INCIDENT U DALJU

Skinuo hrvatsku zastavu s jarbola, bacio na pod i gazio ju pa pred policijom pjevao četničke pjesme

Zbog uništavanja hrvatske zastave podignuta je optužnica protiv 67-godišnjaka

Ilustracija

 Goran Mehkek/Cropix

Zbog uništavanja hrvatske zastave podignuta je optužnica protiv 67-godišnjeg hrvatskog državljanina.

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku tereti ga da je 11. siječnja 2024., oko 16 sati, u Dalju, postupio u nakani omalovažavanja državnih simbola Republike Hrvatske. Navode kako je prišao postavljenom spomen-obilježju braniteljima i civilima zatočenima u Dalju tijekom Domovinskog rata i skinuo s jarbola zastavu Republike Hrvatske. Pokidao je sajlu i zastavu, a potom ju bacio na pod i nogama gazio.

Ni to mu nije bilo dovoljno, pa je istoga dana, nakon što je strgao zastavu, otišao ispred jednog objekta gdje je psovao i pozivao na mržnju prema okupljenim građanima, a na kraju je otišao ispred zgrade Postaje granične policije Dalj glasno pjevajući četničku pjesmu uz opetovane psovke i govor mržnje.

Sve to bilo je i više nego dovoljno da ga tužiteljstvo temeljem kaznene prijave PU osječko-baranjske pred Županijskim sudom u Osijeku optuži zbog ‘‘zbog kaznenog djela povrede ugleda Republike Hrvatske i kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju‘.‘

Državno odvjetništvo također je predložilo produljenje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 18:45