NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Škaro dobio 2,5 godina zatvora za silovanje i seksualno uznemiravanje bivše zaposlenice

Tužitelji ga terete da je nedjela počinio tijekom lipnja 2019. te do 10. kolovoza 2019. u prostorijama AK Siget

Damir Škaro

 Darko Tomas/Cropix

Gotovo tri i pol godine nakon što je u rujnu 2019. na graničnom prijelazu s Bosnom uhićen Damir Škaro, bivši saborski zastupnik HDZ-a i osvajač olimpijske medalje u boksu na Županijskom sudu u Velikoj Gorici proglašen je krivim zbog spolnog uznemiravanja i silovanja bivše zaposlenice AK Siget.

Za razliku od roditelja žrtve, na objavu presude nije došao, a sudsko vijeće na čelu sa sutkinjom Sandrom Kantolić nakon 15 održanih ročišta osudilo ga je na dvije i pol godine zatvora. Naloženo mu je i plaćanje 3878 eura sudskog paušala i vještačenja, a 50 dana provedenih u istražnom zatvoru od 4. rujna do 24. listopada 2019. će mu biti uračunato u finalnu kaznu.

- Izreka presude javno je objavljena s obzirom da je s rasprave bila isključena javnost. A obrazloženje dosuđene kazne biti će usmeno obrazloženo iza zatvorenih vrata s isključenom javnosti, dakle pred tužiteljstvom te braniteljima optuženog i opunomoćenika oštećene - rekla je sutkinja Sandra Kantolić pa je tako sedma sila, koja je okupirala sudnicu, zajedno sa roditeljima oštećene morala napustiti prostorije sudnice.

Krajem prošlog tjedna Škaro je aktivno iznio obranu i negirao krivnju, a Škarina žrtva, kojoj je zbog proživljenih trauma dijagnosticirana akutna posttraumatska reakcija na stres je početkom srpnja prošle godine ponovno saslušana i to putem videolinka, a sadržaj iskaza obje sukobljene strane ostaje iza zatvorenih vrata jer je suđenje zbog zaštite žrtve i osjetljivosti slučaja zatvoreno za javnost.

Velikogorički tužitelji ga terete da je (ne)djela počinio tijekom lipnja 2019. i 10. kolovoza 2019. u prostorijama AK Siget na čijem se čelu tada nalazio. Tražio je od svoje poslovne tajnice da ga svakodnevno zagrli i poljubi u obraz pa je ona to i činila. Govorio joj je da je noću sanja i pitao ju gleda li porniće. Dirao ju je rukom po koljenima i stražnjici, a kad bi ona negodovala govorio joj je da je hladna i frigidna. A 10. kolovoza prišao joj je s leđa u uredskim prostorijama. Jednom ju je rukom obgrlio a drugu zagurao pod majicu pa se ona okrenula te ju je primio za obje ruke. Iako se opirala, ruku joj je gurnuo u gaćice ...

Osim iskaza žrtve u prilog Škari, čini se, nisu išli ni rezultati DNK vještačenja žrtvine haljine na čijem gornjem obrubu i patentnom zatvaraču je osim njezinog DNK pronađen i Škarin DNK. Ujedno je njegov još (pro)nađen i na donjem obrubu iste haljine.

Suđenje je Škari počelo 21.rujna 2020., a na ročišta je dolazio sa slobode s obzirom da je krajem listopada 2019. pušten iz istražnog zatvora nakon što je dao ostavku na mjesto predsjednika AK Siget ali i jer su do tada već bili ispitani svi svjedoci (roditelji žrtve, liječnica kojoj se žrtva povjerila i nekoliko zaposlenika AK Siget).

Škarini odvjetnici Rafael Krešić i Sineva Vukušić nisu zadovoljni presudom.

- Iz usmenog obrazloženja presude vidljivo je da sud nije u potpunosti utvrdio činjenice na koje je obrana u postupku upirala i idu u koristi okrivljeniku. Po nama je i činjenično stanje pogrešno utvrđeno - rekla je Vukušić uvjerena da Škaro kriv nije.

Opunomoćenice žrtve, pak, Mirela Alerić Puklin i Morana Rabar su zadovoljne presudom.

- Smatram da je sud utvrdio sve relevantne okolnosti ispravno, izveo pravilan zaključan i zadovoljni smo osuđujućom presudom - rekla je kratko Alerić Puklin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:25