POKRENUTA ISTRAGA

Slovenci se nezakonito domogli novca u SAD-u pa prali novac kupnjom nekretnina u Hrvatskoj

Okrivljenici su na području Istre i Kvarnera kupili veći broj nekretnina u svoje ime ili u ime osnovanih tvrtki, vrijednosti od najmanje 1.500.000 eura

Ilustracija

 Josko Ponos/Cropix

Općinsko državno odvjetništvo u Puli pokrenulo je istragu protiv trojice slovenskih državljana tereteći ih da su kupovinom nekretnina na području Istre i Kvarnera prali novac kojeg su se domogli u SAD-u činjenjem kaznenih djela.

Istragom su obuhvaćeni okrivljeni 47-godišnjak, 49-godišnjak i 48-godišnjak kojima se na teret stavljaju kaznena djela protiv gospodarstva pranjem novca.

Sumnja se da su od 2002. do veljače 2022. prikrivali nezakonito podrijetlo imovinske koristi velike vrijednosti koju su okrivljeni 49-godišnjak i 48-godišnjak ostvarili počinjenjem kaznenih djela na području Sjedinjenih Američkih Država.

Novac su uplaćivali na račune 49-godišnjaka i 48-godišnjaka ili bankovne račune tvrtki koje su prethodno osnovali dok je 48-godišnjak veće iznose uplaćivao i na bankovni račun 47-godišnjaka.

Potom su trojica okrivljenika od 2002. do 2010. na području Istre i Kvarnera s uplaćenim novcem kupili veći broj nekretnina u svoje ime ili u ime osnovanih tvrtki, ukupne vrijednosti od najmanje 1.500.000 eura.

Sumnja se i da su tako stečene nekretnine na području Istre i Kvarnera, od 2010. do 2022. godine prodavali i novac stečen prodajom zadržali za sebe te su na taj način prikrili pravu prirodu, podrijetlo i postojanje vlasništva na imovinskoj koristi koju su ostvarili kaznenim djelom.

Županijski sud u Puli je na prijedloga pulskog državnog odvjetništva donio rješenje kojim je određena predložena privremena mjera osiguranja oduzimanja imovinske koristi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2023 10:04