VRTOVI SVJETLA

Sloboda nakon dva mjeseca: Hoće li bivši šef HRT-a Kazimir Bačić uskoro izići iz Remetinca?

Kazimiru Bačiću i Milanu Lončariću u ponedjeljak istječe istražni zatvor, u kojem su od kraja lipnja
Kazimir Bačić
 Srdjan Vrancic/Cropix

Hoće li bivši ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić i zagrebački poduzetnik Milan Lončarić, okrivljeni u USKOK-ovoj istrazi za podmićivanje sada pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u aferi Vrtovi svjetla sljedeći ponedjeljak, nakon dva mjeseca provedena u istražnom zatvoru, biti pušteni na slobodu?

Odgovor na to pitanje do kraja ovoga tjedna trebao bi dati Županijski sud u Zagrebu. Bačić i Lončarić pritvoreni su koncem lipnja nakon uhićenja u velikoj USKOK-ovoj akciji te im je koncem srpnja istražni zatvor produljen za još mjesec dana, do 30. kolovoza.

Sud je tada odbio USKOK-ov prijedlog da im se istražni zatvor produlji za dva mjeseca, pa se USKOK u tom pogledu žalio. Žalbu je podnijela i obrana okrivljenika jer im je istražni zatvor, osim zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, produljen i zbog opasnosti od ponavljanja djela, za što, smatra obrana, nema osnova.

O žalbama obrane i USKOK-a ovoga bi tjedna trebalo odlučili izvanraspravno vijeće Županijskog suda. Ako ono potvrdi pritvorski razlog vezan za opasnost od ponavlja djela, to bi otvorilo mogućnost USKOK-u da traži daljnje produljenje istražnog zatvora. S druge strane, ako se sve svede "samo" na opasnost od utjecaja na svjedoke, gotovo je izvjesno da će Bačić i Lončarić za šest dana biti pušteni da se brane sa slobode budući da je USKOK već ispitao sve ključne svjedoke.

USKOK tereti Lončarića da je uz posredovanje bivšeg šefa HRT-a dao Bandiću 50.000 eura za ishođenje potrebnih dozvola za njegov građevinski projekt Vrtovi svjetla na prostoru bivšeg TEŽ-a u Trnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:58