JUTARNJI OTKRIVA

SKANDAL U MEDICINSKOJ ŠKOLIU PULI Roditelji: 'Ravnateljica već dvijegodine štiti profesora pedofila'

Prosvjetna inspekcija, policija i DORH istražuju prijavu roditelja nekoliko učenica protiv nastavnika informatike
 Goran Sebelić/CROPIX

Prosvjetna inspekcija, policija i DORH istražuju prijavu kojom se nastavnika informatike Medicinske škole u Puli optužuje da je seksualno uznemiravao učenice.

Iako je prosvjetni inspektor očito s razlogom alarmirao više institucije, nastavnik je i dalje službeno zaposlenik Medicinske škole. Na bolovanju je duže vrijeme.

Jutarnji list dobio je, naime, prijavu roditelja učenica te škole u kojoj stoji tvrdnja da se već dvije godine bezuspješno pokušavaju riješiti problematičnog nastavnika.

“Roditelji smo učenica koje idu u Medicinsku školu u Puli. Profesor informatike je pedofil, pipa učenice, a ravnateljica sve to zna i štiti ga. U više navrata smo ga prijavili, ali ona ništa nije napravila... Svaka prijava završila bi tako da je branila profesora, a nama obećavala da se to više neće ponoviti. Vjerovali smo joj, no onda se profesor ponovo pojavio u školi. Što se čeka? Da se sva djeca ispišu iz škole? Da svi profesori obole? Sve ovo je agonija. Smijenite je hitno!”, piše, među ostalim, u zadnjoj prijavi, na koju je reagirala prosvjetna inspekcija.

Nadzor u školi proveden je sredinom veljače “nakon obavijesti škole o možebitnom seksualnom uznemiravanju više učenica od strane profesora informatike”. Nakon nadzora, prosvjetni je inspektor zaključio da u priči ima dovoljno materijala za više instance. Slučaj su on, a potom i uprava škole prijavili policiji.

Prosvjetni je inspektor, u skladu s ovlastima, poslije i provjerio je li škola postupila po njegovu rješenju. Naime, kako potvrđuju u Ministarstvu, posumnjao je u vjerodostojnost izvješća škole o daljnjem postupanju te je odlučio odraditi još jedan nadzor.

Riječ je o tzv. kontrolnom inspekcijskom nadzoru obavljenom 10. travnja. Kako doznajemo u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta pod čijom je ingerencijom inspekcijska služba, tijekom nadzora je utvrđeno da uprava Medicinske škole nije dosljedno ispunila naloge inspektora.

- Sve to vrijeme nastavnik informatike je na bolovanju - kažu u Ministarstvu.

Epilog ove priče postao je ozbiljan u trenutku kada samo iz Ministarstva dobili informaciju da su obaviješteni da je postupanje policije okončano i da je Državnom odvjetništvu proslijeđeno posebno izvješće. No, tu dolazi do problema u komunikaciji Ministarstvo znanosti - DORH.

- Uvjet za suspenziju nastavnika je pokrenuti kazneni postupak za navedeno djelo. Do danas nam, unatoč više pisanih upita, nije odgovoreno je li protiv nastavnika pokrenut postupak - kažu u Ministarstvu. Jedina preostala mogućnost, uz DORH-ovu kaznenu prijavu, jest - nastavljaju - pokretanje postupka upućivanja nastavnika na procjenu psihofizičkoga stanja (radne sposobnosti). To je trebala pokrenuti škola.

Škola to nije napravila, pa je prosvjetni inspektor odlučio zatražiti razrješenje ravnateljice, čime ovo vjerojatno postaje jedan od najkompliciranijih slučajeva za prosvjetnu inspekciju. Naime, kao što protiv nastavnika nije pokrenut kazneni postupak, tako ni protiv ravnateljice nije pokrenuto razrješenje koje je zatražio inspektor: školski je odbor 20. svibnja odbio taj prijedlog. Iz DORH-a su nam predložili da se danas javimo njihovoj službi u Puli koja se bavi detaljima slučaja...

‘Sve koji su glasali protiv mene najurit ću iz škole’

Da je jedan od problema otpor vrha škole koji uz potporu školskog odbora ne izvršava nalog inspektora, potvrđuje i anonimna prijava roditelja. Oni tvrde da je ravnateljica škole Gordana Čoso od njih tražila da je zaštite od smjene.

“Ravnateljica je velika manipulatorica. Čuli smo je da prijeti da će sve koji su glasali protiv nje najuriti iz škole. Ona je ta koja štiti profesora pedofila”, tvrdi se u anonimnom pismu. - Budući da je riječ o anonimnoj prijavi, ne bih ništa komentirala - rekla je ravnateljica Čoso.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 04:21