NAJVEĆA MEDIJSKA AFERA

SLUČAJ CORE MEDIA Jedan od osuđenih nesretnim slučajem umro nakon skoka u bazen

 Damjan Tadić/CROPIX

Jedan od osuđenih u aferi Core Media, Mario Cikač , preksinoć je smrtno stradao nesretnim slučajem.

Cikač je, neslužbeno doznajemo, skočio u bazen ispred kuće u Postirama i preminuo. Bolovao je od epilepsije pa njegovi prijatelji kao mogući razlog smrti neslužbeno spominju epileptični napad prilikom skoka u bazen.

Cikač je, inače, optužen u aferi Core Media.

Na teret mu se stavljalo da je po nalogu Dijane Čuljak i Vladimira Šelebaja, a preko vlastite tvrtke Smart Media, za njih dvoje izvlačio novac.

Za taj je posao Cikač prema dogovoru zadržavao proviziju od pet do sedam posto, a ostatak je trebao vraćati tadašnjem paru Šelebaj.

Cikaču je tim putem u razdoblju od dvije godine, od 2005. do 2007., na račun tvrtke Smart Media isplaćeno 9,6 milijuna kuna, a sve na osnovi fiktivnih usluga.

Nakon što je zadržao proviziju od 480.000 kuna, Cikač je ostatak novca u gotovini isplaćivao Šelebaju. Sa Šelebajem i Dijanom Čuljak Cikača je svojedobno povezala Ruža Novak, sestre Hloverke Novak Srzić.

Nakon što je u kolovozu 2013. protiv Cikača i ostalih u aferi Core Media podignuta optužnica, Mario Cikač se nagodio sa zagrebačkim Županijskim državnim odvjetništvom.

Izrečena mu je uvjetna zatvorska kazna s dvostrukim uvjetom: pristao je na kaznu od 22 mjeseca zatvora koja se ne bi izvršila ako Cikač u roku od pet godina ne počini novo kazneno djelo, te ako u roku od šest mjeseci vrati 480.000 kuna protupravne koristi koje je zaradio kao proviziju prilikom pranja novca za Core Mediju.

Presuda je odmah postala pravomoćna, no do prije nekoliko dana Cikač, doznajemo, novac nije bio uplatio. Zato mu je kazna trebala biti promijenjena u zatvorsku, a novac prisilno ovršen.

No, takvu odluku o promjeni kazne iz uvjetne u bezuvjetnu donosi izvanraspravno sudsko vijeće suda. Do jučer još uvijek nije bio upućen prijedlog da se to i napravi jer je sud još provjeravao je li Cikač novac uplatio.

Cikačev odvjetnik Slaven Martić jučer je kazao da ne može ništa komentirati, pa ni to što se dogodilo s njegovim klijentom, ni zašto nije uplatio dogovoreni iznos, pa ni što se događa s dugom spram države - prenosi li se na suprugu ili ne.

Iz stručnih odvjetničkih krugova doznajemo da se sva “dugovanja i potraživanja prenose na nasljednika”.

- Ostavinskim postupkom se sva prava i obveze prenose na nasljednika - rekao nam je jedan odvjetnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 01:21