SUMNJIVI HUMANITARAC

Šok na zagrebačkom sudu: Svi su čekali Tatu Slavena, a on se javio s - ukrajinske granice!

Vujić je na Facebooku napisao da se ‘doveo u tjelesno, mentalno i duhovno stanje za odlazak prema Ukrajini‘

Slaven Vujić

 Davor Pongračić/Cropix

Slaven Vujić, poznatiji javnosti kao Tata Slaven, nalazi se na granici s Ukrajinom. To je informacija s kojom su već nekoliko dana upoznati njegovi pratitelji na društvenim mrežama jer ne skriva od javnosti da se ponovno bacio u humanitarne vode.

Da je nadomak ratom zahvaćenog područja, Županijski sud u Velikoj Gorici na kojem se protiv Vujića vodi kazneni postupak zbog zloporabe položaja i ovlasti teške na stotine tisuća kuna, doznao je jučer, dan prije nastavka suđenja. Naime, Vujićev odvjetnik ishodio je odgodu sudskog postupka nakon što je sudu, u ime klijenta, dostavio fotografije Vujića uz popratni sadržaj molbe za odgodom, a u kojoj se između ostaloga navodi da je otišao pomoći ukrajinskoj djeci izbjeglicama.

Prije četiri dana 6. ožujka Vujić je na Facebooku napisao da se "doveo u tjelesno, mentalno i duhovno stanje za odlazak prema Ukrajini".

"Idem pomoći civile da što prije zakorače u sigurniju budućnost u Hrvatskoj ili negdje drugdje. Svi možemo pomoći na određene načine i legitimna je svaka dobra namjera. Legitimno je i nečinjenje ako se boriš svakodnevno za svoju obitelj. Netko treba pomoći. Eto, idem biti netko. Spremio sam se za to i jedva čekam biti tamo gdje mi je trenutno mjesto u ovom svijetu".

A dan poslije označio je da se nalazi u Záhonyju uz poruku da "preko rijeke smrdi rat u Ukrajini, dolaze djeca s majkama, nemoćni starci, svi bez ideje o budućnosti" i potom se obratio Bogu: "A sad Bože, pokaži zašto sam tu i iskoristi me za svoja djela".

Koliko će se zadržati u inozemstvu ovisi o samom Vujiću. Iduća rasprava na kojoj bi se trebao konačno suočiti sa sudskim vještakom čiji vještački nalaz, kako doznajemo, Vujiću ne ide u prilog, zakazana je za svibanj. A s obzirom na njegov humanitarni potez uz mađarsko-ukrajinsku granicu nije za isključiti da bude ukalkuliran kao olakotna okolnost u slučaju osuđujuće presude.

Podsjetimo, velikogoričko tužiteljstvo tereti Vujića da je zlorabio dobrovoljne priloge koje je prikupio u humanitarnim akcijama, točnije da je kao osoba ovlaštena za zastupanje zagrebačke udruge za pomoć djeci sa senzornim poremećajima i druge udruge za pomoć djeci i mladima s teškoćama u razvoju iz Igrišća, pozivao na uplatu dobrovoljnih priloga na račun udruga. Novac je, sumnjaju tužitelji, umjesto za ostvarenje ciljeva i obavljanje djelatnosti udruga, podizao s računa i zadržavao za sebe, a koristio je za sebe i bankovne kartice udruga te na ime navodnih pozajmica podizao novac koji si je također prisvajao.

A na sve to, tužiteljstvo ga tereti i da je neosnovano na račun jedne tvrtke isplaćivao novac čiji je, pak, direktor s ciljem da prikrije neosnovane uplate na računu firme, sastavljao račune u kojima je neistinito navodio da je njegova tvrtka prodavala raznu robu Vujićevim udrugama. Pa je tako obje svoje udruge, na čije su bankovne račune građani velikodušno uplaćivali novac, oštetio za preko 420 tisuća kuna.

Da nešto ne štima s Vujićevim humanitarnim potezima i idejama, ukazali su volonteri njegovih udruga 'Grad Anđela' i 'Senzori' koje je upravo on lansirao i iz njih 'izmuzao' račune. Nakon tri godine medijske šutnje, početkom 2020. Vujić je za Jutarnji list priznao da 'kad je pokretao udrugu Senzori za pomoć djeci sa senzornim poremećajima, uopće nije imao jasnu sliku o tome kakva će djeca doći po pomoć'. No odbacio je svaki vid krivnje.

- Ja sam do tada vidio samo svog sina, a u udrugu su nahrupila djeca sa širokim spektrom oboljenja i stanja. U meni je proradio menadžerski radni takt i htio sam pronaći brza rješenja za te goruće potrebe. Počeo sam jako žuriti, djelovati neplanski i raditi prevelik broj pogrešaka jer sam osjećao ogroman vremenski pritisak. Velik dio djece nije imao vremena za gubljenje, a kad su sa svojim roditeljima došli na moj prag, ja sam to osjetio kao nešto moje vrlo osobno. Kako bi se reklo slalomskim rječnikom, bacio sam se na glavu. To me je kasnije jako skupo koštalo, taj izostanak umjetnosti malih koraka - kazao je Slaven Vujić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:44