SKANDAL U RODILIŠTU

SLUČAJ O KOJEM JE PRVI PISAO JUTARNJI Ministarstvo zdravlja potvrdilo: 'Porod u vinkovačkoj bolnici nije vođen po pravilima'

Inspekcija je zbog mogućih elementa kaznenog djela sve podatke uputila Državnom odvjetništvu
Ivankovo, 160216Matea Jankovic ispricala je potresnu pricu kako je 30.01. u Zupanijskoj bolnici u Vinkovcima rodila mrtvo novorodjence. Za smrt bebe krivi lijecnika koji je vodio porod a sumnju izazivaju i razliciti nalazi u kojem jedan govori o mrtvorodjenom djecaku a drugi o zivo rodjenom djecaku koji je kasnije preminuo. Na fotografiji: Matea Jankovic pokazuje fotografiju posljednjeg ultrazvuka i trudnicku knjizicuFoto: Emica Elvedji / CROPIX
 Emica Elvedji / CROPIX

- Vođenje poroda u kojem je umrlo dijete mlade rodilje Mateje Janković u vinkovačkoj bolnici krajem siječnja nije bilo u skladu s pravilima suvremene porodničke prakse pa je zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja zbog mogućih elementa kaznenog djela sve podatke uputila Državnom odvjetništvu te Hrvatskoj liječničkoj komori - kaže se u izvješću Ministarstva zdravlja o tom nemilom slučaju.

Naime, nakon što je 22. i 23. veljače zdravstvena inspekcija i stručno povjerenstvo Ministarstva zdravlja koje je imenovao ministar Dario Nakić obavila nadzor u OB Vinkovci utvrđeno je da porod nije vođen primjereno odnosno da je došlo do propusta jer nije prepoznata tzv. fetalna patnja pa onda ni porod nije obavljen na način kako to traže pravila struke.

Podsjetimo, 24-godišnja Matea Janković 31. siječnja došla je u bolnicu oko 5 sati ujutro. Bila je u devetom mjesecu trudnoće i otvorena četiri centimetra. Primio ju je dežurni liječnik koji je nakon završetka smjene otišao kući.

Po njezinim tvrdnjama, probili su joj vodenjak i priključili drip. Međutim, mlada majka se 13 sati patila nedovoljno otvorena uz stalne neprimjerene komentare doktora Nikole Kolaka.

Premda je već tad bilo jasno da je carski rez bolja opcija, navodno joj je doktor dobacivao: ‘Glupačo, možeš ti prirodno!’ Do iza podneva beba se nije pomaknula niti je bilo naznaka da se spušta, pa su joj oko 16.30 sati dali da potpiše dopuštenje za carski rez. Međutim, ni tu doktor nije htio odlučiti odvesti je na operacijski stol.

Umjesto da odmah obave carski rez, što će se kasnije pokazati kao jedina opcija, doktor ju je dva i pol sata nakon potpisa tjerao da skače po lopti za pilates iako ju je sestra morala pridržavati da ustane jer sama nije imala snage.

- Vratili su me na stol u 20:30, a onda počinje moj pakao od života. Tri puta skakanje po trbuhu da bi moj Ivano izašao van. Nije zaplakao jer nije bio živ. Pet minuta prije toga sam čula njegove zadnje otkucaje srca, vidjela sam tu njegovu malu glavicu, nogice, ruke... Moj Ivano 3840 i 54 dugačak, sletilo se deset doktora oko mog sina, a ja sam ležala na stolu u krvi - ispričala je očajna majka.

Njezina sina oživljavali su 35 minuta, a onda su proglasili smrt. Nakon stravičnog iskustva Matea Janković podigla je kaznenu prijavu protiv doktora Kolaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:59