SUSTAVNA PLJAČKA

SKANDAL U POŽEGI Na Županijskom sudu godinama se krao novac od kazni i taksi: 'Nikakve kontrole nije bilo...'

Nikakve kontrole nije bilo, a posve je nemoguće da za to nisu znali i suci, osobito šefovi, tvrdi jedan odvjetnik
 Petar Fric/CROPIX

Upravo onako kako se na Općinskom sudu u Požegi krao novac od sudskih taksi i kazni koje su trebale biti uplaćene u državni proračun, kralo se i na tamošnjem Županijskom sudu! Za Jutarnji list to je potvrdio Zlako Mirković, predsjednik Županijskog suda u Slavonskom Brodu, pod čiju nadležnost spada i Stalna služba u Požegi, gdje su se krađe događale. Jutarnji list objavio je prije manje od tri tjedna faksimil krivotvorene uplatnice kojom je D. K. iz jednog mjesta kraj Požege trebao platiti 82.525,83 kune za troškove kaznenog postupka i paušala. Iako je uplatnica završila u sudskom spisu, taj novac nikada nije uplaćen u proračun.

Nakon što su u Županijskom sudu u Požegi uvjerili da je inofrmacija Jutarnjeg lista točna, sudac Županijskog suda Predrag Dragičević, koji je vodio predmet u kojem je osuđeni D. K. trebao platiti navedeni iznos, podnio je protiv njega prijavu za kazneno djelo protiv imovine i prijevare, te Općinskom državnom odvjetništvu u Požegi uputio zahtjev da se taj iznos prisilno naplati ovrhom.

Nitko nije prijavljen

Za razliku od Općinskog suda, gdje je nakon otkrivene prijevare bivša službenica suda koja je također falsificirala uplatnice (o čemu je Jutarnji također pisao) kazneno prijavljena i dobila otkaz, na Županijskom sudu nisu prijavili nikoga od službenika. Prijavljen je samo D.K. Prema našim saznanjima, prijevara s falsificiranom uplatnicom na iznos nešto već od 82.000 kune tek je jedna u nizu i slučaj D. K. nipošto nije jedini.

Trećina kazne

- Kada mi je 2007. presuđeno da platim 82.000 kuna, prišao mi je službenik suda D. M. i rekao da mogu platiti trećinu iznosa i dobiti rješenje kao da sam platio sve. Uputio me je da novac uplatim u kancelu Županijskog suda, gdje sam u gotovini platio 25.000 kuna. Službenik K. J. je novac primio i rekao mi da ću dobiti rješenje. Međutim, rješenje nisam dobio. Čak sam i D. M. nagradio s dvije tisuće kuna - objašnjava D. K.

Na Općinskom sudu u Požegi, u istoj zgradi gdje je i Županijski sud, rečeno nam je da je D. M. bio voditelj ovršnog kancela, no da je prošle godine dao otkaz pod obrazloženjem da je našao posao u Njemačkoj.

Supruga bivšeg voditelja ovršnog kancela D. M., visokopozicionirana osoba u gradskoj upravi Požege, rekla nam je da je njezin muž u inozemstvu i odbila dati njegove kontakte. Ipak, došli smo do njega te je odbio razgovarati putem telefona. Rekao je da se nalazi u Njemačkoj i da se vjerojatno vraća u rujnu.

Raskošan život

Više sugovornika u Požegi, međutim, ispričalo nam je da je D. M. u Hrvatskoj i da se skriva. Upozorili su nas i na golemi nerazmjer imovine D. M. u odnosu na njegova i primanja njegove supruge. Osobno smo se uvjerili da je njihova kuća jedna od raskošnijih u nizu obiteljskih vila u elitnom dijelu Požege.

- Živio je na visokoj nozi i sve to nije mogao steći plaćom na sudu i plaćom svoje supruge - ističe naš sugovornik u Požegi.

Jedan požeški odvjetnik tvrdi kako je bila javna tajna da se novac od kazni i sudskih taksi godinama krao i na Županijskom sudu u Požegi. Nikakve kontrole nije bilo, kaže i tvrdi da je posve nemoguće da za to nisu znali i suci, osobito predsjednici sudova čija je dužnost nadzirati sudske financije. No upozorava: razmjeri pljačke na Županijskom sudu u Požegi morali su biti puno veći nego na Općinskom, jer su ondje kazne i sudske takse znatno više.

Iz Ministarstva pravosuđa su potvrdili da su u travnju proveli nadzor u Općinskom sudu u Požegu, ali ne i u Županijskom sudu.

Iz Ministarstva pravosuđa na upit Jutarnjeg što je učinjeno da se istraže razmjeri pljačke državnog proračuna na Općinskom i Županijskom sudu u Požegi, odgovoreno je tek da je "ministar pravosuđa 9. travnja 2015. godine donio rješenje kojim je odredio nadzor nad pravilnošću i zakonitošću obavljanja poslova sudske uprave u Općinskom sudu u Požegi". Neposredni inspekcijski nadzor proveden je od 20. do 23. travnja ove godine, napravljen je zapisnik i poslan na očitovanje Općinskom sudu u Požegu, a zatim će, kažu u Ministarstvu pravosuđa, biti dostavljen predsjedniku Vrhovnog suda, predsjedniku Županijskog suda u Slavonskom Brodu i Državnom sudbenom vijeću.

No iz odgovora Ministarstva pravosuđa vidljivo je da ono još nije pokrenulo nikakav nadzor nad radom Županijskog suda u Požegi, u skandalu koji je otkrio Jutarnji list, a koji je - po svemu sudeći - po količini opljačkanog novca mnogo veći od afere na Općinskom sudu u istom gradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:55