MUČAN SLUČAJ

SMRT DJEČAKA (9) Umro jer roditelji nisu pristali na kemoterapiju, otac: 'To je bojni otrov!'

 Tea Cimaš / HANZA MEDIA

Na sjednici optužnog vijeća kojom je predsjedala sutkinja Srebrenka Šantić-Kovm, Županijski sud u Rijeci potvrdio je u utorak optužnicu protiv Hane Gržetić i Viktora Brnobića iz Kostrene, koje DORH tereti zbog kaznenog djela povrede djetetovih prava, čime su prouzročili djetetovu smrt.

Obrana Gržetić i Brnobića imala je brojne prigovore na optužnicu koji se prvenstveno odnose na nepotpunost istrage i površnost vještačenja te su tražili da se predmet vrati u istragu, no svoje će dokaze sada iznositi na ročištima. Najesen se očekuje sazivanje pripremnog ročišta i određivanje suca koji će predsjedavati sudskim vijećem u ovom delikatnom slučaju koji je šokirao hrvatsku javnost.

Alternativne metode

Viktora Brnobića i Hanu Gržetić DORH-ova optužnica tereti da su kao roditelji devetogodišnjeg dječaka od 6. kolovoza do 5. rujna 2015. godine u Rijeci - a nakon što su liječnici u bolnici utvrdili najvjerojatniju limfatičnu neoplazmu ne-Hodgkinovog limfoma te unatoč višekratnom informiranju liječnika o prirodi bolesti i štetnim posljedicama neliječenja, uključujući i smrtni ishod - odbili daljnje terapijske postupke i liječenje djeteta po protokolima službene medicine te konvencionalnim metodama suvremene medicine.

Također, na teret im se stavlja da su na vlastiti zahtjev odveli dijete iz bolnice pa je uslijed neliječenja došlo do brzog napredovanja zloćudne bolesti i njenog širenja po svim vitalnim organima, što je posljedično dovelo do smrti djeteta 5. rujna 2015. godine.

Devetogodišnjaku je u Dječjoj bolnici Kantrida početkom kolovoza dijagnosticiran rak limfnih čvorova, a kad je doveden, bio je vidno natečen u vratnom dijelu. No nakon jednog dana koji je proveo na Kantridi roditelji su ga, unatoč liječničkom inzistiranju da ostane te da se podvrgne kemoterapiji, izvukli iz bolnice. Potpisali su izlazak uz objašnjenje da žele još jedno mišljenje. Nakon toga podvrgnuli su ga alternativnim metodama liječenja.

Dječja bolnica reagirala je te obavijestila Centar za socijalni rad u Omišlju jer je nakon razvoda roditelja dijete tamo živjelo s majkom. Centar je pak 13. kolovoza pokrenuo postupak za oduzimanje prava roditeljstva uz privremenu mjeru prema kojoj bi se dijete dalo na čuvanje i odgoj u Lovran. Podnesena je i kaznena prijava, a sljedeći dan sudu su podnesena dva prijedloga za lišavanje roditeljstva i donesena je privremena mjera za dodjelu skrbnika i dozvolu za liječenje.

Prolazio agoniju

Međutim roditelji su dobili odgodu na sudu nakon što su priložili dokumentaciju da 1. rujna s dječakom odlaze u Aviano po drugo mišljenje. Tamošnji su liječnici utvrdili da je bolest progradirala u leukemiju i zatražili hitan ostanak, što su roditelji odbili, nakon čega su iz talijanske bolnice o dječakovu lošem zdravstvenom stanju obavijestili Dječju bolnicu Kantrida. Istog je dana stigla odluka Centra za socijalni rad o oduzimanju djeteta, no na adresi u Kostreni, gdje je dječak do tada boravio s ocem, nitko nije zatečen. S bolesnim dječakom roditelji su otišli u vikendicu prijatelja u Lič u Gorskom kotaru, ali bilo mu je sve gore i prolazio je pravu agoniju. Tada su ga roditelji, u noći sa 4. na 5. rujna, doveli u bolnicu na Kantridu. Međutim dječaku više nije bilo pomoći i preminuo je nakon dva sata.

Otac: Kemoterapija je poput bojnog otrova

Otac Viktor Brnobić objasnio je poslije da su dječaka “odlučili liječiti prirodnim neagresivnim putem uz pomoć sode bikarbone i limuna (Simoncellijeva terapija), prirodnih sokova po naputku doktora Gersona (Gersonova terapija poznata javnosti od 1934. godine) te raznim biljnim kapima, tinkturama i antibioticima na istoj bazi” te da su, dan prije nego što je završio u bolnici, uspjeli nabaviti i kanabisovo ulje. Za kemoterapiju je isticao da je to “bojni otrov”, o čemu se, navodno, osvjedočio kada mu je 2007. od karcinoma umirala majka.

S obzirom na delikatnost slučaja, suđenje bi, po svemu sudeći, moglo biti zatvoreno za javnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 02:46