SLUČAJ IZ ŠESTINA

Smanjena kazna ženi koja je supruga pokušala ubiti nožem i povodcem za pse

Sud je istaknuo da je optuženica neosuđivana, majka je maloljetnog djeteta, a kazneno djelo ostalo je u pokušaju
 Ilustracija/Zvonimir Barisin/CROPIX

Vrhovni sud umanjio je kaznu ženi koja je osuđena na djelomično uvjetnu zatvorsku kaznu jer je supruga pokušala ubiti zabivši mu nož u prsa, a potom ga, prije nego što je uspio pobjeći, davila povodcem za pse.

Najviši sud je podsjetio da je žena inicijala D.D. prvostupanjskom presudom osuđena na djelomično uvjetnu kaznu od dvije godine prema kojoj je godinu dana trebala provesti u zatvoru, a ostatak na uvjetnoj slobodi, ako u četiri godine ne počini novo kazneno djelo.

Tu kaznu Vrhovni sud preinačio je na način da u zatvoru treba provesti tek šest mjeseci, a ostalih godinu i pol na uvjetnoj slobodi, uz četverogodišnji rok kušnje.

Uz kaznu, optuženici je izrečena sigurnosna mjera obveznog psihijatrijskog liječenja koja će se provoditi u okviru zatvorskog sustava dok bude na izdržavanju kazne zatvora, a uz nadzor nadležnog tijela za probaciju kad se počne primjenjivati uvjetna osuda.

Vrhovni sud smatra da prvostupanjski sud nije precijenio značaj olakotnih okolnosti i da je pravilno ocijenio bitno smanjenu ubrojivost optuženice koja je osoba s dubokim i trajnim poremećajem ličnosti graničnog tipa. Sud je istaknuo da je optuženica neosuđivana osoba, majka maloljetnog djeteta, a kazneno djelo je ostalo u pokušaju, dok je žrtva zadobila samo tjelesnu ozljedu.

Najviši sud smatra da je više trebalo cijeniti činjenicu ranijih poremećenih odnosa između žrtve i optuženice u kojem je optuženica bila žrtva te da postupak optuženice treba staviti u kontekst tih ranijih postupaka na njezinu štetu. Uz to, sud je dodao da je optuženica duže vrijeme bila senzibilizirana ponašanjem žrtve, što je ozbiljno dovelo u pitanje njezin osjećaj samopoštovanja i vlastite vrijednosti.

- S obzirom na ukupnost društvenih i osobnih uzroka koji su pridonijeli počinjenju kaznenog djela, svrha kažnjavanja, uključujući generalnu i specijalnu prevenciju, može biti ostvarena i blažom djelomičnom uvjetnom osudom od one koju je izrekao prvostupanjski sud - zaključio je Vrhovni sud.

Žena je osuđena zbog pokušaja ubojstva supruga u njihovu stanu u Šestinama početkom travnja 2016. Za vrijeme verbalnog i fizičkog sukoba udarila ga je šakom u lice. Potom ga je kuhinjskim nožem ubola u predjelu prsa, ali on je primio njezinu ruku u kojoj je držala nož i oduzeo joj ga. Zatim mu je prišla s leđa i prebacila povodac za pse oko vrata na koji se objesila. Suprug je uspio pobjeći kad ju je udario šakom u rebra uslijed čega je pritisak popustio, a ona je pala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 06:32