OSRAMOĆENI PROVALNIK

'SREĆA DA JE SAM SEBE SLOMIO, INAČE BIH GA JA POLOMIO!' Zagrepčanin uhvatio i fotografirao lopova koji ga je pokušao pokrasti

 
Vlasnik je fotografirao provalnika sa slomljenim nogama
 CROPIX

Renato Kljajić (43), vlasnik istoimene tvrtke za odvoz i zbrinjavanje otpada, zatekao je u nedjelju u 17.30 sati na Radničkoj cesti u zagrebačkom kvartu Peščenica provalnika u pokušaju da mu ukrade brusilicu, ručni cirkular i druge vrijedne stvari iz hangara.

Naime, vlasnik i njegov sin tog su dana krenuli u redovitu ophodnju svojih hangara, a kada su otvorili ogradu svoje tvrtke, ugledali su šokantan prizor - provalnik je iznosio stvari iz hangara, spremao ih u vreću i počeo ih odnositi.

Zamotao nogu

- Čim nas je vidio, provalnik se dao u bijeg. Istrčao je iz hangara i pretrčao pola dvorišta kako bi stigao do ograde visoke dva i pol metra. Preskočio ju je jer je mislio da je na drugoj strani trava, no udario se na komad metalnog otpada koji se tamo slučajno nalazio i slomio noge. Srećom da je uspio sam sebe slomiti, da ga nisam morao ja lomiti - rekao nam je vidljivo ljutit Kljajić.

Lopov s polomljenim nogama pokušao se sakriti iza prikolice koja je bila u blizini, a jednu je nogu zamotao u majicu. Međutim, Kljajić i njegov susjed su ga uhvatili i zadržali.

Željko Puhovski / CROPIX
Dva plastična šatora u vlasništvu Renata Kljajića, površine 600 četvornih metara, u kojima se razvrstava otpad, razrezana su na više mjesta. Kroz te pukotine lopovi ulaze i kradu sve što stignu

Poznat policiji

Ubrzo je stigla policija i Hitna pomoć koja je provalnika prevezla u KB Dubrava. Neslužbeno doznajemo da je 31-godišnji provalnik otprije poznat policiji.

Budući da je Kljajićeva tvrtka često na meti provalnika, on svakodnevno obilazi svoje hangare. Vlasnik procjenjuje da su mu samo ove godine provalnici počinili materijalnu štetu od 50 tisuća kuna.

- Moji zaposlenici i ja pošteno radimo. Mi razvrstamo otpad, a oni dođu i sve nam pokradu - jadao se frustrirani vlasnik.

Jedan od zaposlenih napomenuo je da je u posljednjih 15 dana provaljeno čak deset puta. No, to nam u policiji nisu mogli potvrditi jer im provale nisu prijavljene. Međutim, kada smo došli na mjesto događaja, sami smo se uvjerili u to kako su dva šatora, veličine 600 četvornih metara, u kojima se razvrstava otpad razrezana na nekoliko mjesta.

Očaj

- Mi se mučimo na ovom suncu, odvajamo da bismo dobili nešto za papir, najlon... da se ne baca uokolo. A ti Romi nonšalantno uđu unutra, ne boje se doslovce ničega. Pa došao mi je u pola bijelog dana! Kad sam prošle godine bio na ljetovanju, u sedam dana napravili su mi 100.000 kuna štete - nastavlja očajni vlasnik tvrtke Renato Kljajić, koji na Radničkoj cesti posluje od 2015.

Željko Puhovski / CROPIX

Bespomoćni vlasnik čak razmišlja o tome da ispred ulaza postavi rampu jer ograda od dva metra očito ne pomaže. No, tu ideju ne može provesti u djelo zbog birokratskih komplikacija i susjednih posjeda kojima nije vlasnik. Rekao nam je da je već umoran i od zvanja policije, koja mu također ne može previše pomoći. Svaki put sastave zapisnik, no nakon što stvari nestanu, tvrdi Kljajić, on ih nikad više ne vidi. Ovog su mu puta iz zagrebačke policije rekli da će provalnika, koji nije naš državljanin, vjerojatno prijaviti za pokušaj provale.

Budući da je provalnika uhvatio na djelu, vlasniku je sada poznat njegov način rada. Auto parkira malo dalje u šumi, uzme nož, preskoči ogradu, zareže hangar, pokupi što može i ode s najvrednijim. Svi zaposleni u tvrtki već neko vrijeme imaju redovite noćne ophodnje, no frustrirani su i bespomoćni jer se čini kao da krađama nikad nema kraja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 17:33