LUDA VOŽNJA

Splićanin (31) na ‘speedu‘ vozio kamion autocestom kroz Liku, policija ga privela

Glasnogovornica policijske uprave pojasnila je kako se radilo o testiranju sline koje je pokazalo prisustvo amfetamina

Ilustracija

 Niksa Stipanicev/Cropix/Cropix

Autocestom kroz Liku kamion s prikolicom u utorak je vozio 31-godišnji Splićanin, kod kojeg je policijsko preliminarno testiranje pokazalo da je bio pod utjecajem amfetamina, tzv. speeda, pa je priveden u postaju do prestanka djelovanja te droge.

Iz ličko-senjske Policijske uprave u srijedu su naveli kako su prometni policajci na autocesti A-1, u smjeru Zagreba, zaustavili teretno vozilo splitskih registracija, za čijim je volanom bio 31-godišnjak iz Splita.

Preliminarnim testiranjem utvrđeno je da je pozitivan na opojne droge.

Glasnogovornica te policijske uprave Maja Brozičević pojasnila je kako se radilo o testiranju sline koje je pokazalo prisustvo amfetamina.

Vozač je, rekla je, odbio vađenje krvi i urina te je bio smješten u posebne policijske prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Protiv 31-godišnjaka slijedi optužni prijedlog nadležnom sudu, na kojemu je odluka kako će biti sankcioniran.

Brozičević je istaknula kako je policajcima bilo važno da ga se makne iz prometa, jer je vožnja po autocesti pod opijatima, i to kod profesionalnog vozača, vrlo opasna za sve sudionike u prometu.

Na portalu Hrvatskog liječničkog zbora stoji da amfetamini poboljšavaju raspoloženje, pojačavaju budnost, pažnju, koncentraciju i fizičke sposobnosti.

No, dokazano je i kako ponavljano uzimanje ‘speeda‘ uzrokuje smrt velikog broja moždanih stanica, izaziva ovisnost i halucinacije, a njime udrogirane sobe sklone su nesrećama jer droga izaziva ekscitaciju i grandioznost, nakon kojih slijedi pretjerani umor i nespavanje.

Uporaba amfetamina može dovesti i do izraženog antisocijalnog ponašanja i ubrzati razvoj napada shizofrenije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:54