SEKS, LAŽI I IZNUDE

Snimali muškarce koji su se spajali preko aplikacije za gayeve: ‘Plati ili ćemo te razotkriti‘

Zagrepčanin je preko gay aplikacije dogovorio dejt. Kada su se skinuli, u sobu su im uletjela dvojica koja su ih počela fotografirati

Gay aplikacija Grindr, koja slovi kao najveća društvena mreža za homoseksualne, biseksualne i hetero znatiželjne muškarce u svijetu, poslužila je zagrebačkim prevarantima za niz kaznenih djela.

Mamac im je bio, kako je otkrila policija temeljem prijave dviju žrtava, maloljetni 16-godišnjak koji je odabrane mete mamio u kuću u kojoj su, odmah nakon nekoliko intimnih koraka i skidanja odjeće, njegovi suradnici preuzimali glavnu ulogu. Upadali bi u sobu i golom gostu spočitavali njegov netom prekinuti seksualni odnos s maloljetnikom. Pritom bi mu i prijetili smrću, vrijeđali ga šarolikim spektrom uvreda, a u konačnici mu, u zamjenu za šutnju, “opustošili” bankovni račun dižući novac na bankomatu. S obzirom na najmanje dva prijavljena slučaja policiji, bila je to očito njihova uhodana špranca za dobru zaradu, koja je rezultirala i sudskim epilogom tijekom kojeg su trojica od njih četvero priznala djela.

Na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu stari policijski znanci Kristijan Š. (28) zvani Kiki, Silvio R. (31) zvani Kal i Neven R. (27) osuđeni su na zatvorske kazne koje su i prije same pravomoćnosti počela služiti prva dvojica. Pa je tako Kristijan Š. dobio ukupno dvije godine i dva mjeseca zatvora, a u to mu je uključena i prethodno opozvana osuđujuća presuda od godinu dana s četverogodišnjim rokom kušnje. Silvio R. je osuđen na dvije godine zatvora, a u to je ukalkulirana ranija uvjetna osuda od godinu i osam mjeseci, a njegov brat Neven R. dobio je djelomičnu uvjetnu kaznu od godinu i dva mjeseca, od čega će sedam mjeseci provesti iza rešetaka, dok je druga polovica uvjet na četiri godine. Također, 9400 kuna mora vratiti starijoj žrtvi, a 100 kuna mlađoj.

Optuženi 48-godišnji N. I., zvani Panker, inače otac maloljetnog “mamca”, budući da djelo nije priznao, izdvojen je iz spisa te će optužbu pobijati u odvojenom predmetu.

Grindr aplikaciju je prije 11 godina osmislio američko-izraelski biznismen Joel Simkhai, a njezino ime rezultat je spajanja engleskih riječi guy i finder. Prvobitna funkcija aplikacije je bila pomoći gay muškarcima u potrazi za boljom polovicom, razonodom... Koristi ju preko 10 milijuna korisnika u 200 zemalja, dok je u nekim zemljama poput Saudijske Arabije, Egipta i Libanona zabranjen ili blokiran s vremenom, kao u Pakistanu. Prije nekoliko godina mnoge je korisnike uznemirilo kada je uvedena opcija podsjetnika da se korisnici svakih pola godine testiraju na HIV, a praćenje lokacije korisnika kako bi što bliže vlastitoj lokaciji pronašli srodnu dušu došla je na plodno tlo. Paralelno s aplikacijom izdana su i upozorenja kako se zaštititi u virtualnom svijetu: ‘Oprez, cyber kriminalcima uvijek ćete se sviđati’. No posjetitelji na Grindru nisu bili samo meta virtualnih prevara što je na svojoj koži osjetio straiji zagrebački inženjer aeroprometa, inače otac dvoje djece.

Lani u ožujku odlučio se spojiti na ovu aplikaciju. Već istog dana kajao se zbog tog poteza. U moru “ponuda” u tom virtualnom svijetu naletio je na mladića koji se krio iza nadimka Fun i za kojeg je bio uvjeren da je punoljetan. Barem mu je tako, napominje, kazao.

- Živim s majkom i o njoj se brinem, a vikendima odlazim ženi i djeci. S obzirom na homoseksualne sklonosti, počeo sam se dopisivati s jednom muškom osobom koja mi je nakon 10 poruka dala svoj broj mobitela. Nazvao sam ga istog dana oko 21 sat i dogovorili smo susret na istoku Zagreba. Izgledao je kao da ima 18 godina, bio je visok 168 centimetara, a i rekao je da je punoljetan. Uveo me u obiteljsku kuću, otišli smo u spavaću sobu. Skinuli smo se odmah goli i počeli ljubiti, da bi nakon dvije, tri minute u sobu upala dva meni nepoznata muškarca (Silvio i Neven R., op. a.), od kojih je prvi rekao da je brat tog dečka - prisjetio se muke inženjer.

Prvi mu je počeo prijetiti, nazivati ga “pederčinom”, dok ih je drugi slikao mobitelom gole.

- Drugi nas slikao na što je prvi dodao da se sve to može riješiti drukčije ako imam novca. Nisam imao gotovinu pa sam im dao svoju karticu tekućeg računa s PIN-om - pričao je inženjer s čijeg je računa na bankomatu potom, dok je bio gol u tuđoj kući, dignuto 5000 kuna. Prevarantima to nije bilo dosta pa su pričekali ponoć kako bi podigli još 4400 kuna. koliko je imao dopušteni limit minusa.

- Nakon toga su mi rekli: ‘Možeš ići, smatraj da je s ovim sve završeno. I nisi nas nikad ni vidio ni čuo’. Obukao sam se i pobjegao, da bi mi dva dana kasnije stigao SMS: ‘Di si?’, a onda me s nepoznatog broja nazvao muškarac (prema optužnici maloljetnikov otac N. I.) koji se predstavio kao Mario i predložio susret na tržnici Utrina. Našao sam se s Kristijanom Š. i N. I., koji je, pak, rekao da je stric maloljetnika s kojim sam se dopisivao. Kristijan je rekao da su nastali problemi, da je mali završio u bolnici, da ga je otac pretukao kad je doznao što se dogodilo te da je završio na Rebru i da se pokušao ubiti režući si žile. Na to je N. I. dodao: ‘Jebeš 10.000 kuna koji si nam dao, to ne pokriva troškove koji iznose preko 50.000 kuna’. Unosili su mi se u lice govoreći da novac moram stvoriti kako ne bih imao problema, jer da oni znaju i drukčije. Spomenuli su mi i djecu - opisao je dalje nasamareni muškarac kojem su prijetili da neka od mame uzme karticu ili zlatninu ako već on nema novca.

Druga njihova žrtva, 23-godišnji prometni tehničar, nekoliko dana ranije proživio je identičnu navlakušu. I njega je maloljetnik nakon nekoliko razmijenjenih poruka i prijedloga za seks namamio u stan, ali na drugoj lokaciji. I čim su se počeli ljubiti i skinuli se goli u sobu su utrčali Kristijan Š. i nepoznata muška osoba. Odmah su ih počeli slikati mobitelom, a jedan od njih je žrtvu ošamario po licu te su vikali: “Što vi to radite, jeste li normalni?”. Osim što su mu prijetili smrću, pokazivali su mu i elektrošoker i napominjali da u autu imaju pištolj.

- Moraš nam dati 50.000 kuna ili ćemo fotografiju pokazati policiji i roditeljima jer on ima 15 godina! Ajde idi na bankomat i digni sav novac koji imaš - prijetili su još žrtvi koja je jedva uspjela pobjeći nakon što je iz jakne morala izvaditi mobitel i 100 kuna.

Otac maloljetnika negirao je iznudu tvrdeći da je u mobitelu svoga sina našao poruke pa je nazvao 60-godišnjaka i našao se s njim.

- Rekao sam mu samo da ostavi mog sina i pitao sam ga je li imao s njime spolni odnos. Negirao je i napomenuo da je on obiteljski čovjek u godinama. Lijepo sam ga ponovno zamolio da mi ostavi sina na miru jer da ću u protivnom sve reći njegovoj ženi i prijaviti ga policiji. Doista sam mu rekao da je đubre i gamad, ali nisam ga iznuđivao. Nisam nikoga iznuđivao niti nagovarao da diže novac - branio se otac maloljetnika. A što se tiče drugog iznuđivanog mladića, maloljetnikov otac je ustvrdio da ga nikada nije vidio.

- U stanu u kojem se dogodilo to kazneno djelo živi moja kći. Došao sam pred zgradu, gdje sam zatekao policiju. Pitali su me tko živi u tom stanu i imam li sina jer da ga je jedan dečko prijavio da su mu u stanu uzeli ključeve auta, mobitel i novac. Sin mi je nakon svega toga rekao da se s tim dečkom dopisivao i da ga je on, kad su se susreli, počeo dirati i ljubiti pa ga je odgurnuo i rekao mu da će zvati tatu, dakle mene. Taj dečko je nakon toga pobjegao, a u stanu je nađen njegov mobitel na stolu, dok su osobnu iskaznicu i ključeve našli u deki u perilici rublja. Doista se ni s kim nisam dogovarao oko činjenja kaznenih djela, a taj prvi stariji čovjek me je prepoznao u policiji jer sam mu rekao da ću ga nakon svega prijaviti policiji i cinkati obitelji što radi - branio se otac maloljetnika.

U prilog okrivljenima nije išao ni iskaz dečka maloljetnikove sestre, koji je otkrio da mu je curin brat ispričao da zbog svoje homoseksualnosti zarađuje dobre novce.

- Rekao mi je da ima dva čovjeka s kojima radi, odnosno da se nalazi s osobama preko gay aplikacija i da im se u sobi pridruže njegovi ljudi nakon što im da signal - opisao je svjedok saznanja o kompromitirajućim akcijama. Nakon potonje iznude s velikom količinom novca slikao se upravo maloljetnik, a o tome svjedoče i fotografije koje je policija kasnije pronašla u njegovu mobitelu.

Također lanjskog ožujka, u nevezanom slučaju, Grindr je poslužio kao paravan lažnom djelatniku Carine da tijekom virtualnog ljubavnog zanosa i trguje. Naime, varalica je žrtvi ujedno ponudila akcijske mobitele i laptope koje je tobože Carina zaplijenila. Dogovorili su susret, no umjesto užitaka uslijedila je prevara. Lažni carinik je mladom kupcu predao krivotvorenu carinsku dokumentaciju kojom pristaje na kupnju dva mobitela i laptopa procijenivši njihovu vrijednost na 7600 kuna. Pritom je zatražio i 2600 kuna predujma, nakon čega prekida svaku komunikaciju s nasamarenom Grindr žrtvom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 23:22