LICE S TJERALICE

Šok u Splitu: Dobio sudsku zabranu približavanja policajcima, iskoristio sustav i pobjegao iz istražnog zatvora!

Izgleda da je Miljak, čim je stupio nogom izvan splitskih Bilica, netragom nestao
Uhićenje 'zločinačke' Deana Majstorovića iz Splita
 MUP

Član jedne od osumnjičenih zločinačkih udruga iz Splita Hrvoje Miljak (33), zvani Castro, uspio je pobjeći iz istražnog zatvora zahvaljujući spletu za njega sretnih, a za USKOK nesretnih okolnosti, piše Slobodna Dalmacija. Naime, nakon što je osuđen na četiri godine zatvora za bijeg pred policijom, kada je i ozlijedio dvojicu, istražni zatvor nad njim je zamijenjen mjerom opreza te je pušten da se brani sa slobode.

Budući da Općinsko državno odvjetništvo nije namjeravalo mirno prihvatiti njegov izlazak, podnijeli su žalbu na temelju koje je viši sud ukinuo odluku. Međutim, pokazalo se da je rješenje stiglo prekasno. Naime, izgleda da je Miljak, čim je stupio nogom izvan splitskih Bilica, netragom nestao jer ga čeka postupak prema optužnici koja ga tereti da je član zločinačke organizacije Deana Majstorovića (35) zvanog Điđi.

Zločinačka udruga

On je u svibnju prošle godine bježao pred policijom od Marjanskog tunela do prodajnog centra City One.Tijekom divlje vožnje je jednog policajca bacio sa službenog motocikla BMW, udario u službeni automobil i ozlijedio drugog, a trećeg umalo pregazio. Bijeg je nastavio trčeći, kada mu je s automobila Volkswagen Passat ispao zadnji kotač.

Uhitio ga je interventni policajac na Putu Vrborana te je tada zadržan u istražnom zatvoru. Niti dva tjedna nakon toga u opsežnoj akciji splitske policije uhićen je Dean Majstorović kao osumnjičeni šef zločinačke udruge u kojoj su, kako ih terete: Luka Buzdovačić (36) zvani Sken, Jerko Malvasija (35) zvani Jere, Ivan Šunjić (31), Dino Stojanović (39), Bosiljko Šakić (39) zvani Bosi i Hrvoje Miljak Castro.

image
Uhićenje 'zločinačke' Deana Majstorovića iz Splita
MUP

Tada je svim osumnjičenim pripadnicima zločinačke organizacije određen istražni zatvor, i to po dvije osnove: utjecaj na svjedoke i mogućnost ponavljanja kaznenog djela. Svima osim Miljku, nad kojim je već postojalo pravomoćno rješenje o istražnom zatvoru zbog bijega i ozljeđivanja policajaca.

U listopadu su svi i optuženi te im je USKOK stavio na teret da ih je Dean Majstorović regrutirao od polovice 2019. godine do kraja svibnja 2020. godine te članovima podijelio zadatke, među kojima je bilo i usmrćivanje T.M. (34) zbog duga od 270.000 eura. Osim toga su optuženi da su, kako bi zastrašili više osoba i znatno oštetili njihovu imovinu, u staklene pivske boce stavljali šećer i benzin, trake od tkanine i radili molotovljeve koktele te ih bacali u poslovne prostore članova njihove obitelji.

Nadalje, optužnica navodi kako je Majstorović članovima zločinačke organizacije dao zadatak da kontinuirano iz Južne Amerike nabavljaju veće količine kokaina, a iz država Europske unije heroin i marihuanu pa su drogu trebali na našem području dalje preprodavati. Nakon podizanja optužnice svi su ostali u istražnom zatvoru i sada čekaju suđenje po USKOK-ovoj optužnici.

Nisu ga našli

U međuvremenu je Miljak optužen zbog ludog bijega pred policijom za produljeno kazneno djelo prisile prema službenoj osobi te je za njega predložena zatvorska kazna. Općinsko državno odvjetništvo se tijekom suđenja protivilo njegovu puštanju iz istražnog zatvora, ali je sudsko vijeće smatralo njihov stav prestrogim.

Zato su nakon objave presude od četiri godine zatvora zamijenili istražni zatvor mjerom opreza zabrane približavanja policajcima koje je ozlijedio upravo dok je bježao od njih i oduzimanjem vozačke dozvole. Tužiteljstvo se odmah žalilo na odluku i Županijski sud u Splitu je to prihvatio i vratio odluku općinskom sudu na ponovno odlučivanje.

image
Uhićenje 'zločinačke' Deana Majstorovića iz Splita
MUP

Istaknuli su da je Miljak sklon činjenju teških kaznenih djela, što je vidljivo iz njegove kaznene evidencije, kao i to da dugogodišnje kazne zatvora koje je već odslužio nisu utjecale na njega prestane s takvim stilom života. U njihovom rješenju je navedeno i da protiv njega postoji optužnica USKOK-a koja ga tereti kao člana zločinačke udruge.

Zakazana je nova sjednica za odlučivanje na kojoj je ukinuta mjera opreza te je ponovno određen istražni zatvor, ali ga policija nije našla na njegovoj adresi niti se pojavio pred sudom. Stoga je nad njim raspisana tjeralica kako bi ga se pronašlo i vratilo u ćeliju na Bilicama.

Kako se pokazalo, uzalud je bilo ponovno pisanje i raspisivanje. Naime, čim je rješenje o ukidanju istražnog zatvora stiglo u zatvor na splitskim Bilicama, Hrvoje Miljak je pušten vani i netragom je nestao. Izgleda da je doslovno poslušao mjeru opreza i pobjegao što je dalje mogao od policije i pravosuđa, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 10:52