MLADEŽ HDZ-a

SLUČAJ 'ZNAŠ LI TI KO JE MOJ TATA?!' Mladež HDZ-a demolirala lokal i tukla goste, a izvući će se bez kazne

Općinski sud u Karlovcu osudio je Goršića i Trupkovića 2011., a lani je presuda poništena. Novo suđenje još nije zakazano

Pišući nedavno članak o bivšim pripadnicima karlovačke Mladeži HDZ-a kojima se predmet po sudskim ladicama razvlači više od 50 mjeseci, te im tek slijedi ponovljeno suđenje za brutalno premlaćivanje 18-godišnjeg Marka Jovkovića, nismo ni slutili da se drugi spis, koji ih je zapravo “proslavio”, nalazi u još dubljim sudskim ladicama.

Bivši predsjednik poznate mladeži Danijel Trupković i njegov kompanjon Željko Goršić, sin bivšeg državnog tajnika u MORH-u iz doba Sanaderove Vlade, naime, još nisu pravomoćno osuđeni ni za demoliranje kafića River Pub, sada već davne 2008. godine, za koji su na Općinskom sudu u Karlovcu bili nepravomoćno osuđeni tri godine nakon divljačkog ispada.

Nagrada za svjedočenje

Drugostupanjski, Županijski sud u Karlovcu ukinuo je tu presudu u rujnu prošle godine zbog, kako je rekla glasnogovornica suda Jasna Radman, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, zbog čega je bila upitna pravilnost primjene kaznenog prava, te je predmet vraćen na ponovno suđenje na Općinski sud. Njezina kolegica s Općinskog suda, glasnogovornica Majda Marčeta, objasnila je da rasprava tamo još nije zakazana jer je sutkinja prije toga morala, po nalogu Županijskog suda, zatražiti “priklop prekršajnog spisa”. Dok se tri suda iz karlovačke palače pravde - Prekršajni u prizemlju, Općinski na prvom te Županijski na drugom katu - iskordiniraju, slučaj im polako, ali sigurno putuje u zastaru, koja nastupa 8. studenoga sljedeće godine.

Budući da su nepravomoćno osuđeni tri godine nakon događaja, pa je još tri godine trebalo višem sudu da presudu odbaci, a početak ponovljenog suđenja ni pola godine kasnije nije utvrđen, sasvim je izgledno da predmet od zastare ne bi spasili ni sami okrivljenici Trupković i Goršić ako bi sudu uputili požurnicu.

Podsjetimo, sutkinja Sanda Janković obojicu je kaznila novčanom kaznom od po 20 dnevnih dohodaka, što je za Goršića iznosilo 4160 kuna, a za Trupkovića 3340 kuna.

Presuda se, osim na materijalnim dokazima, temeljila na iskazima dvojice ključnih svjedoka, vlasnika kafića Željka Godača i njegova bivšeg konobara Ivana Milčića, koji su bili kontradiktorni pa je sutkinja Janković svjedoke sučelila i tako ih ispitivala.

Naime, upravo je Milčić kobne večeri pozvao policiju jer, kako je rekao u istrazi, “ovi iz Mladeži HDZ-a su prevrnuli stol i jedni su se htjeli tući, a drugi su smirivali”, da bi poslije sve zanijekao braneći se da se ničega ne sjeća. S druge strane, svjedok Godač u sva tri iskaza držao se istih činjenica, koje su se poklapale i s materijalnim dokazima. Zanimljivo je da je Milčić upravo u vrijeme mijenjanja iskaza ušao u sustav MORH-a kao ročnik, a potom i na policijsku akademiju. Nikada se neće doznati je li mu to bila nagrada Goršića seniora za svjedočenje u korist njegova sina.

Lomili boce i 30 čaša

Inače, u pijančevanju pripadnika zlatne mladeži stradale su dvije stolice, stol, boca vina i vode, 30 čaša i luster na kojemu se vješao jedan od tada perspektivnih HDZ-ovaca. Posebno je zanimljivo bilo što je Goršić konobare koji su ga smirivali napadao riječima: “Znaš ti ‘ko je moj tata?”, a Trupković je prisnažio: “Ej, znaš ti ‘ko je njegov tata?” Dok mu je sutinja Janković izricala presudu, Goršić je umirao od smijeha, kao da je znao da će ona završiti u košu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 07:38