NEZAPAMĆEN SLUČAJ

Šokantni detalji o pritvorenoj liječnici (47) iz Dalmacije: ‘Dilala‘ je lijekove koji se koriste na crnom tržištu...

Kome je davala te lijekove i u kolikim količinama, morala bi pokazati i dokazati policijska istraga

Ilustracija, liječnica

 Andrew Brookes/Imagesource/Profimedia/Andrew Brookes/imagesource/profimedia

Policijski službenici Prve policijske postaje Split dovršili su kriminalističko istraživanje nad 47-godišnjakinjom za koju je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je ostvarila obilježja većeg broja kaznenih djela, piše Slobodna Dalmacija.

Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je od 7. ožujka 2022. do 10. lipnja 2023. godine, kao odgovorna osoba u obavljanju javne ovlasti, i to na radnom mjestu doktora medicine dok je radila kao zamjenski liječnik u više ordinacije na području Splita, Solina, Kaštela i otoka Brača, zloupotrijebila svoj položaj i ovlast za izdavanje posebnih i ograničenih liječničkih recepata, te je ispisala ukupno 165 liječničkih recepata na imena većeg broja osoba, i to bez njihova znanja, dopuštenja i potrebe za primjenom tih lijekova.

Koristila je podatke pacijenata prilikom ispisivanja recepata, a liječničke recepte je, u cilju da ih upotrijebi kao istinite, ovjeravala pečatima i potpisom iako je znala da ovjerava neistiniti sadržaj jer nitko od pacijenata nije tražio niti im je bio potreban takav lijek. Za izdane recepte nije vodila potrebne evidencije, a na temelju takvih krivotvorenih recepata u ljekarnama je predignula veću količinu lijekova koji sadrže djelatnu tvar oksikodonklorid (Oksikodon) i somatropin. Uz kaznenu prijavu, u ponedjeljak navečer predana je pritvorskom nadzorniku, piše Slobodna Dalmacija.

Lijek za bol

Budući da je 47-godišnja liječnica iz Splita, koja je osumnjičena da je u svojim nečasnim radnjama ispisivanja 165 liječničkih recepata na imena većeg broja osoba, i to bez njihova znanja, dopuštenja i potrebe za primjenom tih lijekova, ispisivala recepte i za lijek Somatropin (hormon rasta), postavlja se pitanje je li taj lijek "dilala" i nekome od splitskih ili dalmatinskih sportaša, budući da se lijek u sportu na "crnom tržištu" upotrebljava kao doping.

Isto tako liječnica je ispisivala recepte i za Oksikodon, koji je narkotik i koji se u tabletama upotrebljava za liječenje boli. To je derivat morfija i njega bi trebao uzimati netko tko pokušava izliječiti bol - no, zloupotrebljavaju ga i osobe ovisne o drogama. Uostalom, nakon nekoliko mjeseci uzimanja Oksikodona osoba može postati ovisna o njemu.

Kome je davala te lijekove i u kolikim količinama, morala bi pokazati i dokazati policijska istraga.

Kako doznajemo, riječ je o liječnici koja je prije dugog niza godina krenula na specijalizaciju iz pedijatrije, koju po našem izvoru nikada nije završila, već je radila na zamjenama kao liječnica opće medicine, po raznim srednjodalmatinskim ordinacijama. Jedno vrijeme, negdje do kraja 2021. godine, na zamjenama je radila i u Domu zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, ali joj je tu uskraćena suradnja zbog otežane komunikacije između nje i ravnateljstva. Naime, bilo je, kako doznajemo, prijepora o tome kada će i do kada raditi, kasnila je na posao i nije se mogao dogovoriti način rada. Nikada u županijskom Domu zdravlja s liječnicom nisu imali ni približno sličnih problema kao što su ovi koji su je sada kompromitirali, jer da je bilo, imali bi osnova za uručiti joj izvanredni otkaz.

Procedura podizanja

Liječnica je, budući da je bila specijalizantica pedijatrije, ali nikada nije dovršila tu specijalizaciju, radila jedno vrijeme u pedijatrijskoj ambulanti na Bačvicama.

Naravno, laici postavljaju pitanje kako je liječnica uopće mogla u ljekarnama podizati ovolike količine lijekova, odnosno narkotika.

Zbog toga jer je procedura podizanja narkotika u ljekarnama specifična. Lijek koji spada u skupinu narkotika ne može u ljekarnama predignuti osoba kojoj taj lijek treba, odnosno osoba kojoj je prepisan, jer ga takva osoba mora uzimati uz strogu kontrolu liječnika ili u krajnjem slučaju medicinske sestre. Zbog toga medicinsko osoblje iz ambulanti, dakle medicinska sestra ili liječnik/ca odlaze u ljekarnu, predižu lijek (narkotik) i pozivaju osobu kojoj se lijek mora dati da dođe uzeti (popiti) dnevnu dozu lijeka u ambulantu. Tek se rijetkim pacijentima, u koje liječnici imaju povjerenja, može dati lijek za dva-tri dana.

Na ovaj način liječnica je mogla neovlašteno manipulirati i davati lijekove onome kome je ona željela, te je mogla ostvariti i imovinsku korist.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:28