NOVO SUĐENJE ŽENI IZ PAKLA

SLUČAJ KOJI JE ŠOKIRAO HRVATSKU Jesu li Nedeljka i njezin ljubavnik zajedno dogovorili da će ubiti njezinog muža i baciti ga u bunar?

U prvom postupku Oršoš je bio osuđen na 15 godina, a N. Kosovec na 4 godine i 8 mjeseci
Nedeljka i Ivica Kosovec u danima sreće
 Srđan Vrančić / HANZA MEDIA

Za slučaj brutalnoga ubojstva Ivice Kosovca (41), ubijenoga i bačenoga u bunar u Dubravi Vrbovečkoj krajem 2013. godine, ponovno će se suditi.

Slučaj je izazvao veliki interes javnosti jer je supruga, koja je na kraju bila optužena za ubojstvo, nakon Kosovićevog nestanka pokrenula akciju prikupljanja humanitarne pomoći za obitelj koja je ostala bez hranitelja.

Vrhovni sud je nedavno ukinuo nepravomoćnu presudu te naložio suđenje bivšoj supruzi ubijenoga Nedeljki Kosovec (37) i njezinome navodnom ljubavniku Mati Oršošu (26), pred izmijenjenim vijećem. Podsjetimo, oboje su na Županijskome sudu u Velikoj Gorici u svibnju ove godine bili nepravomoćno osuđeni na zatvorske kazne.

Oršoš je bio osuđen na 15 godina zatvora zbog ubojstva Kostovića, dok je suprugu ubijenoga, koju je tužiteljstvo teretilo za pomaganje u ubojstvu, sud osudio samo zbog prikrivanja zločina, i to na 4 godine i 8 mjeseci zatvora. Vrhovni sud je, pak, usvojio i žalbu Oršoševa branitelja Tomislava Kesera koji je tražio ukidanje presude za Oršoša, ali i žalbu županijskoga državnog odvjetnika koji je tražio da se ukine presuda N. Kosovec, smatrajući da ona treba u ponovljenome suđenju biti osuđena zbog pomaganja u ubojstvu. Vrhovni sud presudu je ukinuo smatrajući da u njoj nisu obrazložene i raščlanjene odlučne činjenice. Naime, prema Oršoševoj žalbi, sud nije obrazložio na temelju kojih se dokaza zaključuje da je Ivica Kosovec bio ubijen točno 24. listopada 2013., i to u svojoj kući, a najviše na osnovi čega zaključuje da su ubojstvo prethodno dogovorili Oršoš i N. Kosovec.

U djelu koji se odnosi na N. Kosovec najviša sudska instanca je prvostupanjskom sudu spočitala “zapetljavanje” u činjenični opis i kvalifikaciju, prema kojem su okrivljenici postupali po prethodnom dogovoru da Kosovec bude lišen života, dok je sud N. Kosovec osudio za pomaganje počinitelju nakon počinjenja djela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 02:17