BUKTINJA

Slikareva kći izgorjela, trudnica htjela pobjeći preko krova kuće

Budući da se plamen proširio na hodnik, vatrogasci su rekli obitelji Sočo da ostanu u stanu
Zagreb, 040310.Pozar u stanu Ljubice Becic u Palmaticevoj 58.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Usred noći nas je probudio prasak stakla i velika vrućina. Otvorio sam vrata, a u stan je počeo sukljati dim. Živimo na trećem katu i stan ispod nas bio je u plamenu. Nismo mogli sići. Sat vremena čekali smo da vatrogasci ugase plamen, a razmišljali smo da preko terase i krova pobjegnemo u susjednu zgradu - opisao je stanar Vejsil Sočo požar koji je buknuo u zgradi u Palmotićevoj ulici na broju 58 jučer oko 3.20.

Trudnicu zarobio požar

U vatrenoj buktinji poginula je umirovljenica Ljubica Becić (83), kći, kako tvrde stanari, poznatog akademskog slikara Vladimira Becića. Potvrđuje to i odvjetnik Zdenko Gecaj čiji je ured u prizemlju zgrade stare 113 godina. - Voljela je paliti svijeće i vjerojatno je jedna neugašena uzrokovala požar dok je nesretna žena spavala. Kad su je našli još je davala znakove života, ali opekline su bile teške - kažu stanari.

Kako se plamen iz stana proširio na hodnik, a zgrada napunila dimom, vatrogasci su obitelji Sočo koja živi iznad Ljubice savjetovali da ostanu gore.

Tako su ostali odsječeni, ali na kraju su vatrogasci uspjeli obuzdati buktinju. Da stvar bude gora, Vejsilova je supruga trudna, kažu susjedi.

Ljubica Becić bila je nesvakidašnja susjeda. Živjela je sama u stanu od 80 kvadrata i nikad se nije udavala. Kao mlada radila je na činovničkom mjestu u Leksikografskom zavodu, a rodbina je odavno odselila u Ameriku.

I sama Ljubica pokušala je tamo živjeti u jednom periodu života, ali nije joj se svidjelo pa se vratila u rodni Zagreb. Iako je prema sustanarima bila pristojna, nikad se nije pretjerano sa njima družila ili im se povjeravala. Oni bi tek tu i tamo čuli neobične stvari o njoj.

Prije svega Ljubica je, smatraju, mogla dobro živjeti od svoje mirovine i pomoći koju joj je slala rodbina iz Amerike.

Međutim, mjesecima je opsesivno obilazila Caritas i Crveni križ i skupljala razne drangulije kojima je prenatrpala stan. Iako je na prvi pogled uvijek bila uredna i držala je do sebe, susjedi su se zgrozili kada su vidjeli unutrašnjost njenog stana.

- Skupljala je goleme količine odjeće i raznog smeća. Stan joj je bio prenatrpan starim stvarima.

Pred kraj je smeća bilo po svim sobama do koljena i živjela je samo u predsoblju. Dalje se nije mogla probiti - prepričavaju susjedi koji su strepili da bi se ovako nešto i moglo dogoditi jer je Ljubica palila svijeće prije spavanja.

Struju su joj iskopčali jer je nije plaćala iz samo njoj znanih razloga, iako nije bila siromašna. Radije je spavala uz upaljene svijeće. Svakog se dana vraćala u stan s još i još novih vrećica punih nepotrebnih stvari.

Neuspješno skrivala porok

Ljubica je ipak imala jedan porok koji je neuspješno skrivala od susjeda - kocku.

Viđali su je dotjeranu kako odlazi u kockarnicu u hotelu Sheraton i kockarnice na Branimirovoj. Voljela je rulet, a ulagala je po dvadeset kuna. Ne znaju da li je ikad osvojila veći iznos.

Njezina rodbina, barem ona živuća, danas bi se trebala vratiti iz Amerike i pokopati neobičnu rođakinju. Cijeli ulaz ostao je bez struje i grijanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 22:06