AKCIJA VEPAR-VULKAN

Srbin iz ‘Pink Panthera‘ pao na Tenerifeu: Otišao na farmu marihuane, dočekala ga policija

Skupina Pink Panter osnovana u Srbiji ušla je u legendu zbog spektakularnih pljački dragulja po cijelom svijetu
 Guardia civil/Youtube

Bio je to uspješan dan za španjolsku policiju. Ovog ponedjeljka u raciji na ilegalnoj farmi marihuane na turističkom otoku Tenerife uhitili su šest članova motorističke bande Hells Angels, od čijeg je dolaska u Španjolsku naglo porasla incidencija trgovine narkoticima i druge vrste kriminala.

Srbijanski mediji odmah su se raspisali o raciji jer je među uhićenima i jedan srbijanski državljanin za kojim traga Interpol.

Naime, neidentificirani muškarac se sumnjiči da je dio zloglasne pljačkaške skupine Pink Panther, nastale u Srbiji.

Muškarac koji je pripadao toj ex YU bandi, pišu španjolski mediji, uhićen je dok se brinuo za plantažu marihuane na spomenutom najvećem kanarskom otoku. Uhićeni Srbin bio je u međunarodnom društvu - s njim su “pali” i dvojica Nijemaca, jedan Španjolac, jedan Francuz i jedan Poljak. Svi su osumnjičeni da su sudjelovali u trgovini drogom, iznudama i pranju novca.

Krađe dragulja

No, nije im to prvi put - svi oni imaju debele policijske dosjee, a u dosjeu uhićenog državljanina Srbije navodno su upisane i spektakularne krađe svjetskih draguljarnica. No, dok je živio i radio na Tenerifeu u Španjolskoj, glavni mu je posao bio vrt s “maricom” i briga za nježne biljke.

Svi uhićenici su članovi Hells Angelesa, objavila je tamošnja policija, a akciju hvatanja kriminalaca nazvala je “Vepar - vulkan”. Dugo se čekalo da policija istupi iz sjene i stavi im na ruke lisice. Naime, u trag bandi tamošnja je policija, uz podršku danskih, francuskih i norveških kolega, ušla još prošlog rujna.

image
Guardia civil/Youtube

“Članovi bande u svojim se matičnim zemljama terete i za organiziranje prostitucije i trgovinu ljudima. Neki od privedenih imaju velik broj optužbi za iznude. Osim drogom, bavili su se reketarenjem većeg broja ljudi, u prvom redu vlasnika bordela i studija za tetoviranje”, otkrila je u službenom priopćenju španjolska policija.

Kada su uhićeni, kod njih je pronađena velika količina marihuane pripremljene za daljnju upotrebu. Otkrivene su, navodi se, i dvije plantaže na kojima je bilo više od tisuću stabljika marihuane, javili su srbijanski mediji. Njihov državljanin uhićen je dok je kontrolirao kvalitetu robe spremne za “police”. Kada je policija upala u kuće u kojima su živjeli uhićeni članovi bande, pronašla je dodatne dokaze o kriminalnoj djelatnosti: veću količinu oružja i mobitela, pa čak i jednu mačeta.

Srbijanska Politika donoseći vijest o uhićenom bjeguncu iz Srbije podsjeća kako su Hells Angelsi stigli u Jagodinu, grad u Šumadiji u središnjoj Srbiji, krajem svibnja 2018. godine te je njihov dolazak izazvao veliku raspravu. No, motoristički skup na kojem se tada okupilo čak nekoliko stotina članova prošao je bez velikih incidenata. Inače, Hells Angelsi su osnovani još 1948. godine u Kaliforniji.

Turski lider

Kako navodi Politika, udruženja postoje u 55 zemalja, a među njima je i Srbija. Vođa Hells Angelsa iz Turske zadužen je za regiju u koju pripada Srbija, a prije nekoliko godina, navodi Politika, posjetio je Srbiju. Prema neslužbenim informacijama, bio je u potrazi za lokalnim liderom, a trenutno se, tvrde beogradske novine, provjerava je li tom prilikom ostvario kontakt s osobom uhićenom u Španjolskoj.

Srbijanski mediji tada su pisali da je Necati Arabaci, vođa turskih Hells Angelsa, a vjeruje se i mogući aktualni šef bande za cijelu Europu, želio za srbijanskog šefa podružnice osobu koja je utjecajna i može kontrolirati masu. Postoji mogućnost da je onog pravog našao upravo u tadašnjem članu zloglasnih Pink Panthera.

Ova skupina osnovana u Srbiji ušla je u legendu zbog spektakularnih pljački dragulja po cijelom svijetu.

Vođe su državljani Srbije i Crne Gore, ali članovi bande dolaze i iz drugih zemalja bivše Jugoslavije, uključujući i Hrvatsku. Banda je 1993. dobila svoj nadimak prema poznatom filmskom serijalu. Naime, tijekom krađe dijamanta vrijednog čak pola milijuna funti iz draguljarnice u Mayfairu u središtu Londona lopovi su ga sakrili u kutijicu s kremom za lice - baš kao i u filmu “Povratak Pink Panthera” iz 1960-ih. Prema dostupnim podacima, članovi ove pljačkaške družine su bivši vojnici, prekaljeni specijalci, no poznati su po pljačakama “s potpisom”, neki će reći “s artističkim detaljima”.

Navodno govore nekoliko svjetskih jezika, a putuju s pravim putovnicama, izdanima stvarnim osobama. Vjeruje se da je banda izvela nekoliko stotina vrlo kompliciranih krađa nakita i dijamanata u gradovima od Pariza, Dubaija i Ženeve do Tokija i Monaca. Kada je priča zapravo počela, ne zna se, ali tijekom godina skupina je postojala sve notornija. Dragan Mikić, navodno jedan od mastermindova, pobjegao je iz francuskog zatvora 2005. godine.

U godinama koje su uslijedile pričalo se o bijegovima gliserima, probijanjem automobilima kroz staklene stijene te akcijama poput one da se oboji klupa blizu planirane mete kako nikome ne bi palo na pamet da sjedne i promatra kada pljačka počne. Interpol vjeruje da banda ima nekoliko stotina članova i da funkcionira poput terorističke organizacije, odnosno da ima mreže ćelija koje se u različitim trenucima mogu aktivirati za novi napad.

Mačo ekipa

Sigurno je da skupina već godinama terorizira draguljarsku industriju i trgovce dragim kamenjem. Njihove akcije dospijevaju u medije, a o njima je rađen i dokumentarni film jer je riječ o dobro isplaniranim akcijama koje su usto vrlo često nadahnute i filmskim detaljima.

Hells Angels je posve drugačija priča. Dok “ružičaste pantere” operiraju u finim odjelima i šminkerskim sunčanim naočalama, ova američka skupina na velikim, mačo motorima poznata je po zaraslim bradonjama uličarskog stila. Njezini članovi egizistiraju kao polulegalna bajkerska skupina i vrlo se često vole isticati u gomili u svojim prepoznatljivim kožnatim “uniformama” i simbolima i tako ulijevaju strah.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 11:56