POVREDA UGLEDA RH

Skinuli hrvatsku zastavu kod Knina, no pušteni su na slobodu. Doznajemo kolika im kazna prijeti!

U prostorijama šibenskog tužiteljstva sva su trojica iznijela obranu

Skidanje hrvatske zastave kod Knina

 Titok Screenshot/

Dvojica 20-godišnjaka iz okolice Knina kao da su znala da iza zatvorskih rešetaka neće završiti zbog toga što su, prepuni ponosa, 26. svibnja skidali hrvatsku zastavu s čeličnog stupa na brdu Gradina u mjestu Kovačić brdo na Kninskom polju.

Točnije, jedan ju je skidao a drugi ga je, u ulozi snimatelja i režisera, bodrio vičući: "Ajmo... skidanje, tako je!". I umjesto da su tu sramotnu snimku zadržali za sebe, oni su ju pokazali okolo, a 49-godišnji muškarac, otac jednog od dvojice aktera skidanja zastave, odlučio ju je pokazati i široj masi. Snimku je objavio na TikToku, a ispod nje su se počeli redati još sramotniji komentari.

Kninska policija je odmah po saznanju za događaj i za videozapis krenula istraživati te su lisice na ruke stavili trojici muškaraca. Kazneno su ih prijavili za povredu ugleda Republike Hrvatske te su predani pritvrskom nadzorniku.

Iako je djelo iz općinske nadležnosti, ispitani su na Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku gdje su sva trojica iznijela aktivnu obranu.

- Ispitani su zbog sumnje da su počinili kazneno djelo povrede ugleda Republike Hrvatske iz članka 349. Kaznenog zakona. Nakon ispitivanja protiv njih nije predlagano određivanje istražnog zatvora te su pušteni da se brane sa slobode. Slijedi daljnje postupanje ovog državnog odvjetništva i donošenje državnoodvjetničke odluke - odgovorili su na upit Jutarnjeg iz šibenskog Županijskog državnog odvjetništva.

Ako se i sudskim putem trojcu dokaže krivnja prijeti im do godine dana zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:44