MINISTARSTVO PREŠUTJELO

Socijalna služba godinama je nadzirala obitelj u Donjoj Bistri u kojoj je majka ubila dijete i sebe

Nadležno ministarstvo odmah se oglasilo ustvrdivši da nije bilo postupanja zbog nasilja u obitelji
 Željko Puhovski/CROPIX

Tri dana nakon stravičnoga ubojstva i samoubojstva u Donjoj Bistri, kada je 30-godišnja majka nožem ubila svojega 5-godišnjega sina, a zatim na isti način presudila sebi, pojavili su se podaci kako je obitelj ipak bila u tretmanu nadležnoga Centra za socijalnu skrb, no da nije detektirao ništa zabrinjavajuće.

Ministarstvo socijalne skrbi reagiralo je odmah nakon stravične tragedije te priopćilo kako socijalna služba "dosad nije postupala zbog nasilja u toj obitelji". Međutim, Ministarstvo je prešutjelo da je obitelj godinama u tretmanu Centra za socijalnu skrb te da su roditelji od samog rođenja djeteta imali izrečenu mjeru nadzora nad roditeljskom skrbi - mjeru koja se, prema Obiteljskom zakonu, izriče roditeljima koji nisu u stanju samostalno ostvarivati roditeljsku skrb pri čemu je ugrožen razvoj djeteta.

- Mi smo priopćili da nije bilo postupanja vezano uz obiteljsko nasilje i to je točno. U Centar smo poslali nadzor i izvijestit ćemo javnost kad nadzor bude gotov - kratko su nam jučer rekli u nadležnom Ministarstvu te nas uputili na ravnatelja Centra za socijalnu skrb Krapina.

Nije bilo naznaka

- Točno je, obitelj je dulji niz godina bila u tretmanu zbog određenih materijalnih problema, s vremena na vrijeme bi dobivali jednokratnu pomoć. Nakon rođenja djeteta izrekli smo im mjeru nadzora nad roditeljskom skrbi, da ih imamo na oku, no nikad nismo uočili bilo kakvo zanemarivanje ni nasilje, dijete je uvijek bilo veselo i zbrinuto, bilo je redovito cijepljeno, bili smo u kontaktu i s pedijatrom - kaže ravnatelj Centra Sergej Erdelja.

Ne objašnjava zašto je onda mjera nadzora - koja, prema zakonu, traje od šest mjeseci do godine dana - ovim roditeljima više puta produljivana. Prema ravnateljevim riječima, mjera im je istekla tek prije oko godinu dana, a socijalni radnici procijenili su da i nakon isteka mjere treba nastaviti obilaziti obitelj.

- Prema Obiteljskom zakonu, dužni smo obitelj kontrolirati i nakon što istekne mjera. Obišli smo obitelj zadnji put 22. veljače ove godine, ako se dobro sjećam, i nije bilo nikakvih pokazatelja da bi dijete bilo zanemarivano. Majka je uvijek surađivala i nismo uočili nikakve znake psihičkog oboljenja. Svi smo duboko potreseni, činilo se da su se konačno snašli, mužu je krenuo posao, majka je povremeno radila kao njegovateljica... U šoku smo - kaže ravnatelj.

Kako smo nakon zločina doznali od mještana Donje Bistre koji su poznavali obitelj, ništa nije ukazivalo da bi moglo doći do ovakvoga krvavoga zločina. Naime, premda im se ponašanje majke znalo činiti čudno, nije se radilo o kakvim ekscesima koji bi upućivalo da bi mogla reagirati nasilno, pogotovo prema svojemu jedinome djetetu. "Znala je djelovati malo odsutno. Sretali bi je kada bi išla u centar mjesta u kupovinu, a uvijek je uz nju bio sinčić", rekao nam je jedan od mještana.

Djed i baka

Jedna od susjeda nam je rekla kako je moguće da je obitelj imala problema s novcem. "Iskreno, mislim da su ih mučile financije. Srela sam ih neki dan u trgovini i dijete je uz blagajnu vidjelo kinder jaje. Inzistiralo je na slatkišu, ali mama je ponavljala da ne može danas, da bude drugi puta kupila", rekla nam je susjeda.

Djed i baka ubijenoga dječaka odnosno svekar i svekrva 30-godišnjakinje ispričali su za 24 sata kako snaha nije nigdje radila dulje od nekoliko mjeseci jer je znala biti pomalo svadljiva te je imala određenih psihičkih problema zbog kojih se liječila, no nikad nije bila hospitalizirana.

"Dali su joj lijekove, je li ona to pila ili nije, tko zna. Nije mi jasno ni što su te socijalne radnice radile. Znam da su je dvije obilazile, bile su i kod nas vidjeti u kakvim uvjetima živimo. Pa mi ovdje imamo sve uvjete, no, govorile su da je djetetu mjesto uz roditelje i da mali treba biti s njima", rekla je baka djeteta za 24 sata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. siječanj 2023 16:23