KRAJ SUDSKOG PROCESA

Smaknuo Splićanina s 14 hitaca: ‘Žrtva nije patila jer je ubijena brzim rafalom iz kalašnjikova‘

Ubojica se nakon uhićenja branio šutnjom, no onda je dao obranu u kojoj je rekao da ga je pokojni Prnjak zlostavljao
Ante Prnjak (lijevo), Liridon B. (gore i dolje desno)

- Žao mi je, stvarno mi je žao. Ostajem pri svojoj ranije danoj obrani i ne želim odgovarati na pitanja - rekao je Liridon Berisha, 29-godišnjak iz Stobreča kojemu se na splitskom Županijskom sudu primaklo kraju suđenje za teško ubojstvo na okrutan i podmukao način Ante Prnjaka, bivšeg vojnika kojega je 21. kolovoza 2018. godine izrešetao s 14 hitaca iz kalašnjikova na napuštenom mjestu na TTTS-u, piše Slobodna Dalmacija.

Berisha se nakon uhićenja pred policijom i ŽDO-om branio šutnjom, no onda je pred zamjenicom Julijanom Stipišić dao obranu u kojoj je rekao da ga je pokojni Prnjak zlostavljao i maltretirao više od dvije godine, a sve je počelo kad mu je dao drogu u vrijednosti od oko dvije tisuće eura koju mu on nije odmah platio. Dug je zahvaljujući visokim lihvarskim kamatama "skočio" na oko 50 tisuća eura, a Berisha je vraćao koliko je mogao, no to nije bilo dovoljno.

Pokojni je navodno išao toliko daleko u zastrašivanju da ga je i fizički maltretirao pred članovima obitelji. Na dan ubojstva on i Prnjak su se našli i vozili Prnjakovim automobilom konzumirajući kokain. Kad su nešto iza 22.30 sati došli na TTTS, ispričao je Berisha, Prnjak je iz automobila izvadio svoju automatsku pušku kalibra 7,62 mm i zatražio od njega da likvidira Antu Vučka (jednog od optuženih u slučaju tzv. zločinačke organizacije pod vodstvom Željka Rajića koji je trenutačno u istražnom zatvoru), a zauzvrat da će mu on oprostiti dug.

Kad je on na to pristao, pokojni mu je dao pušku u ruke, a on je potom u njega ispalio ukupno 14 metaka.

Svjedočila je i sudska vještakinja prof.dr. Marija Definis Gojanović koja je ponovila ono što je navela u vještvu, a to je da ne može govoriti u kojem je položaju bila žrtva u trenutku pucanja.

- Za mene je svejedno je li žrtva stajala, klečala, ležala... Mogu reći da je za četiri prostrijelne rane leđa u odnosu na cijev oružja bio okrenut leđima isto kao i pri rani desne natkoljenice i dvije rane zatiljka. Nemoguće je odrediti redoslijed ozljeđivanja, no smrt je nastupila vrlo brzo - navela je vještakinja.

Na konstataciju branitelja Željka Gulišije da je vještakinja balistike rekla da kalašnjikov ispaljuje 10 metaka u sekundi u rafalu, a da je s obzirom na broj ispaljenih metaka, ubojiti rafal ispaljen za sekundu i pol, vještakinja je navela da "koliko god rafal bio kratak i time i vrijeme ranjavanja te je smrt bila trenutna, ona je ipak imala svoje trajanje koje za žrtvu nije bilo kratko kako se nama čini pa makar trajalo i jednu sekundu".

Zamjenica ŽDO-a u završnoj je riječi ostala pri tome da je teško ubojstvo počinjeno na okrutan i podmukao način jer je hicima izmasakrirao tijelo te da je Berisha cijelo vrijeme postupao razumno i promišljeno. Istaknula je i da je bio svjestan da rafalom iz kalašnjikova može ubiti Prnjaka te da je u njega pucao iz blizine, sa 120 do 150 centimetara udaljenosti, piše Slobodna Dalmacija.

Odvjetnik Gulišija, pak, u završnoj je riječi kazao da se ovdje radi o ubojstvu na mah odnosno usmrćenju te da žrtva nije patila jer je 14 hitaca ispaljeno u roku sekunde i pol od čega je nakon onih u glavu izgubio svijest, a po stajalištu Vrhovnog suda potrebno je tri do četiri minute svijesti da bi žrtva patila. Naglasio je i da ne stoji kazneno djelo sprječavanja dokazivanja (to što je Berisha zapalio Prnjakov auto jutro poslije) jer je uobičajeno da se onaj tko počini kazneno djelo želi riješiti dokaza te da se to djelo ne može počiniti prije početka kaznenog postupka koji u trenutku kad je Berisha palio auto nije počeo.

Berisha će svoju kaznu saznati u ponedjeljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:24