PRVI OD 13 PREDMETA

Slučaj Agrokorovih mjenica: Donesena prva nepravomoćna presuda, osuđen direktor tvrtke Pet-Prom

Osuđen je na uvjetnu kaznu od 8 mjeseci zatvora s dvogodišnjim rokom kušnje jer je 2016. i 2017. u ime Pet-Proma potpisao mjenice iz jedne od Agrokorovih tvrtki vrijedne 58 milijuna kuna
 Boris Kovacev/Cropix

U prvome od 13 predmeta vezanih uz mjenice u slučaju Agrokor, zagrebački Općinski kazneni sud je donio nepravomoćnu presudu, i to osuđujuću. Direktor tvrtke Pet-Prom, Željko Sever, osuđen je na uvjetnu kaznu od 8 mjeseci zatvora s dvogodišnjim rokom kušnje jer je 2016. i 2017. godine u ime PET-PROMa potpisao mjenice iz jedne od Agrokorovih tvrtki vrijedne ukupno 58 milijuna kuna, znajući kako mjenice nemaju pokriće u zaprimljenoj robi, već se de facto radilo o prikrivenome finaciranju Agrokora. O zaprimanju presude danas je izvijestilo zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo.

"Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu zaprimilo je osuđujuću presudu Općinskog kaznenog suda u Zagrebu protiv optuženog hrvatskog državljanina (1972.) zbog počinjenog kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz članka 279. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona kojom je optuženik proglašen krivim i na temelju članka 279. stavak 1. KZ-a osuđen na kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci koja se primjenom članka 56. stavak 1. KZ-a neće izvršiti ako u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo.

Optužnicom ovog državnog odvjetništva od 26. kolovoza 2019., optuženiku se stavljalo na teret da je od 17. ožujka 2016. do 3. ožujka 2017., u Zagrebu, kao odgovorna osoba, ispred svog društva potpisivao mjenice izdavatelja društva iz jednog koncerna u kojima je neistinito navedeno da su izdane za vrijednost primljenu u robi, iako je znao da to ne odgovara istini. Optuženiku je bilo poznato da navedene mjenice nisu izdane za primljenu robu već su izdane temeljem ugovora o financijskom zajmu koje je upravo on, kao odgovorna osoba, ispred svog društva prethodno sklopio, a u kojima je njegovo društvo zajmoprimatelj, a društvo iz koncerna zajmodavatelj.

Optuženika se optužnicom teretilo da je kao odgovorna osoba ispred svog društva, s ovlaštenim osobama određenih financijskih institucija sklapao ugovore o faktoringu kojima se navedene mjenice otkupljuju, a u kojima je neistinito navedeno da njihova društva imaju prema društvima iz koncerna novčanu tražbinu s naslova primljene robe/usluga, te da je njegovo društvo izdalo račune za primljenu robu, iako je znao da to ne odgovara istini, pa su na temelju tih ugovora takve mjenice s neistinitim sadržajem i otkupljene.

Okrivljenik je ispred svog društva potpisao ukupno sedam mjenica za ukupan iznos od 58.000.000,00 kuna koje su sadržavale takve neistinite navode i predao ih na otkup.".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 04:08