JUŽNI OGRANAK

‘Složna braća‘ barataju milijunima utajenog poreza, u priču upletene i bivša TV dopisnica te Pipi djevojka

Nitko nije progovorio, pa USKOK-u nije poznato kako je išla raspodjela novca koji se slijevao s računa na račun

Marija Roje, djevojački Milić (u krugu)

 Zvonimir Barišin, Tom Dubravec/CROPIX

Splitski ogranak “Složne braće” bio je iznimno dobro organiziran i donosio je ogroman dio zarade, stoji u prijavi USKOK-a. Zanimljivo je pritom da su među njima osobe procesuirane za drugačiju vrstu kaznenih djela: ubojstva, pokušaj ubojstva, premlaćivanje, pucnjave, prijetnje i paljevine.

U jednom trenutku odlučuju se na promjenu u karijeri i prelaze na kriminal bijelih ovratnika u kojemu mešetare s milijunima utajenog poreza na isti način kako su do jučer baratali vatrenim i hladnim oružjem. Uz njih su kao članovi zločinačke udruge uhićene i osobe s kojima su povezani rodbinskim, ljubavnim ili prijateljskim vezama, piše Slobodna Dalmacija.

Prvi na listi “južnog ogranka” je Tomislav Šoljić, bjegunac pred zakonom od polovice 2020. godine kad je ubijen Mario Boljat (36) zvani Pajkić i ranjen Jozo Čabraja u Kaštel Kambelovcu, za što je u međuvremenu optužen. I bez tog zločina ima bogatu kaznenu evidenciju: nanošenje teških tjelesnih ozljeda, pokušaj iznude, nasrtanje na policajca automobilom te pokušaj ubojstva kad je optužen da je izbo nožem vlasnika kafića u Okrugu Gornjem.

Sljedeći osumnjičeni u ekipi je Duje Vitaljić kojega nisu pronašli na kućnoj adresi kad su krenula uhićenja prošli tjedan te je i on od tad u bijegu pred organima pravosuđa. Mlađi je brat poznatijeg Tonija Vitaljića zvanog Kubura, koji je otprije na tjeralici zbog sudjelovanja u istoj pucnjavi i premlaćivanju kao i Tomislav Šoljić, za što im se obojici sudi u odsutnosti na Županijskom sudu u Splitu. U ovom najnovijem USKOK-ovu slučaju nije na listi osumnjičenih, ali je na njoj njegova nevjenčana supruga Ružica Jovičević, bivša dopisnica Red Carpeta iz Splita i dizajnerica, koju je u ilegalni posao uveo upravo brat njezina partnera, tvrdi USKOK.

Među osumnjičenima je i Krešo Svalina, osoba sa splitske krim scene koji trenutno na Općinskom sudu u Splitu ima u tijeku četiri postupka: jednu paljevinu, jedno pucanje iz pištolja, tri prijetnje i više teških krađa. On je, prema USKOK-u, u priču sa “Složnom braćom” regrutirao svoju djevojku Mariju Roje iz Splita, djevojački Milić, Pipi djevojku iz kampanje otprije sedam godina. U međuvremenu je udajom promijenila prezime, ali brak nije opstao te je sreću potražila u ljubavnoj vezu sa Svalinom.

Sa splitskog područja prijavljeni su i Josip Šuker, također jedan iz ekipe iz sukoba u Kaštelima, te Josip Tokić, kojega u istim krugovima najčešće opisuju kao “čovjeka za sve” Tonija Vitaljića.

U kaznenim spisima pojavljuje se kao žrtva prilikom sukoba s navijačima u Šibeniku otprije nekoliko godina kad mu je izbijeno nekoliko zubi te je zadobio brojne ozljede glave i tijela. USKOK je zajedno s već nabrojenima prijavio i Davora Jurića, ugostitelja iz Kaštela, kojemu je u lokalu polovicom 2019. godine podmetnut požar, piše Slobodna Dalmacija.

Istragom su obuhvaćene ukupno 42 osobe koje se sumnjiče da su od početka 2019. do 28. listopada 2021. godine u Zagrebu, Sesvetama, Splitu i Kaštelima utajili ukupno 51 milijun kuna poreza i carinskih davanja. Sumnjiče se kako su uz pomoć metode tzv. nestajućega trgovca prisvojili sebi ilegalni povrat 49,9 milijuna kuna PDV-a.

Nadalje su, na temelju lažnih faktura za uvoz pločica tvrtki iz Austrije utajili još 1,2 milijuna kuna PDV-a prema osnovi primljenih isporuka u tuzemstvu i primjene oslobođenja PDV-a za isporuke dobara unutar EU. Jedni drugima su fakturirali račune za nepostojeće usluge i trgovinu raznom robom, najčešće građevinskim materijalom, na temelju kojih su tražili povrat PDV-a.

Splitsko-kaštelanskoj ekipi krovna tvrtka bila je DAMIDA d.o.o., društvo za trgovinu i proizvodnju, u kojoj je odgovorna osoba i direktor Mirko Vukadin iz Podstrane, prvi na listi osumnjičenih u “Složnoj braći”. Pojednostavljeno opisano, DAMIDA je bila tvrtka prve razine, a ostali osumnjičenici su bili direktori ili stvarni voditelji poslovanja u nizu firmi tzv. druge i treće razine.

Najviše je bilo tih tvrtki treće razine na kojima bi ostala dugovanja PDV-a, koja nisu nikad naplaćena jer su kao osnivači u Sudskom registru upisane osobe iz Srbije i BiH. Na takav način je Tomislav Šoljić, tvrdi USKOK, iz svoje tvrtke Šoljić usluge d.o.o ispostavio DAMIDA-i nevjerodostojne račune u iznosu od 16,3 milijuna kuna s iskazanih 4 milijuna kuna PDV-a.

Nakon uplate povrata PDV-a, Šoljić je novac prosljeđivao na račun firmi treće razine s kojih su ga dizali ostali osumnjičeni po njegovoj uputi, navodi USKOK. Duje Vitaljić je bio upisan kao ovlaštena osoba tvrtke za prijevoz i usluge iz Solina kojoj je osnivač bila ženska osoba iz Sarajeva. Sumnjiči se da je ispostavio DAMIDA-i račune na 22 milijuna kuna usluga s iznosom PDV-a od 5,4 milijuna kuna. Dio povrata je podigao u gotovini, dio proslijedio na druge račune pa su novac u gotovini predizali ostali, među njima i Krešo Svalina te Marija Roje, tvrdi USKOK.

Davor Jurić se sumnjiči da je kao ovlaštena osoba tvrtke za ugostiteljstvo, čiji je osnivač muškarac iz Voždovca u Srbiji, ispostavio 7,3 milijuna kuna računa s 1,8 milijuna kuna PDV-a. Nakon što su izvršene uplate povrata poreza, novac je u gotovini predizao Josip Tokić, opunomoćenik po računu tvrtke, navodi USKOK.

Josip Tokić je, osim opunomoćenik po računu te tvrtke, bio opunomoćen i za račun još jedne firme koja je završila u stečaju prije desetak dana i također je uvezana u makinacije s lažnim računima i povratom poreza. Ružica Jovičević se sumnjiči da je, po uputi Duje Vitaljića, ispostavila DAMIDA-i 1,5 milijuna kuna računa s iskazanih 39.000 kuna PDV-a. Upisana je kao ovlaštena osoba u dvije tvrtke, u jednoj za trgovinu i usluge, osnivača muškarca iz Vrnjačke Banje u Srbiji, a u drugoj, upisanoj kao turistička agencija, osnivač je muškarac iz Jezera u BiH. S jedne tvrtke je ispostavljala račune DAMIDA-i, a na drugu je prosljeđivala povrat PDV-a, navodi USKOK. Jedna od tvrtki ugašena je stečajem u svibnju prošle godine.

U dvije tvrtke za trgovine i usluge je direktorica bila i Marija Roje, jedna sa sjedištem u Splitu dok je drugoj, također sjedišta u Splitu, osnivač bio muškarac iz Gradačca u BiH. Ovlaštenik po poslovnom računu bio je njezin dečko Krešimir Svalina.

Sljedeći na popisu tvrtki koje su izdavale račune je društvo za graditeljstvo u kojemu je stvarni voditelj poslovanja upisan Josip Šuker, dok je osnivač muškarac iz Prijedora u BiH. USKOK ga sumnjiči da je tijekom 2019. godine podizao novac s računa svog društva čime je s direktorima ostalih tvrtki omogućio DAMIDA-i povrat 4,7 milijuna kuna lažno umanjenjog PDV-a, a sve po uputama Tomislava Šoljića i drugih osumnjičenika.

U svibnju 2021. godine ta građevinska firma se briše iz registra zbog stečaja. Osim podizanja novca s računa tvrtki, dio sredstava dobivenih na ime povrata PDV-a, osumnjičenici su prosljeđivali na račune u državama Europske unije na ime kupnje osobnih automobila, tvrdi USKOK.

Što se tiče gotovine, istražitelji navode kako je išla organizatorima Mirku Vukadinu i drugoosumnjičenom Goranu Novoselu, koji su s njom raspolagali i u zasad neutvrđenim iznosima je dijelili s ostalih 40 članova zločinačke udruge, ovisno o ulogama koje su imali u mreži lažnih fakturiranja, piše Slobodna Dalmacija.

Zbog složenosti mešetarenja s prihodima, rashodima, anuliranja poreza i carine, pojedini su skloni vjerovati kako uhićenja u splitsko-kaštelanskoj ekipi nisu dosegla najvišu razinu organizacije, ali papirnati trag završava na njima.

Činjenica je kako je tijekom kriminalističkog istraživanja u splitskom PN USKOK na razgovoru bilo još osoba iz istoga kruga, ali nisu u konačnici završili u aferi “Složna braća”. Jesu li čelnici operacije izbjegli kazneni progon ili su nabrojeni osumnjičenici vješto kopirali nečiji model mešetarenja s porezom, zasad nije poznato.

Naime, nitko nije progovorio, što je još jedan razlog zašto USKOK-u nije poznato kako je išla raspodjela novca koji se slijevao s računa na račun. Poznato im je tek kako su se “uspješnim poslovnim godinama” i skupocjenim automobilima pojedini uhićenici hvalili po društvenim mrežama pa je za pretpostaviti kako je udio u zaradi bio više nego dobar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 10:34