OTAC DVOJE DJECE U STRAHU

ŠOK ZBOG OSLOBAĐANJA UROTNIKA Frizerka i ljubavnik koji je bacio bombu na njezina muža pušteni iz pritvora

Valentina Brunec poslala je SMS Nikoli Labošu: ‘Tu je!’. Udvarač je tada bacio bombu na Hrvoja Brunca
 CROPIX

Protiv frizerke Valentine Brunec (38) i njezina udvarača Nikole Laboša (35), poljoprivrednika iz Srijema, podignuta je optužnica zbog pokušaja ubojstva Valentinina supruga Hrvoja Brunca kojem zasigurno, s obzirom na to da je preživio atentat bombom, nije lako pala spoznaja da su njegova supruga i atentator nakon pola godine u pritvoru pušteni na slobodu uz mjere opreza.

Nema opasnosti

Od dana neuspjelog pokušaja ubojstva 7. prosinca prošle godine u dvorištu Brunčevih u Koprivničkom Ivancu njihova dva sina zbrinula je Hrvojeva obitelj, udaljena 20 kilometara od njih, a tamo je i on pronašao utočište nakon izlaska iz bolnice. Upravo taj “transfer” jedan je od razloga zbog kojeg je Valentina na slobodi. Naime, nakon izlaska iz pritvora ne vraća se suprugu Hrvoju, pa samim time, uvjereni su na sudu, nema opasnosti da počini novo kazneno djelo ili da dovrši započeto. Valentina, frizerka lokalnog salona, od početka tvrdi da nije kriva, a njezin novi odabranik od uhićenja se brani šutnjom. Kako god bilo, određene im mjere zabrane približavanja nisu nikakva utjeha Hrvoju Bruncu.

Hodajuća meta

Ljubavnici Valentina i Nikola imaju zabranu posjećivanja mjesta gdje Hrvoje boravi s djecom, ne smiju mu se približiti na manje od 100 metara, niti ga smiju uhoditi i uznemiravati. U obzir im se uzelo i to što dosad nisu osuđivani, a ako im se sudskim putem dokaže krivnja, prijeti im višegodišnji zatvor. Optužnica varaždinskog tužiteljstva kratka je i jasna: zajednički su skovali pakleni plan ubojstva. Čim je Hrvoje kobne večeri ušao u dvorište, Valentina je poslala SMS Nikoli kojim mu javlja da je stigao. Bio je to znak da baci ručnu bombu na Hrvoja koa hodajuću metu s namjerom da ga raznese. Odletio je dva metra u stranu i pukom srećom ostao živ.

Jeziva pozadina

Tako se u prosincu prošle godine pred očima javnosti raspadao njihov 15-godišnji brak, koji je, kako su nam članovi obitelji i susjedi tada ispričali, djelovao kao skladna zajednica. Čuvši detonaciju, prvotno su svi redom pomislili da je riječ o nesretnom slučaju, da je u tom mirnom mjestašcu eksplodirala plinska boca. No, dva dana kasnije uvidjeli su da eksplozija ima jezivu pozadinu i da iza nje stoji poznato lice.

- Valentina je mogla zatražiti razvod braka. Mogla je otići. Svašta je mogla ako je shvatila da više ne voli moga Hrvoja koji je vrijedan, uzoran i dobar kao kruh. Ta noć mi ne izlazi iz glave. Praunuk mi je rekao da je s bratom i mamom zatekao tatu na dvorištu i da se od šoka samo srušio. Krenuli su ga zamatati ručnicima da zaustave krvarenje.

Došao s posla

Geleri su Hrvoju završili u desnoj nozi i u obje pete. Od težih oštećenja nogu spasile su ga radničke cipele koje su imale pojačanja. Vraćao se s posla. Radi u maloj tvornici za proizvodnju papirnih vreća i onda mu se dogodi da strada u vlastitom dvorištu zbog tuđe gluposti, jala, sebičnosti - ispričala je za Jutarnji list nakon atentata Hrvojeva baka Barica G. Kako smo već pisali, Valentina i Nikola su jesenas nabavili bombu. Kobne večeri lani u prosincu Nikola je čekao u prikrajku, skriven u susjednom dvorištu. Bomba je bila spremna. U isto vrijeme Valentina je bila u kući s djecom te nestrpljivo čekala suprugov povratak s posla.

Glumila zabrinutu ženu

Nekoliko minuta nakon 22 sata, na Nikolin mobitel stigao je SMS, navodno s porukom “Tu je!”. Ubrzo zatim bomba je bačena Hrvoju pod noge. Vozila Hitne pomoći i policije brzo su se stvorila na mjestu napada. Bombaš je pobjegao u noć kroz tuđa dvorišta, a Valentina je igrala ulogu zabrinute supruge.

JEDVA SE OPORAVIO

Gorku istinu doznao ranjen u bolnici

Istražitelji su dva dana pokušavali posložiti mozaik napada. Skupljali su po dvorištu tragove i tražili otiske cipela u zamrznutom tlu. Doznavši što su istražitelji otkrili, Hrvoje je ostao u čudu, ležeći na bolničkoj postelji koprivničke bolnice.

Oporavak od teških ozljeda bit će dugotrajan, no za razliku od fizičkih ozljeda, koje će zacijeliti, one psihičke bit će mu teret cijeli život. Njegova je misija da dvojicu maloljetnih sinova izvede na pravi put.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 23:12