KONTROVERZNA KAZNA

ŠOKANTNA PRESUDA Splitski odvjetnik pijan automobilom ubio pješaka pa dobio 6 mjeseci zatvora

Vještak je rekao da se takve prometne nesreće događaju kada su u zabludi vozač i pješak, odnosno kada vozač misli da će se pješak zaustaviti, a pješak misli kako će se vozilo zaustaviti
Zagreb, 101112.Skorpikova.Zagrebacka prometna policija veceras je povodom proslave Martinja pojacano testirala vozace na alkohol i droge. Kroz kontrolnu tocku dvoje policijskih sluzbenika iz 2. policijske postaje u Luckom, smjestenih tijekom akcije u Skorpikovoj ulici, izmedju 23 sata i ponoci proslo je u postotku nevjerojatno mnogo trijeznih - vozacica. No jedan od zaustavljenih vozaca imao je 2 promila alkohola u krvi, te je odvezen na trijeznjenje. Na fotografiji: sluzbenica prometne policija sa vozacem koji je u krvi imao 2 promila alkohola.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Krišto / CROPIX

Odvjetnik Andrej Praprotnik (28) iz Splita koji je pijan oborio pješaka i zadao mu smrtonosne ozlijede osuđen je na Općinskom sudu u Splitu na 6 mjeseci zatvora, javlja Slobodna Dalmacija.

Osim bezuvjetne kazne određena mu je i uvjetna kazna na dodatnih deset mjeseci zatvora koja se neće izvršiti ukoliko u roku kušnje od dvije godine ne počini novo kazneno djelo.

Na nepravomoćnu presudu žalit će se Općinsko državno odvjetništvo u Splitu koje ga je i optužilo te će tražiti višu kaznu.

Krajem studenog 2009. godine oko 8,30 sati na raskrižju Domovinskog rata i kolnika Ulice Mike Tripala u Splitu Andrej Praprotnik je s 1,29 promila alkohola u krvi upravljao osobnim automobilom mazda, splitskih registarskih pločica, navodi presuda.

Upravo zbog alkoholiziranosti brzinu kretanja vozila nije prilagodio stanju i uvjetima na cesti, skliskom i mokrom kolniku, kiši i slaboj vidljivosti te se pješačkom prijelazu nije približavao sigurnosnom brzinom, stoji u presudi.

Pješak Frane Obilinović je već bio stupio na kolnik kada ga je Prapotnik zahvatio prednjim dijelom automobila i oborio na kolnik prilikom čega je zadobio niz ozljeda.

Uslijed ozljeda glave, grudnog koša, bubrega i noge došlo je do poremećaja svijesti dubine kome i upale pluća kao izravne komplikacije od čega je preminuo 14 dana kasnije u KB Split.

U svojoj obrani optuženik je kazao kako se smatra krivim, ali ne onako kako je opisano u optužnom aktu. Kazao je kako je bila sumaglica i kiša te nije brzo vozio. Izjavio je da je prethodne večeri konzumirao alkohol, a poslije nesreće je bio u šoku. Poslije nesretnog događaja kontaktirao je obitelj sada pokojnog pješaka i bio mu je na sprovodu.

"Mislim kako zbog autobusa koji se kretao ispred mene nisam vidio znak za pješački prijelaz. Kajem se zbog svega, a bio sam u psihijatra zbog svega što se dogodilo. Završio sam Pravni fakultet i u međuvremenu sam se upisao u Odvjetničku komoru i nisam imao nikakvu prometnu nesreći niti bilo kakvi prekršaj", pred sucem je rekao optuženi.

Tijekom suđenja svoj nalaz i mišljenje iznio je i stalni sudski vještak za promet koji je potvrdio mogućnost da je autobus zaklanjao vidno polje vozača.

Kako je potvrdio, takve se prometne nesreće u većini slučajeva događaju kada su u zabludi vozač i pješak, odnosno kada vozač misli da će se pješak zaustaviti, a pješak misli kako će se vozilo zaustaviti.

Nakon provedene glavne rasprave Andrej Praprotnik je proglašen krivim te mu je izrečena kazna zatvora od godine i četiri mjeseca nakon čega je primjenjena djelomična uvjetna osuda. Navedenom uvjetnom osudom kazna zatvora od deset mjeseci se neće izvršiti ukoliko u roku od dvije godine optuženi Praprotnik ne počini novo kazneno djelo. Ostatak kazne od pola godine zatvora ostaje bezuvjetan.

Sud je kao olakotne okolnosti uzeo priznanje krivnje, žaljenje, kajanje, korektno držanje i mladost optuženika te primjereno ponašanje nakon smrti nesretnog pješaka.

Sud otegotnih okolnosti nije našao te se odlučio na djelomičnu uvjetnu kaznu smatrajući kako Andrej Praprotinik neće ubuduće činiti kaznena djela. Također prema njemu nije primjenjena mjera zabrane upravljanja motornim vozilom jer u međuvremenu nije imao nikakvu prometnu nesreću niti prekršaj.

Prema zakonu o odvjetništvu, ukoliko je odvjetnik osuđen na bezuvjetnu kaznu dulju od 6 mjeseci zatvora gubi pravo na obavljanje odvjetničke dužnosti što nije slučaju kod optuženog Prapotnika, piše Slobodna Dalmacija .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 23:31