TEŠKA NESREĆA

Slučajni prolaznici spasili život motociklistu: ‘Obilno je krvario, sve smo radili automatski‘

Teško je opisati tih nekoliko minuta. Kao da ste u nekom zrakopraznom prostoru. U nekom čudnom vakuumu, kaže svjedokinja
Prometna nesreća/ilustracija
 Goran Mehkek/cropix

- Tek kada sam došla kući, shvatila sam da sam krvava od glave do pete. Lice, jakna, hlače, cipele... Tada sam se počela tresti... – priča za Zadarski.hr mlada Zadranka koja je u ponedjeljak navečer, zajedno s prijateljem, i dvojicom slučajnih prolaznika, pomogla u spašavanju 34-godišnjaka koji je doživio tešku prometnu nesreću na križanju ulica Put Pudarice i Put Biliga na Bilom Brigu.

- Mi smo bili u automobilu, vozilo smo sporo jer se stvorila neka kolona. U jednom trenutku je pored nas projurio tip na skuteru. Nije dao žmigavac i htio je skrenuti, kad je na njega naletio kombi. Zabio se u njega kao u zid, odbio i tresnuo na pod. Dogodilo se to ni pet metara od nas. Odmah sam iskočila iz automobila i kad sam ga vidjela kako leži isti tren sam nazvala hitnu pomoći. Ni sama ne znam kako sam ostala tako pribrana – kaže djevojka.

- Iza auta je odmah istrčao i moj prijatelj, a dotrčala su i dvojica slučajnih prolaznika. Kad smo došli do vozača motora, vidjeli smo da mu krvari lijevo bedro, valjda mu se od udarca u kombi u nogu zabio volan motora. Počeo je obilno krvariti, izgledalo je kao da mu je presječena bedrena vena. Gledao nas je sav u šoku, zapomagao je: „Spasi me, spasi me!”

Moj prijatelj je otrčao do obližnje pekare i donio dvije krpe. Zavili smo mu ih preko bedra na dva mjesta tako da zaustavimo krvarenje. Dobro smo ih stegli i pokušali ga utješiti dok ne dođe prva pomoć...

Od poziva do dolaska na mjesto događaja hitna je stigla za šest minuta. Ozlijeđenom muškarcu odmah su priskočili u pomoć i odveli ga u bolnici. Njegovi pomagači doznali su tijekom večeri da je liječnički zabrinut i izvan životne opasnosti.

- Teško je opisati tih nekoliko minuta. Kao da ste u nekom zrakopraznom prostoru. U nekom čudnom vakuumu. Adrenalin vam je na maksimumu, radite automatski neke stvari... Nitko od nas koji smo mu pomogli nije medicinske struke, niti je imao iskustva u sličnim situacijama. Ali reagirali smo, eto, dobro, kao bi trebalo kad se čovjek nađe u takvoj situaciji opasnoj po život. Barem se meni tako čini... - ispričala je Zadarskom ova mlada i hrabra Zadranka uz molbu da joj ime ne spominjemo.

Stradali vozač motora, prema policijskom izvješću, odgovoran je za nesreću u kojoj je zadobio teške tjelesne ozlijede, jer je vozio motor bez vozačkog ispita i registracije, očito neprmjerenom brzinom. Vozač kombija u kojeg se zabio nije ozlijeđen, ali je utvrđeno da je bio pod utjecajem alkohola, 0,95 promila. Pitanje je što bi s motoristom bilo da mu na vrijeme u pomoć nisu priskočili slučajni prolaznici i dvoje mladih Zadrana...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. prosinac 2020 11:58