LEŠ U ŠKRINJI

Smiljana proglašena krivom za ubojstvo sestre, dobila 15 godina zatvora, ne prestaje plakati!

Srnec je bila optužena za ubojstvo svoje sestre Jasmine čije je tijelo bilo skriveno u zamrzivaču
Smiljana Srnec
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Varaždinski Županijski sud donio je nepravomoćnu presudu u slučaju ubojstva u Palovcu koje je šokiralo Hrvatsku. Smiljana Srnec proglašena je krivom za smrt svoje sestre Jasmine Dominić te osuđena na 15 godina zatvora.

Određena joj je maksimalna zatvorska kazna, a u nju joj se uračunava vrijeme provedeno u zatvoru. Mora platiti i 22.000 kuna sudskih troškova.

Sudac Tomislav Brđanović u obrazloženju presude vrlo brzo iznosi zašto smatra daje Smiljana Srnec kriva za smrt sestre Jasmine, da su iz svih provedenih dokaza i vještačenja kod suda stvorili nedvojben zaključak da je Smiljana Srnec počinila kazneno djelo koje joj se stavlja na teret...

- Središnje pitanje je tko je usmrtio Jasminu Dominić i vrijeme izvršenja. Prema prijavi nestanka svjedoci govore da su žrtvu vidjeli u ljeto 2000. godine, a prema zadnjem opisu da je viđena u kolovozu 2000. godine. Sud zaključuje da je ubijena u ljeto 2000. i nije proturječno iskazima Dražena Palfija i Sofije Križaić. Roditelji su je zadnji puta čuli u kolovozu 2000. i ne proizlazi da ju je netko vidio osim Smiljane Srnec u kolovozu ili rujnu 2000. Prema mjestu gdje je leš pronađen i da je od usmrćenja do smještaja leša prošlo tri sata upućuje na zaključak da je žrtva ubijena u kući - govori među ostalim sudac Brđanović.

Sudac Tomislav Brđanović u 15.04 završio je s obrazloženjem presude. Na kraju je rekao da bi se moglo govoriti i o podmuklom ubojstvu, a najviša kazna izrečena je iz razloga jer je tijelo skrivala 19 godina.

Smiljana Srnec tijekom cijele rasprave nije prestajala plakati. Bila je i u suzama dok su je izvodili iz sudnice.

- Nisam zadovoljan presudom. Žalit ćemo se kad dobijemo pisani otpravak presudu. Smiljana je teško primila presudu, nisam uspio s njom razgovarati. Smatramo da je osuđena iako nije dokazano da je u vrijeme kad je počinjeno kazneno djelo ona sama živjela u kući - rekao je odvjetnik Smiljane Srnec, Krešimir Golubić.

Podsjetimo, Smiljana Srnec (45) optužena je za ubojstvo svoje sestre Jasmine, koje se dogodilo prije 20 godina, nakon čega je do veljače prošle godine Jasminino tijelo bilo skriveno u zamrzivaču u kući Smiljane Srnec u Palovcu. O tom su slučaju pisali i svjetski mediji, a slučaj škrinja jedan je od najintrigantnijih u hrvatskoj enciklopediji zločina.

Ključni detalji "slučaja škrinja" u Palovcu

1. 2000.
Prema tvrdnji optužbe, Jasmina Dominić ubijena je neutvrđenog dana tijekom ljeta 2000. u obiteljskoj kući u Palovcu s najmanje pet udaraca tupotvrdim predmetom, a njezino tijelo sakriveno je u zamrzivač.
2. 16. 8. 2005.
Katarina Dominić, Jasminina majka, prijavljuje nestanak kćeri policiji u Čakovcu.
3. 12. 9. 2005.
Policija o okolnostima nestanka kćeri razgovara s ocem Martinom. On kaže da ga je Jasmina zvala u rujnu 2000., a i mjesec dana ranije, i tražila dozvolu da ide raditi na brod.
4. 16. 2. 2019.
Oko podneva otvara se škrinja u Novoj 29 u Palovcu i otkriva se tijelo. Policija dolazi i počinje očevid. Navečer odvode Smiljanu u policiju i do danas je 500 dana u pritvoru.
5. 11. 7. 2019.
Nakon istrage podignuta je optužnica. "Krunski dokazi" su DNK i biološki trag, a tužiteljstvo je ukupno pobrojalo 35 dokaza. Odbijen je prigovor obrane na optužnicu.
6. 15. 10. 2019.
Počelo je suđenje. Na pitanje smatra li se krivom o optužnici Smiljana je odgovorila: - Ne smatram se krivom.
7. 14. 5. 2020.
Iznijela je kratku obranu u kojoj je rekla da nije ubila sestru i da je žrtva ogovaranja i lažnih optužbi. Njezina obitelj, osim kćeri Katarine, koristila je blagodat i nije svjedočila.
8. 24. 6. 2020.
Obrana i optužba iznijele su završne riječi. Tužiteljica smatra da je dokazala optužbu, obrana traži oslobađajuću presudu.
9. 30. 6. 2020.
Sudac Tomislav Brđanović objavio je nepravomoćnu presudu.

(Dušan Miljuš)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 06:54