TUČNJAVA ISPRED HOTELA

Sliško se posuo pepelom zbog sukoba s Petračem: ‘Žao mi je, nisam imao zle namjere‘

Sliškovi odvjetnici liječnika vještaka, koji je pregledao snimku tučnjave s Hrvojem Petračem, također su ‘rešetali‘ pitanjima

Vjeko Sliško i Hrvoje Petrač

 Screenshot/Jutarnji list

- Taj dan bio sam pozvan na rođendan u Esplanadu. Došao sam autom pred hotel gdje su bila već dvojica mojih prijatelja. Čekajući dečka da preuzme ključeve i parkira mi auto, čuo sam dolje od gospodina s kojim sam se kasnije potukao neki komentar vezan za parking. Nisam razumio točno što mi je rekao pa sam sišao niz stepenice da vidim što me trebao. Ne sjećam se što smo si tad rekli. Držao sam desnu ruku na njegovu ramenu, a lijevu u džepu, no odjednom me udario snažno šakom u bradu. Zacrnilo mi se pred očima, doslovno sam skoro pao u nesvijest.

U tom trenutku i on je jauknuo i pokleknuo. Udario sam ga nekoliko puta, ali ne snažno, već da ga odmaknem od sebe. Bili su to udarci otvorenom šakom u glavu. Cijeli život treniram boks i naglašavam da to nisu bili udarci otvorenim dlanom - branio se u sudnici Općinskog kaznenog suda u Zagrebu Vjeko Sliško, optužen da je prije dvije godine teško ozlijedio ispred hotela Esplanade poduzetnika Hrvoja Petrača. Nakon tih udaraca je, kaže, pobjegao.

- Žao mi je što je došlo do svega ovoga. Nisam imao nikakve zle namjere. Nisam sklon konfliktima i postupao sam u obrani - zaključio je Sliško, inače sin ubijenoga Marka Sliška te nećak ubijenoga Vjeke Sliška. Na pitanja obrane, tužiteljstva i suda odbio je odgovarati.

S obzirom da je na prošloj raspravi Petrač u svom iskazu rekao da povlači prijedlog za kaznenim progonom za prijetnje smrću koje mu je navodno Sliško izrekao, Općinsko državno odvjetništvo promijenilo je činjenični opis uvažavajući Petračev prijedlog pa se stoga Sliška u konačnici tereti da je Petraču nanio teške ozlijede i za to traže da se Sliška kazni sa šest mjeseci zatvora.

Inače, prije Sliškove obrane, na pitanja u sudnici odgovarao je liječnik vještak nakon što je pregledao snimku tučnjave i liječničku dokumentaciju pa su sačinjeni nalaz i mišljenje vezani za ozljede koje je Petrač u sukobu zadobio.

Sliškovi odvjetnici Ivo Farčić i Josip Reljić "rešetali" su vještaka pitanjima pa ih je tako zanimalo što znači pojam "stajna noga", može li se isključiti mogućnost da je Petrač zadobio ozlijedu noge izmicanjem odnosno izbjegavanjem udarca te je li oštećeni u trenutku trostrukoga prijeloma osjetio bol i samo ozlijeđivanje.

- Stajna noga je termin koji se odnosi na nogu na kojoj osoba stoji, a pri čemu je veći dio težine tijela usmjeren na tu nogu. Ozljede u području lica i vlasišta (poglavka) upućuju da su iste posljedica udarca te u pravilu nastaju udarcem stisnutom šakom. I ne može se apsolutno isključiti mogućnost da je ozljeda zgloba noge nastala prilikom izmicanja odnosno izbjegavanja udarca.

Uvidom u spis i snimku videonadzora proizlazi da je oštećeni u jednom trenutku pao te je ozljeda gležnja najvjerojatnije nastala u tom trenutku pada. Vještačenjem nije moguće zaključiti u kojem trenutku je nastala ta ozljeda - pojasnio je vještak. Dodao je i da s obzirom na trostruki prijelom gležnja zgloba osoba mora osjetiti bol, a mogućnost kretanja te osobe u bitnome je smanjena.

- Treba istaknuti i da osobi u stanju uzbuđenosti pod djelovanjem adrenalina prag za bol može biti znatno podignut kao i mogućnost kretanja i ne mora biti nužno značajno ograničeno. To se odnosi na kratko vrijeme nakon ozlijeđivanja, nakon čega slijedi osjećaj značajne boli i smanjene mogućnosti kretanja - rekao je još vještak.

Tužiteljicu je zanimalo bi li ta ozljeda iščašenja zgloba prilikom izbjegavanja Sliškova udarca rezultirala trenutnim padom oštećenoga, na što je vještak odgovorio da može, ali i ne mora nužno rezultirati padom.

U završnim govorima tužiteljica smatra da je Sliško, unatoč obrani u kojoj ukazuje na institut nužne obrane, počinio kazneno djelo iz optužnice te da isto proizlazi i iz snimke nadzorne kamere na kojoj se vide dinamika i brojnost udaraca.

- Obrana smatra da je ODO jednostavno preuzeo kvalifikaciju koju je poslala policija bez da su ispitani svi elementi pod kojima se događaj dogodio. Moramo se držati onoga što je izvještačeno. Vještak je rekao da se radi o ozljedi do koje je došlo izvrtanjem gležnja stajne noge prilikom pada. Dakle niti jedna ozljeda od udarca nije izazvala tešku ozljedu. Okrivljeni i oštećeni potvrđuju verziju drugačiju od one koju zastupa tužiteljstvo, a do te ozljede je došlo jer je Petrač prilikom udarca opteretio lijevu nogu - naglasio je u završnom govoru Farčić.

Podsjetimo, na prošlom ročištu Petrač je rekao kako ne postavlja nikakav imovinsko-pravni zahtjev i da nije zainteresiran da se vodi kazneni postupak.

- Da budem iskren, slabo se sjećam što se dogodilo te večeri jer sam zadobio potres mozga. A kako je netko postavio snimku događaja na YouTube, pretpostavljam da me Sliško vjerojatno nečim uvrijedio pa sam ga zato udario. Prilikom tog fizičkog obračuna meni je pukla noga. Pao sam dolje i udario glavom o beton. Više se ničega drugoga ne sjećam i to je sve što mogu reći - posvjedočio je Petrač s naglaskom da do tad Sliška nikad nije vidio, a kamoli da je znao da je to on na ulazu ispred hotela.

Također je rekao i kako se ne sjeća da je dao raniji iskaz u tužiteljstvu u kojemu je ozbiljno teretio Sliška za prijetnje smrću tijekom kojih je zadobio dva udarca šakom u glavu, a potom još sedam dok je ležao na tlu. Rezime okršaja su teške ozljede koje je zadobio Petrač jer je osim podljeva zadobio i prijelom lijeve potkoljenice te iščašenje zgloba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:15