ISTRAGA DUGA 11 GODINA

Slučaj koji će ući u anale HR kriminalistike: ‘Slavojka nije nestala, znamo tko ju je ubio!‘

Kriminalisti zagrebačke policije danas su podnijeli prijavu zbog ubojstva Slavojke Senišin

U krugu: osumnjičeni za ubojstvo 76-godišnje umirovljenice Slavojke Senišin

 Damir Krajac/Cropix

U listopadu 2011. godine, tada 76-godišnja umirovljenica Slavojka Senišin, nestala je pod nepoznatim okolnostima na području Trešnjevke gdje je i živjela te posjedovala stan. Skoro točno 11 godina kasnije, misterij njena nestanka otkrit će nevjerojatan zločin koji bi mogao ući u anale hrvatske kriminalistike.

Naime, kako neslužbeno doznajemo, nakon dugotrajne i vrlo zahtjevne istrage, kriminalisti zagrebačke policije dana su podnijeli prijavu zbog ubojstva Slavojke Senišin te uhitili osobu koju smatraju njezinim ubojicom. Riječ je o njezinome prvome susjedu koji je, vrlo brzo nakon nestanka umirovljenice, sa svojom obitelji uselio u njezin stan te od tada tamo žive.

Kako smo doznali, u ulici u kojoj su živjeli i navodni ubojica i njezina žrtva, oboje su godinama živjeli u kući koja je imala dva stana. Međutim, nakon nestanka, navodni ubojica, koji je u stanu živio sa svojom suprugom, dvoje djece i ocem, jednostavno se "proširio" i na stan nestale Senišin.

To je učinio, kako smo vidjeli u zemljišnim knjigama, temeljem Ugovora o kupoprodaji koji je prezentirao sudu, i u kojemu je naveo da je 2005., dakle pet godina prije njezinoga nestanka, od Senišin kupio stan.

Na osnovi toga Ugovora, za koji policija sumnja da je krivotvoren, navodni ubojica je 2016. zatražio uknjižbu na stanu nestale umirovljenice. Međutim, faktičko preuzimanje stana, tvrde susjedi s kojima smo razgovarali, dogodilo se skoro odmah nakon njezina misterioznog nestanka.

"Ona je samo nestala, a ljudima je bilo čudno da je on zauzeo čitavu kuću, odnosno da se proširio na njezin stan, premda njih dvoje nisu bili u dobrim odnosima", rekli su nam neki od susjeda.

"Ma čim je nestala, on je drugi dan počeo preuređivati kuću. Iskreno, svima nam je to bilo jako čudno. Svi smo znali da nešto nije u redu", kažu nam.

U kući smo danas zatekli starijeg muškarca koji je otac navodnog ubojice, no nakon što se pojavio na prozoru, te nakon što smo se predstavili, samo je odmahnuo rukom i rekao da ne želi razgovarati.

Priopćenje PUZ-a: Kako smo riješili slučaj star 11 godina

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke u suradnji s policijski službenicima Uprave kriminalističke policije, Službe općeg kriminaliteta te u korordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu dovršili su kriminalističko istraživanje nad 63-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela „Teško ubojstvo”, “Krivotvorenje isprave” i ”Ovjeravanje neistinitog sadržaja” na štetu državljanke Republike Hrvatske.

Sumnja se da je zasad neutvrđenog dana, u razdoblju od 12. listopada do 5. studenoga 2011. godine, na zasad točno neutvrđen način, iz koristoljublja, a s ciljem protupravnog prisvajanja nekretnine odnosno stana oštećene, najvjerojatnije na adresi stanovanja, usmrtio oštećenu osobu posebno ranjivu zbog njezine dobi. Potom je tijelo zamotao u tepih te ga prevezao na adresu na širem području Zagrebačke županije gdje posjeduje vikend kuću. Zamotano tijelo bacio je u bunar koji se nalazio u dvorištu vikend kuće, bunar zatrpao građevinskim otpadom i zemljom, a okno bunara maknuo i premjestio ispred vikend kuće, kako bi prikrio mjesto gdje se nalazio bunar.

Budući da prvotno nisu postojala saznanja da je oštećena žrtva kaznenog djela, članovi obitelji su 2011. godine prijavili njezin nestanak, dok provedenim kriminalističkim istraživanjem nije utvrđeno gdje se oštećena nalazi.

Nakon pet godina od prijave nestanka, osumnjičenik je s ciljem protupravnog prisvajanja stana oštećene, krivotvorio i ovjerio dokumentaciju o kupnji stana, a s kojom je prisvojio nekretninu oštećene u zajedničkoj stambenoj zgradi.

Tijekom provođenja sveobuhvatnog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su u protekle dvije godine došli do novih saznanja da se osumnjičeni 63-godišnjak može dovesti u vezu kao mogući počinitelj navedenih kaznenih djela, nakon čega su nastavili sa započetim intenzivnim kriminalističkim istraživanjem.

Temeljem tako prikupljenih saznanja, policijski službenici Policijske uprave zagrebačke ishodovali su nalog Županijskog suda u Zagrebu za pretragu imanja osumnjičenika koje se nalazi na širem području Zagrebačke županije. U suradnji s pripadnicima MORH-a prekopano je dvorište te je pronađen bunar koji je osumnjičenik ranije zatrpao, kako bi prikrio mjesto gdje je bacio tijelo oštećene.

Unazad dva dana provedeno je iskapanje bunara, gdje je jučer, 22. rujna, na dubini od sedam metara, pronađeno tijelo za koje se sumnja da je tijelo oštećene. Temeljem naloga Županijskog suda u Zagrebu tijelo je ekshumirano i prevezeno na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku radi obdukcije.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici predali su osumnjičenog 63-godišnjaka pritvorskom nadzorniku dok su kaznenu prijavu podnijeli Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 18:31