SLUČAJ CORE MEDIA

SPECIJALNI IZVJEŠTAJ Otkrivamokako je točno Dijana Čuljak preko posrednika utjecala na svjedoke

Šelebaj i Čuljak nisu se željeli eksponirati kao vlasnici medijskih firmi pa su registrirali Gorana Šarića i Olega Uskokovića kao formalne vlasnike
 Damir Krajač/CROPIX

Uplakana, s dubokim podočnjacima na licu i policijskim lisicama na rukama, bivša HTV-ova urednica Dijana Čuljak ujutro je, nakon noći provedene u ćeliji PNUSKOK-a, u marici prevezena na saslušanje u sjedište Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu.

Ispitivanje je potrajalo nešto manje od dva sata. Čuljak se sumnjiči da je u dva tjedna, otkako je istraga u slučaju Core Media proširena i na nju, kontaktirala sa svjedocima u istrazi, utjecala na njih i pokušavala spriječiti dokazivanje kaznenih djela. Konkretno, tereti se da je pokušala utjecati na Gorana Šarića i TV voditelja Ivicu Štorića.

Šarić je jedan od najvažnijih svjedoka u aferi Core Media jer je riječ o osobi koja je bila fiktivni direktor tvrtki Patrimonium i Core Media u kojima su pravi vlasnici bili Šelebaj i Dijana Čuljak. Šarić je već ranije teretio Dijanu Čuljak rekavši tijekom istrage da su Šelebaj i Dijana Čuljak željeli prikriti pravu vlasničku strukturu u tim tvrtkama pa su se kao vlasnici Patrimoniuma pojavljavali Igor Lučić, Oleg Uskoković i on.

Također je ispričao kako je 2008. sudjelovao u prebacivanju imovine Patrimoniuma na Dijanu Čuljak, a radilo se o vrlo vrijednim nekretninama: kuće u Gundulićevoj, stana u Zadru, stana u Preradovićevoj, zemljišta u Zagorju, vozila, slika, namještaja i dr. Štorić, poznati televizijski voditelj, trebao je biti ispitan na okolnost navodnih poslovnih angažmana u projektima Core Medije.

Kako neslužbeno doznajemo, Dijana Čuljak nije neposredno pokušala kontaktirati sa svjedocima, već je to činila preko posrednika, no bila je pod budnim okom policije koja je snimala njene telefonske razgovore.

Njezin odvjetnik Gordan Preglej danas je medijima rekao kako je njegova klijentica iznijela svoju obranu.

Iza podneva Dijana Čuljak privedena je na Županijski sud u Zagrebu gdje joj je sutkinja Vera Polak Presečki odredila istražni zatvor u trajanju od mjesec dana, nakon čega je policijskim kombijem prebačena u zatvor u Remetincu. Glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu sudac Krešimir Devčić potvrdio nam je da je sutkinja istražni zatvor odredila na prijedlog tužiteljstva, zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela.

Sve donedavno Čuljak je bila samo svjedok u slučaju koji tužiteljstvo vodi protiv njezinog bivšeg supruga Vladimira Šelebaja. Jutarnji je 8. veljače doznao da je tri dana prije sjednice optužnog vijeća zagrebačko Županijsko državno odvjetništo povuklo optužnicu u slučaju Core Media radi proširenja istrage, a 20. veljače pod istragom je službeno bila i Dijana Čuljak.

Saslušana je u ŽDO i puštena na slobodu. No, policijski istražitelji mjerama nadzora došli su do saznanja da Čuljak kontaktira s potencijalnim svjedocima i nagovora ih na promjenu iskaza. Zbog toga su morali brzo djelovati, pa su Dijanu Čuljak priveli dok se u petak predvečer vraćala u svoj stan iz shoppinga, u pratnji partnera, bivšeg ravnatelja policije Olivera Grbića. Čuljak je u 20 sati i službeno uhićena, nakon čega je predana pritvorskom nadzorniku.

Bivša HRT-ova zaposlenica godinama se spominje u kontekstu afere Core Media, odnosno izvlačenja novca iz tvrtki Core Media i Media Spot. Tereti se da je s tadašnjim suprugom iz tvrtki izvukla 16 milijuna kuna i utajila oko tri milijuna kuna poreza. Zbog toga je osumnjičena za dva djela zlouporabe položaja i ovlasti te jednu zlouporabu u gospodarskom poslovanju. Osumnjičena je zajedno s Vladimirom Šelebajem,Tončekom Mandićem, Igorom Šumakovićem, Vladom Bučanom i Marijem Cikačem. Nizu kaznenih prijava sada se pridodaje i optužba za sprečavanje dokazivanja kaznenog djela. Dokažu li joj se te optužbe, zakon predviđa zatvorsku kaznu u trajanju od najmanje jedne, a najviše osam godina.

Slučaj Core Media buknuo je u listopadu 2011., kada je pri pokušaju bijega iz Hrvatske na graničnom prijelazu uhićen Vladimir Šelebaj i kazneno prijavljen da je fiktivnim ugovorima stekao 16 milijuna kuna preko poduzeća Core Media i Media Spot. No, cijela priča počela je sedam godina prije, kada su bračni par Čuljak-Šelebaj i Vladimir Mamić sklopili Ugovor o tajnom društvu i osnovali Core Mediju.

Sakrili su tako notorni sukob interesa jer je ta produkcijska kuća radila emisije za konkurentske televizijske kuće u vrijeme dok je Čuljak bila zaposlenica HRT-a.

Čuljak se branila da s poslovanjem svog supruga nema ništa, a kada je otkriven sporni ugovor, rekla je da je možda nešto nesvjesno potpisala jer je u Šelebaja imala puno povjerenje. Naknadno su otkriveni i SMS-ovi koji su nedvojbeno pokazivali da je Čuljak znala što radi i što se događa, a i bivši suprug pred istražiteljima ju je teretio da je stvarni mozak operacije oko Core Medije.

Šelebaj je pušten da se brani sa slobode nakon što je uplatio jamčevinu od 300.000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:00