HOROR U ZAGREBU

SLAGALICA STRAVE NA ZAGREBAČKOJ KAJZERICI Ubijeni Davor danas je trebao biti kum na vjenčanju: On i Josipa bili su u šopingu prije nego ih je Nađ ubio

 
Igor Nađ nije imao kriminalni dosje, a policija ga je zabilježila samo jednom, 2016. godine, zbog narušavanja javnog reda i mira. S Majom Tojagić imao je jedno dijete; Igor Nađ s Majom Tojagić (lijevo); Maja Tojagić sa sestrom Josipom (desno gore); Maja Tojagić (desno dolje); Igor Nađ (desno dolje u kutu)
 FACEBOOK

Što je točno bio okidač koji je u četvrtak navečer nagnao 36-godišnjega Igora Nađa da počini najstrašniji zločin u Hrvatskoj u posljednjih 21 godina, nije poznato. Naime, nitko od protagonista zločina nije preživio da bi o samome događaju mogao pričati, dok ostalih direktnih očevidaca nema.

Masakr na Kajzerici preživio je samo dvomjesečni sinčić kojeg je Nađ imao sa svojom žrtvom, djevojkom s kojom je bio u vezi nekoliko godina, Majom Tojagić (35). Ono što je izvjesno jest da je Nađ u večernjim satima posegnuo za vatrenim oružjem koje je ilegalno posjedovao, te u prostoru kućice u Cimmermanovoj u kojoj je Nađ zajedno s obitelji Tojagić živio, pobio šestero ljudi, među kojima i desetogodišnjeg dječaka, Majinog sina iz ranije izvanbračne veze, ali i Maju Tojagić te njezinu čitavu obitelj. Osim Maje i njezinog djeteta, ubio je Majinog oca Dragomira Tojagića (61), Majinu majku Filjku Tojagić (63), Majinu mlađu sestru Josipu (29) te njezinog dečka Davora Paušaka (29).

Najavio pohod?

Prema nekim verzijama događaja, povod je navodno bila Nađova ljubomora, odnosno patološka želja za kontrolom nad svojom godinu dana mlađom djevojkom, no pravi motiv možda se nikada ne otkrije. Nekoliko Nađovih poznanika koje je Jutarnji list kontaktirao tijekom jučerašnjeg dana, kažu da su ga poznavali pod nadimkom Rus. Prema izvorima Slobodne Dalmacije, Nađ je jučer u jednom lokalu na Vrbiku prijatelju najavio krvavi pir riječima: “Ovo je posljednji put da me vidiš”.

Doznajemo kako je Nađ bio sklon ekscesima te se prije tri godine iz čistog mira fizički obračunao s jednim mladićem.

Jutarnji list je jučer kontaktirao s nizom osoba koje su poznavali žrtve i ubojicu. Kažu da su Maja i Igor ljubavnu vezu započeli prije oko tri godine, a prije samo dva mjeseca rodio im se i sinčić. Živjeli su zajedno u malenoj kući na Kajzerici, gdje se on doselio, a tamo je i prijavio svoju taksi tvrtku Juri žuri j.d.o.o. s kojom je kao taksist radio za Uber.

Njegovi poznanici u jednom kafiću u širem centru Zagreba jučer su u nevjerici komentirali slučaj.

- Znao je doći ovdje, uvijek je bio korektan i platio bi piće svima na šanku, ali nikada nije mnogo govorio o sebi. Kada smo vidjeli da je to on, ostali smo šokirani. Nismo znali ni da vozi taksi, a kamo li da je sposoban učiniti ovakvo nešto. Jedino bi znao govoriti o svojoj prijašnjoj vezi. Govorio je da je to bila dobra djevojka. Znali su se posvađati, ali za sve je okršaje uvijek krivio sebe - kažu nam Igorovi znanci.

Jedan umirovljenik prisjetio se kako je ubojica uvijek volio sjesti za šank i plaćati piće konobaricama.

Ratni izbjeglica

Igor Nađ podrijetlom je iz Petrovaca kod Vukovara odakle je prognan tijekom Domovinskog rata kao maleni dječak. S obitelji je došao u Zagreb te su jedno vrijeme boravili u Hotelu Internacional, a polazio je i obližnju osnovnu školu u zagrebačkom naselju Vrbik. Njegov bratić B., koji se vratio u Vukovar nakon rata, kaže nam kako ga je neugodna vijest zatekla na ljetovanju.

- Nismo se u posljednje vrijeme baš družili, zadnji put vidio sam ga prije oko pola godine. Ne mogu vjerovati što je učinio. Cijeli dan čitam vijesti i ne mogu doći k sebi - rekao nam je Igorov rođak, zgrožen monstruoznošću njegovog zločina.

Igor je, pak, posljednjih najmanje nekoliko godina živio u Zagrebu, najprije na području Svete Nedelje, a potom i na Kajzerici, u trošnoj kućici gdje se dogodilo stravično krvoproliće. Postoji valjan razlog zašto je pomahnitali Igor, nakon što je izrešetao šestero ljudi, svojom bijelom Škodom Octavijom krenuo prema Brezovici. Tu mu, naime, živi majka Marija koja se udala za lokalnog muškarca i s njime dobila novo dijete. Kraj suludog i krvavog Igorovog pohoda dogodio se samo nekoliko stotina metara od njezine kuće. Zatekli smo je u crnini, okruženu članovima obitelji i prijateljima.

Bijeg od policije

- Nemojte, molim vas. Strašno je to. Pišite što god hoćete, ionako se prava istina nikada neće saznati, a ja nemam snage ni za što - rekla nam je ucviljena žena otirući suze, dok je ubojičin polubrat gorko plakao u dvorištu ispred kuće.

Mještani Brezovice ogorčeni su što je Igor svoj sumanuti čin završio u ovom, inače izuzetno mirnom naselju. Pogotovo ih brine što je usred noći, sulud i naoružan, preskočio ogradu Caritasova doma za nezbrinutu djecu. Baš na mjestu gdje je preskočio ogradu velika je lokva krvi koja svjedoči o drami što se ovdje prije samo nekoliko sati odvijala. Igor je, kako doznajemo, u bijegu od policije ostavio auto pored umjetnog jezera, a potom u trku nastavio prema domu, preskočio ogradu i pucao si u sljepoočnicu.

- Cijelog dana djecu se ne usudimo pustiti na igralište. Nikada nam se ovako nešto nije dogodilo - rekao nam je djelatnik Caritasovog doma, pristojno nas zamolivši da se uklonimo s poprišta Igorovog samoubojstva.

- Moja sućut svima obiteljima koje su pogođene ovom tragedijom. Ja da sam mogao išta spriječiti i da sam išta znao ja bih to spriječio, ali nisam ništa mogao učiniti. Ja živim u Švedskoj. To je sve što mogu reći u ovom trenutku, i još jednom izražavam sućut - kratko nam je u telefonskom razgovoru rekao ubojičini otac.

Šok među taksistima

Ilija Paušak, otac ubijenog Davora, rekao nam je kako je te večeri njegov sin, koji je inače radio u Croatia busu, s djevojkom Josipom bio u Arena centru gdje su kupili zadnje stvari jer su u subotu trebali ići na vjenčanje Davorovu prijatelju kojem je Davor bio vjenčani kum.

- Oko 20.30 sati je dovezao Josipu kući. On je nekad kad bi ostali dokasno znao i prespavati kod nje i njezinih, ali bi se javio. Zvao sam na mobitel, ali se nije javljao, a kasnije je i supruga zvala, ali je bio signal isključenog mobitela. To je moglo biti oko dva sata - kaže nam Ilija Paušak, shrvani otac ubijenog Davora.

Obitelj Paušak na Kajzericu je doselila prije desetak godina, a dotada su živjeli u Trnskom. Davor je završio Prometni fakultet, u stanu na Podbrežju živio je s roditeljima i sestrom. Kako smo doznali, Maja i Igor su donedavno živjeli zajedno, ali se ona nedavno s tek rođenim sinčićem vratila k roditeljima. Što je bio razlog nije poznato. Davorov otac kaže kako njegov sin nije puno znao o Igoru, te da koliko je njemu poznato nije bilo nikakvih nasilnih ispada ili svađa. Svima u naselju s kojima smo razgovarali ovaj nezapamćeni zločin ostavio je niz nepoznanica i pitanja na koja ne mogu dati racionalan odgovor.

A stravično ubojstvo, s obzirom na to da je počinitelj imao tvrtku registriranu za obavljao taksi prijevoza, odjeknulo je i u krugovima zagrebačkih uberovaca. Negdje oko ponoći u internu WhatsApp grupu došla je informacija da je netko u Zagrebu ubio šestoro ljudi.

- Ekipa, pazite koga vozite! - napisao je jedan uberovac.

Kada se saznalo da je riječ o kolegi, uberovci su bili zgroženi.

- Kakva budala. Tražio je od mene da mu objasnim sve o Uberu - bio je u šoku jedan taksist, a drugi su razmjenjivali i mnogo gore opaske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. prosinac 2023 05:35