StoryEditor
MUČNA PRIČA

ŠOKANTNA ISPOVIJEST VUKOVARKE KOJA JE PREPOZNALA SVOG SILOVATELJA Ekipa Provjerenog uhvatila ga pred kamerama: 'Vi mene još za**bavate!'

Novinarka Provjerenog Ana Malbaša u potrazi za Jovanom Radanom
 NOVA TV / Provjereno

Prije par mjeseci gledatelji su u emisiji Provjereno na Novoj TV svjedočili priči o mladoj ženi koja traži svog oca, nestalog 1991. za čiji je nestanak, odgovorno tvrdi, kriv Jovan Radan - tadašnji pripadnik srpske paravojne postrojbe teritorijalne obrane Vukovara.

Gledajući taj prilog, sugovornica iz priloga koji će Provjereno prikazati u četvrtak, prepoznala je, tvrdi, svog silovatelja – tog istog Jovana Radana. Protiv njega je prije nekoliko godina u Hrvatskoj pokrenuta istraga, međutim kako se nije odazivao na pozive, DORH je istragu prekinuo. Tamo gdje je službena istraga prestala, reporterka Provjerenog Ana Malbaša, nastavila je istraživati. Nedostupan hrvatskim vlastima, Jovan Radan uhvaćen je pred kamerama Provjerenog.

Te 1991. Vukovarci su u Veleprometu odvajani po nacionalnosti. Srbi ili oni koji su imali rodbinu po Srbiji dobivali su propusnice i spašavali su se iz grada. Ona, kao i druge Hrvatice - bivale su dodjeljivane srpskim civilima kao sluškinje. Dok je čistila i čekala da u praznu kuću na Sajmištu dođu srpski civili, u dvorište kuće ušao je Jovan Radan. Njega, kaže, nije znala, ali joj je on, nakon što se predstavila, jasno dao do znanja da poznaje roditelje njezinoga supruga. “Izvadio je i pištolj s kojim je psa ubio prije toga. Pitao me je da li sam trudna jer ako jesam znači nosim Ustašu. Rekla sam da nisam trudna. Rekao je da nas sve Hrvatice treba j*** da rađamo srpsku djecu.“ prepričava sugovornica razgovor netom prije silovanja te dodaje kako ju je strah potpuno obuzeo: „Niti se ti imaš kome obratit, niti ti možeš vikat. Možeš što god hoćeš, tebi nema spasa. Nema šanse da se oslobodiš, niti da on kaže da se predomislio...“

Na pravoslavni Badnjak, ekipa Provjerenog s optužnicama protiv njega u rukama, odlazi pred kuću Jovana Radana tražeći da im kaže istinu o zločinima koje je počinio tijekom rata u Vukovaru. „Vi ne odustajete još od mene da me zajebavate. Hoćete da vas tužim za uznemiravanje? Još na Badnje veče ste mi došli. Ajde - biži.“ odbrusio im je Radan demantirajući sve optužnice.

Žrtva silovanja ni tijekom rata, a ni u godinama nakon nije htjela ispričati što joj se dogodilo, jer je boraveći u jednom izbjegličkom centru nakon bijega iz Vukovara, slušala strašne osude.

„Bolje da šutim. Zašto bi netko na moju muku, na sve što sam prošla da mi još nakalemi, da me proziva da sam se j**** s četnicima. I da sam bila njima ne znam šta.“ prepričava sugovornica.

Međutim, DORH-u su rekli drugi koji su znali što joj se dogodilo te je  pokrenuta istraga prije nekoliko godina. Još 2016. u DORH-u su ispitani svi svjedoci, uključujući i žrtvu, prikupljeni dokazi. Jovan Radan pobjegao je u Srbiju, ignorira optužnice, negira ratne zločine, šuti kao zaliven o svojoj ulozi u ratu u Vukovaru. Nije se javljao na pozive koji su mu iz Hrvatske slani na kućnu adresu, i istragu je DORH prekinuo.

Ispovijest žrtve silovanja, potragu Ane Malbaše za odgovorima na vratima kuće optuženog Jovana Radana, kao i druga svjedočanstva sugovornika pogledajte u večerašnjoj emisiji 'Provjerenog'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 07:20