SLUČAJ ŠKIRNJA

SMILJANA SE SLOMILA USRED IZLAGANJA SVOJE OBRANE, JEDVA JE DISALA, POČELA JE PLAKATI Rekla je da nije ubila sestru, da ju je voljela i napala rodbinu

 
 Željko Hajdinjak / CROPIX

- Ne želim odgovarati za nešto što nisam učinila, ne želim biti žrtva niti da moja djeca budu žrtva, a ona već sad jesu žrtve zbog nečije pokvarenosti možda i ambicija. Ne želim odgovarati na pitanja sudskog vijeća državnog odvjetnika niti svog branitelja - rekla je to na kraju svoje obrane u 10.42 Smiljana Srnec koja je danas prvi puta progovorila o optužbama da je ubila svoju sestru Jasminu Dominić u ljeto 2001. a potom njezino tijelo stavila u zamrzivač gdje je nađeno 16. veljače prošle godine.

Smiljana Srnec svoju je obranu počela iznositi točno u 10.27 minuta kada je sjela na stolac pred sudsko vijeće kojim predsjedava sudac Tomislav Brđanović.

Crvena u licu, teško dišući, s maskom na ustima i prozirnim najlonskim rukavicama počela je rekavši: - Pomagale smo se, bile smo si dobre, ne bih naštetila nikako... - zastala je i počela plakati, pa joj je sudac dao vremena da se smiri i nastavi s iznošenjem obrane.

Svoju obranu nastavila je optuživanjem svjedoka, uglavnom svoje rodbine te je rekla kako ne razumije zašto nisu ispitani oni svjedoci koji su mogli reći istinu.

Osvrnula se prvo na iskaz svoje ujne Nade Sabol: - Zašto je ujna lagala da od 2014. godine više nismo se posjećivali, kada je često bila kod nas. Do moje 13 godine smo živjeli u istoj kući a ujna Nada Sabol je došla sa 18 u našu obitelj.

Moja majka joj je pomagala oko oboje djece i financijski ju je pomagala.

Svi obiteljski odnosi s mamine strane su poremećeni otkad ja znam za sebe. Znam da su je ljudi olajavali uvijek su o njoj govorili nešto loše, ali mi smo je uvijek branili.

Ti obiteljski odnosi s mamine strane posebno su se poremetili nakon smrti djeda 1996. godine - rekla je Smiljana Srnec.

Nakon toga "oplela" je po profilu svjedoka koje je sud ispitao tijekom ovog postupka.

Ispitivane su osobe koje imaju ili su imale kriminalne dosjee, koji su dokazani zlostavljači, koji su se bavili nedozvoljenim aktivnostima, koji su prebacivali migrante.

Te osobe ne mogu biti svjedoci kao ni osobe koje iz niskih pobuda napuste svoju djecu. Te osobe sam ja izbjegavala, a izbjegavala ih je i moja sestra.

Ne znam zašto nisu ispitani svjedoci koji su mogli reći sasvim druge stvari - kazala je Smiljana Srnec.

Posebno se osvrnula na svjedoka Dražena Palfija s kojim su navodno ona i njezin suprug zajedno putovali u Mađarsku.

- Ja i moj suprug nikad nismo išli u Mađarsku s Draženom Palfijem, a posebno to nismo mogli ići na Veliku subotu 2001. godine jer smo se upoznali tek u prosincu 2001. godine.

I to su mogli potvrditi i neki svjedoci. Boris Kocijan, on je dolazio k nama u kuću pušiti jer doma nije smio.

Ne znam zašto je na sudu govorio drugačije - kazala je Smiljana Srnec.

Zadnja svjedokinja o kojoj je govorila je Jasminina prijateljica Sonja koja je također ispitana i njezin joj je iskaz sporan i tvrdi: - S njom nikad nisam razgovarala o Jasmininom nestanku jer je ona iz kruga prijatelja izašla 1993. ili 1994. godine - čitala je s papira Smiljana Srnec plačući i prekidajući ponekad svoj iskaz kako bi došla do daha.

A Onda je rekla: - A sada o onom 15.2.2019. godine. Bio je petak, donijeli smo zajedničku odluku da maknemo staru škrinju i zamijenimo je drugom. Tu škrinju moji su roditelji kupili kad sam ja imala negdje 13 godina.

Dogovorili smo odvoz za ponedjeljak. Trebali smo je pogurati, ali bilo je vrlo malo prostora ispod stepenica.

Nije se mogla otvoriti i bila je vrlo teška. David ju je pokušao sam pomaknuti ali smo mu kćer Katarina i ja pomagale pogurnuti je, ja sam dodavala daščice koje smo podmetali da je lakše pomaknemo.

Uspjeli smo je pomaknuti uz velike teškoće. Počeli smo je prazniti u petak, ali s obzirom na veliku količinu leda nismo mogli već smo nastavili u subotu. Ostalo znate - završila je taj dio svoje obrane Smiljana Srnec i dvije minute plakala.

Kada se pribrala nastavila je iznositi svoju obranu.

- Vreća koja je bila u škrinji, to su vreće koje sam ja kupovala, a čarape smo Jasmina i ja zajedno koristile, stajale su u istoj ladici.

Sad ću nešto reći o čakovečkoj policiji i postupcima čakovečke policije prema mojoj obitelji od 2015. godine.

Ja i majka dale smo uzorak DNK, ali je majčin uzorak nestao iz registra pa ga je ona morala ponovno dati 2017. godine.

Nestali su i podaci o poligrafskom testiranju od 21. travnja 2006. godine. Tog datuma se sjećam zato jer je tog dana moja kći Katarina imala deseti rođendan.

Pisali su da nisam svojom voljom pristupila na poligraf, međutim ja sam dva sata provela na poligrafskom ispitivanju i mogu točno opisati kako je izgledala ta prostorija.

2015. godine iz čakovečke policije su došli i odvezli mene i supruga na razgovor u policiju i odvojeno su nas ispitivali.

Mene su pokušavali okrenuti u početku protiv roditelja, a potom i protiv supruga da je on imao vezu s mojom sestrom.

Tražili su od mene da potpišem zapisnik o ispitivanju, ali ja ga nisam htjela potpisati.

Prijetili su mi i ucjenjivali su me djecom, pa sam ga ipak potpisala. I suprug mi je rekao da su i njega isto ucjenjivali i da su mu na kraju uzeli mobitel.

Kad smo se vraćali kući rekao mi je kako mu je inspektor koji ga je ispitivao doslovno rekao da je glup što nije iskoristio priliku da se riješi baba iz kuće, misleći pritom na mene i moju majku - zaključila je taj dio obrane Smiljana Srnec i rekla da se njezina maloljetna djeca i dan danas boje policije.

Nastavila je zatim svoju obranu o tome kako je nad njom provođeno psihijatrijsko vještačenje u bolnici u PB Vrapče.

- Tamo sam odvedena neuobičajen način, barem su mi tako rekli pravosudni policajci u Remetincu.

Ja sam zapravo bila prisiljena pravdati se i ispričavati se. Suočavali su me s izjavama svjedoka na konziliju su mi postavljali pitanja na temelju nekih članaka iz novina, a to je sve bila laž.

Ja sam željela da se prikaže video snimka tog ispitivanja pa da se vidi kako su me ispitivali ali to mi nije omogućeno - rekla je pri kraju svoje obrane Smiljana Srnec, nakon čega je rekla ono što smo već naveli na početku kako ne želi odgovarati za nešto što nije počinila.

Prije nego se Smiljana Srnec počela iznositi svoju obranu, njezin branitelj, čakovečki odvjetnik Krešimir Golubić imao je niz dokaznih prijedloga, da se ispita troje svjedoka, da se izdvoje još neki zapisnici iz spisa, međutim to je sudsko vijeće odbilo.

U sudnici je potom pregledavana foto dokumentacija s očevida, a kada su pregledavane fotografije sadržaja škrinje kamere su bile isključene radi zaštite pijeteta žrtve.

Iako je odbilo sve dokazne prijedloge obrane, sudsko vijeće nakon iznošenja obrane Smiljane Srnec odlučuje o tome hoće li po službenoj dužnosti provesti neke nove dokaze.

Suđenje Smiljani Srnec prekinuto je i nastavit će se 24. lipnja zato jer će sud pribaviti određenu dokumentaciju iz tvrtke gdje je radila Jasmina Dominić, a ispitat će se i neki svjedoci.

Kako se zbog lošeg tona nije čulo o kojim se točno dokazima radi, očekujemo da bi uskoro glasnogovornik varaždinskog Županijskog suda, sudac Igor Pavlic mogao dati kraću izjavu o tome što slijedi u nastavku suđenja Smiljani Srnec za ubojstvo sestre Jasmine.

Sud je odredio po službenoj dužnosti saslušanje 3 svjedoka, dopunu psihijatrijskog i psihološ kog vjestačenja, pribavu podataka od MUP-a na koji način su utvrdili da je Jasmina Dominić imala mobitel koji je aktiviran 2001., i pribavu podataka od Santa Domenice je li obitelj Dominić-Srnec naručila odvoz škrinje za 18.veljače 2019. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:21