AKCIJA TEBRA

SLUČAJ UHIĆENOG ZAMJENIKA ZG DRŽAVNE ODVJETNICE Njegovi kolege iznenađeni: Zar je moguće da je baš najskromniji tužitelj primao plaću od mafije?

 
Đorđe Vuletić; Tomislav Sabljo, ilustracija privođenja
 Boris Kovacev, Matija Djanjesic / CROPIX

Nakon saslušanja u USKOK-u sada suspendirani zamjenik zagrebačke Općinske državne odvjetnice Ferhat Čančar (59), kojega USKOK tereti da je u ožujku ove godine tražio i primio 3000 eura mita, u petak navečer je pušten da se brani sa slobode. USKOK je pak protiv njega otvorio istragu zbog primanja mita, a odluka da se istražni zatvor ne produži donesena je jer je procijenjeno da je Čančarovim udaljenjem s dužnosti prestala opasnost od ponavljanja djela.

Također, kako neslužbeno doznajemo, riječ je o slučaju u kojem glavninu dokaza čine tajno snimljeni razgovori, a ne svjedoci, tako da ne postoji opasnost od utjecaja na svjedoke. Nakon saslušanja u USKOK-u u petak navečer na slobodu je pušten i Vanja Jazić, vlasnik lokala u koji je Čančar često zalazio, a kojega je USKOK osumnjičio da je bio posrednik između Čančara te Đorđa Vuletića i Tomislava Sablje.

Naime, USKOK sumnjiči Sablju i Vuletića da su se u ožujku ove godine dogovorili da ponude mito Čančaru kako bi on stopirao jedan postupak protiv Sablje. Radilo se o događaju u kojem je jedan muškarac prijavio Sablju zbog prijetnje te je Sabljo bio uhićen i predan pritvorskom nadzorniku. Tada je, tvrdi USKOK, Vuletić rekao Jaziću da Čančaru ponudi mito kako bi ovaj odbacio prijavu protiv Sablje, a Čančar je, prema optužbama, za to zatražio 3000 eura, 1000 eura prije i 2000 eura nakon što zaključi predmet. Čančar je zatim, tvrde u USKOK-u, mimo reda sebi uzeo navedeni spis te ga riješio odbacivši kaznenu prijavu protiv Sablje.

Krijumčarenje marihuane

Do otvaranja ovoga slučaja došlo je više od dva mjeseca pošto su Vuletić i Sabljo u akciji Tebra završili u Remetincu zbog optužbi za udruživanje u zločinačku grupu koja se bavila krijumčaranjem tona marihuane, ali i podmetanjem požara pod niz automobila na području Zagreba, među kojima su bili i automobil šefa sigurnosti Dinama Krešimira Antolića. Naime, godinu dana prije uhićenja policija i USKOK su tajno snimali telefonske razgovore osumnjičenika, a upravo u jednome od njih navodno su snimljeni Vuletić i Sabljo kako komentiraju da su platili da se postupak protiv Sablje obustavi. No, kako neslužbeno doznajemo, riječ je o razgovorima između Sablje i Vuletića te poslije između Vuletića i Jazića, a ne postoji snimka samoga Čančara - ni snimka njegova razgovora ni snimka primopredaje novca.

Međutim, druga stvar kojom USKOK želi dokazati da je Čančar doista uzeo mito jesu izjave svjedoka, Čančarovih suradnika iz Općinskoga državnoga odvjetništva u Zagrebu, koji su na ispitivanju rekli da je Čančar sebi uzeo spis vidjevši ga na stolu, premda po redu dodjele on ne bi trebao raditi na tome predmetu. Hoće li ove dvije indicije biti dovoljne da zatvore krug te uvjere sud da je Čančar doista u zamjenu za novac napravio nedopuštenu radnju, tek će se vidjeti.

'Uhapsili su Bega'

Vijest o Čančaru, inače vrlo društvenoj osobi koja u Zagrebu ima velik krug poznanika i prijatelja, jučer je poput vjetra prohujala Zagrebom, te su svi s kojima smo se susreli vrtjeli glavom u nevjerici da bi on mogao učiniti takvo što. “Uhapsili su Bega”, moglo se jučer čuti u pravosudnim kuloarima, a Beg je nadimak po kojemu su Čančara svi znali. Naime, taj prilično skromni čovjek rodom iz BiH poznanike je na ulici pozdravljao riječima: “Gdje si, beže?”, pa su ga zato prozvali Begom.

Inače, za razliku od većine službenika Državnoga odvjetništva, Čančar je uvijek bio spreman za druženje te je bio omiljen u društvu. Čančar je karijeru tužitelja započeo u vojnome tužiteljstvu RH, te je bio blizak glavnome vojnome tužitelju Mirsadu Bakšiću, a s njime je navodno jedno vrijeme bio i politički aktivan u Hrvatskoj muslimanskoj demokratskoj stranci. Nakon ukidanja vojnoga tužiteljstva Čančar prelazi u zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo gdje zapravo ostaje čitavu karijeru.

Zbog njegova prilično ležernoga stila 2005. se našao i pod stegovnim postupkom Državnoodvjetničkoga vijeća te je zbog zbog neurednoga obnašanja državnoodvjetničke dužnosti kažnjen oduzimanjem trećine plaće na pet mjeseci i trogodišnjom zabranom napredovanja. Ljudi koji poznaju Čančara kažu da neku želju za napredovanjem nije ni imao, već je bio zadovoljan skromnim životom. Upravo zbog toga ih i čude najnovije optužbe prema kojima bio Čančar primao mito.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. studeni 2023 23:50