SPOLNO UZNEMIRAVANJE

SKANDAL U KRIŽEVAČKOJ ŠKOLI Četiri učenice optužile profesora za spolno zlostavljanje: 'Nije nas dirao, ali zbog onoga što je radio bilo nas je sram'

 - / Wavebreak / Profimedia

Profesor jedne srednje škole iz Križevaca ovih je dana službeno optužen za spolno zlostavljanje. Kako doznaje portal Bjelovar.live, profesora M.D. prijavile su četiri učenice.

Na službeno podizanje optužnice protiv muškarca Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru se odlučilo 29. studenog prošle godine čemu su, naravno, prethodila ispitivanja i razgovori s četiri srednjoškolke koje su profesora čvrsto odlučile kazneno prijaviti.

Djevojke su, doznajemo, kazale da ih profesor nipošto nije dirao, a niti to pokušao, već da im je navodno upućivao pohotne poglede te duže vrijeme promatrao njihove intimne dijelove tijela. Takav neukus je trajao nekoliko mjeseci, što je bilo i više nego dovoljno dugo da učenice osjete ozbiljnu nelagodu pa čak i sram. Kako smo doznali, šaputanja su se vrlo brzo proširila razredom i stigla do uha njihove razrednice. Neugodno iznenađena takvim pričama o svom kolegi, razrednica je odmah pozvala djevojke na razgovor i poslušala što imaju za reći. Profesor je uskoro kazneno prijavljen, javlja Bjelovar.live.

Kako stoji u optužnici, muškarca se tereti za četiri kaznena djela protiv spolne slobode, konkretno spolnog uznemiravanja koje je kažnjivo po članku 156. stavku 1. Kaznenog zakona.

- Onaj tko spolno uznemirava drugu osobu kojoj je nadređen ili koja se prema njemu nalazi u odnosu zavisnosti ili koja je posebno ranjiva zbog dobi, bolesti, invaliditeta, ovisnosti, trudnoće, teške tjelesne ili duševne smetnje, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine – stoji u zakonu. Inače, spolno uznemiravanje se definira kao svako verbalno, neverbalno ili fizičko neželjeno ponašanje spolne naravi koje ima za cilj ili stvarno predstavlja povredu dostojanstva osobi, uzrokuje strah, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje.

- Obavještavam vas kako je ovo državno odvjetništvo podiglo optužnicu protiv okrivljenog M. D. zbog četiri kaznena djela protiv spolne slobode–spolnog uznemiravanja iz članka 156. stavka 1. Kaznenog zakona, koja djela je počinio na način da je od mjeseca listopada 2018. do 22. veljače 2019. u K., u više navrata djecu koja su se prema njemu nalazila u odnosu zavisnosti i koja su bila posebno ranjiva zbog dobi neverbalno spolno uznemiravao, a što je kod djece izazivalo neugodu i sram – stoji u službenom odgovoru bjelovarskog ODO-a na upit portala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2023 23:50