‘POBJEGAO U SEKUNDI‘

Spektakularnom bijegu u Zagrebu prethodili su brojni propusti, ali i jedan kratak poljubac

Doletio je do ograde koju je preskočio kao zec. Preskok je odradio s nevjerojatnom lakoćom kao što Blanka Vlašić preskače - opisuju nam svjedoci

Radivoje Saša V. (lijevo) i pravosudni policajac koji preskače zid tijekom potjere

 Damir Krajac/Cropix, MUP Srbije

Ako je suditi prema snimkama videonadzora koji je zabilježio spektakularan bijeg pritvorenika Radivoja Saše V. (33) iz dvorišnog kruga Općinskog kaznenog suda u Zagrebu jučer oko 14.45 sati, netom prije nego je postao bjegunac i otrčao u nepoznato, poljubio je žensku osobu koja je tamo čekala da ga vidi.

Za tim, hrvatsko-srbijanskim državljaninom je raspisana tjeralica te zagrebačka policija za njim i dalje intenzivno traga, a kako doznajemo, zbog cijelog slučaja sam prostor bijega obišao je i prvi čovjek Zatvora Zagreb kako bi s lica mjesta, kroz rekonstrukciju događaja, dobio sve potrebne odgovore o eventualnim propustima pravosudnih policajaca koji su bijegu doprinijeli.

I bilo ih je. Iz Ministarstva pravosuđa i uprave kažu da su "službenici pravosudne policije koji su bili zaduženi za osiguravanje odnosno za obavljanje poslova izvođenja zatvorenika na zakazano ročište, udaljeni iz službe sukladno članku 112. Zakona o državnim službenicima". Također, iz Ministarstva napominju i da su nakon zabilježenog bijega istražnog zatvorenika službenici Uprave za zatvorski sustav i probaciju proveli propisane mjere počevši od dojave policijskoj upravi pa do izdavanja tjeralice i svih drugih potrebnih radnji oko utvrđivanja činjenica (po)vezanih s bijegom.

image

Pravosudni policajac preskače zid tijekom potjere za odbjeglim zatvorenikom s kaznenog odjela

Damir Krajac/Cropix

Kako neslužbeno doznajemo, pravosudni policajci su nakon istražnog ročišta Županijskog suda u Zagrebu na kojem se odlučivalo o njegovom izručenju Italiji, Radivoja Sašu V. s lisicama na rukama izveli na glavni ulaz suda za stranke iako je za pritvorenike, inače, predviđen bočni ulaz 10 metara dalje. Nakon što su se spustili po stepenicama s njim, krenuli su prema kombiju kojeg su prethodno bili parkirali na mjestu za djelatnike suda i posjetitelje. Uz kombi su stajala dvojica policajaca a u neposrednoj blizini jedna markantna dama koja je čekala susret oči u oči s Radivojem Sašom V. Čim joj se približio, upućeni u problematiku nam otkrivaju da ju je poljubio te se dao u bijeg prema Trgu pravde koji se nalazi u dvorištu i kojeg od novih zdanja dijeli velika bijela ograda.

- Otrčao je u sekundi. I doslovno doletio do ograde koju je preskočio kao zec. Preskok je odradio s nevjerojatnom lakoćom kao što Blanka Vlašić preskače – opisuju nam svjedoci bijeg te dodaju kako su ga pravosudni policajci pokušavali sustići ali uzalud.

Užarili su se odmah telefoni 192 te od tada traje iscrpna policijska potraga. Češljaju se sve lokacije na kojima je živio i boravio kao i potencijalna mjesta na kojima bi se mogao skrivati, no nije za isključiti da je mlada dama kojoj je prišao u prolazu itekako znala za njegov skovani plan s obzirom na to da se na snimci, nakon što on bježi prema ogradi, vidi kako ona normalno nastavlja hodati kao da se ništa oko nje ne događa. Dio te potrage odmah nakon bijega snimio je i naš fotoreporter Cropixa.

image
Damir Krajac/Cropix

Podsjećamo, on je uhićen 7. lipnja ove godine temeljem Europskog uhidbenog naloga i traži ga sud u Trstu, a riječ je o čovjeku o kojem smo već pisali da je povezan s kolumbijskim Zaljevskim klanom tzv. Clan del Golfom. Njemu i prijatelju Milanu M. (37) zagrebački je sud odredio ekstradicijski pritvor i od tada se nalaze iza zatvorskih rešetaka Remetinca.

Talijanska policija, inače, objavila je šture podatke o dovršenoj kriminalističkoj akciji te su naveli da ukupno 38 osumnjičenika u pet europskih zemalja terete za pripadanje kriminalnoj grupi koja je od kolumbijskoga klana kupila ukupno 4,3 tone kokaina te ih u 19 zasebnih isporuka dopremila u Europu.

Saši V. se na teret tako stavlja da je prije nekoga remena zaprimio pošiljku od 20 kilograma kokaina, te je tu drogu ukrcao u svoj automobil i predao drugim članovima organizacije. Također, stavlja mu se na teret da je s drugim članovima organizacije dogovarao isporuku nove pošiljke od 300 kilograma kokaina. Kao jedan od razloga da ne treba biti izručen Italiji naveo je da se protiv njega u Hrvatskoj trenutno vodi kazneni postupak zbog silovanja, koji bi onda izručenjem bio prekinut. Milana M.(37), pak, talijanski kriminalisti terete da je od nekoliko osoba u Italiji primio pet kilograma kokaina koje je prevezao do jednoga kamiona te ih tamo ostavio. Talijani njegovu ulogu navodno temelje na snimkama tajnoga praćenja koje je provela tamošnja policija.

image
Damir Krajac/Cropix

Također, čini se da su osobe s kojima je Milan M. snimljen iste one koje je talijanska policija uhitila krajem ožujka u mjestu Bagnaria Arsa kod Udina, kada je zaplijenjeno 93 kilograma kokaina koje su dvojica Zagrepčana Franjo A. (62) i Danijel G. (41) iz kombija sakrivali u žbunje u obližnjoj šumi.

Kao i Radivoje Saša V. i Milan M. je na ispitivanju također porekao optužbe navevši kako je iz novina saznao prije više od mjesec dana da se protiv njega vodi postupak u Italiji te mu je u toj zemlji i postavljena odvjetnica po službenoj dužnosti s kojom je kontaktirao. Rekao je da je bio spreman odazvati se pozivu talijanskoga suda ukoliko bi dobio poziv, no da je umjesto toga bespotrebno uhićen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2023 08:52