IZBJEGLA ZATVOR

Šokantna presuda za dramu na Žnjanu: Splićanka nakon svađe s mužem promijenila bravu na vratima, sud je proglasio - obiteljskom nasilnicom

 Goran Mehkek / CROPIX

Svaka žena koja nakon svađe sa suprugom odluči s riječi prijeći na djelo treba dobro razmisliti na koji će način to napraviti. Pouka je to iz slučaja 41-godišnjakinje iz Splita koja je zbog promijenjene brave na zajedničkom stanu na Žnjanu završila kao osuđenica za obiteljsko nasilje, piše Slobodna Dalmacija.

Saznajemo to iz presude Prekršajnog suda u Splitu nakon postupka koji je proveden po prijavi njenog muža. Protiv 41-godišnjakinje je podnio optužni prijedlog jer je tijekom listopada 2015. godine promijenila brave na ulaznim vratima stana na Žnjanu bez njegovog znanja. Time mu je uskratila ulazak u stan i onemogućila stanovanje i korištenje stambenog prostora, smatrao je suprug.

Prijavio je stoga bračnu družicu zbog nasilja u obitelji te je na splitskom sudu proveden postupak u kojem je odbijena optužba. Međutim, odbijanje optužbe nije značilo kako sud 41-godišnjakinju smatra nevinom, već je to napravljeno iz jednostavnog razloga što je ona već bila osuđena zbog istog događaja, ali po prijavi koju je podnijela policija.

Suprug je, naime podnio prijavu u siječnju 2016. godine, ali ga je preduhitrila policija koja je 41-godišnjakinju prijavila već u studenom 2015. godine kada ih je on pozvao da ureduju pred zaključanim vratima. Druga policijska postaja Split je odmah po intervenciji prijavila Splićanku te je ona u kolovozu 2017. godine pravomoćno osuđena.

U presudi je navedeno kako se nasilnički ponašala prema suprugu jer je promijenila bravu na ulaznim vratima obiteljskog stana te mu tako početkom studenog 2015. godine oko 15.00 sati onemogućila ulazak u stan i korištenje zajedničkog stana te njegovih osobnih stvari koje se u njemu nalaze. Prema Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, radi se o ekonomskom nasilju pod kojim se podrazumijeva onemogućavanje korištenja osobne i zajedničke imovine.

- Priznajem, promijenila sam bravu čim je on iselio iz stana u listopadu 2015. godine - rekla je tada 41-godišnjakinja na sudu u svojoj obrani u postupku koji je prvi proveden.

Nakon takvog njenog priznanja, sud je proglasio krivom i osudio kao obiteljsku nasilnicu. Zakon za takvo nedjelo predviđa najmanje 1.000 kuna novčane kazne ili do 90 dana zatvora. Uzimajući u obzir sve okolnosti sud je tada 41-godišnjakinju oslobodio kazne pozivajući se na odredbu zakona koja kaže kako se “počinitelj prekršaja može osloboditi kazne ako ga posljedice tako pogađaju da je njegovo kažnjavanje nepotrebno radi ostvarenja svrhe kažnjavanja”.

Slijedom svega je suprugova prijava odbijena jer se ista osoba ne može dva puta suditi za isti prekršaj, zaključeno je na splitskom sudu. Istom odlukom je oslobođena plaćanja troškova postupka, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:18