TRUPLO ODSJEČENE GLAVE

SLAGALICA STRAVE Noga je odsječena sjekirom nakon što je žrtva izdahnula

Deset dana nakon pronalaska potkoljenice, u moru kod Splita nađeno truplo odsječene glave
 Nikola Vilić / CROPIX

Dijelovi tijela pronađeni u posljednja dva dana u moru u Splitu mogli bi pripadati osobi čija je odrezana noga pronađena prije desetak dana nedaleko od gradske plaže Žnjan. Slučajni je prolaznik, naime, kod lučice Zenta u utorak popodne osjetio nesnosan smrad, a kad se približio obali, u moru je ugledao dio ljudskog tijela u visokom stupnju raspadanja. Navodno je riječ o muškom torzu bez glave i nogu.

Blokada područja

Splitska policija odmah je blokirala čitavo područje i počela detaljno pretraživati teren. Policijski su ronioci danas u moru pronašli i plastičnu vrećicu, a neslužbeno se moglo čuti da je unutra bila ljudska glava.

Sve to dogodilo se samo desetak dana nakon što je na patologiju KBC-a Split dopremljena odrezana ljudska noga pronađena na Žnjanu, koja je također bila umotana u plastičnu vrećicu. Iako se u početku nagađalo da je riječ o amputiranoj nozi koja je na neki način u more dospjela iz splitske bolnice, sada sve više dokaza upućuje na to da je riječ o ozbiljnom kaznenom djelu.

Nestručna amputacija

Splitski patolog dr. Antonio Alujević još je prije nekoliko dana potvrdio da noga pronađena na Žnjanu nije bila stručno amputirana, već odsječena, najvjerojatnije sjekirom. Pripadala je muškarcu, bijelcu visokom oko 179 centimetara, što je izračunato na temelju dužine kosti. Prema stanju noge, utvrđeno je da je u moru bila oko tjedan dana.

U utorak pronađen dio tijela, neslužbeno, također pripada muškarcu, kao i danas pronađena glava, a prema stupnju raspadanja u moru su vjerojatno bili dvadesetak dana, što se poklapa sa stupnjem raspadnutosti u kojem bi noga sa Žnjana bila da je tek danas pronađena.

Forenzičari u akciji

- Glava i obje noge grubo su odsječene, no to je učinjeno tek nakon što je nastupila smrt. Na tijelu je za života nastao višestruki prijelom rebara u predjelu prsnog koša. Naravno da ćemo DNK uzorak s pronađenog leša usporediti s uzorkom potkoljenice pronađene na Žnjanu. Rezultati će se znati za pet-šest dana, a postoji velika vjerojatnost da ti dijelovi tijela pripadaju istoj osobi - rekao je Alujević danas novinarima Slobodne Dalmacije. Tako splitska policija, ni petnaestak dana nakon što su razriješili ubojstvo meksičke turistice Selene Macedo, najvjerojatnije istražuje novo ubojstvo.

Vijest o pronalasku najprije noge, a sada i mrtvog tijela poprilično je uznemirila Splićane. Moglo se to danas iščitati i na internetskim portalima među komentarima na vijest o pronalasku trupla.

Čekaju se rezultati DNK analize koji jedini mogu potvrditi je li riječ o istoj, raskomadanoj osobi. Putem analize izuzetih DNK uzoraka policija bi mogla doći i do informacija o identitetu mrtve osobe, ali samo ako je DNK kod uzorka tkiva zaveden u policijske baze podataka, odnosno ako je osoba za života počinila teže kazneno djelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:15