrane te ga ispostavi društvu koje je surađivalo s FINA GS-om, što je III. okr. i učinio, te je evidentirao račun u Knjizi izlaznih faktura, svjestan da fakturirana usluga nije naručena ni pružena.

Potom su I. i II. okr. zatražili od zastupnika društva koje je surađivalo s FINA GS-om da za nagradu plati račun za tobožnju uslugu cateringa u iznosu od 4.140,95 eura, kojeg mu je prethodno treće društvo poslalo putem elektroničke pošte, no ovaj nije pristao na plaćanje.".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. ožujak 2024 09:43