VELIKA OPERACIJA

SREĐIVALI DOKUMENTE MAFIJAŠIMA: OTKRIVAMO DETALJE TAJNE AKCIJE Doznali smo koji su sve članovi zloglasnog škaljarskog klana dobili papire RH

 
Uhićenja na Kozari boku i pripadnici škaljarskog klana Jovan Vukotić i Igor Dedović
 Ranko Šuvar / MUP Srbije / CROPIX

Vođe škaljarskog klana, pripadnici zemunskog klana i navijačkih skupina iz Srbije, dakle nositelji organiziranog kriminala iz cijele regije koje se povezuje s međunarodnom trgovinom kokainom i ubojstvima diljem svijeta, u protekle su dvije godine koristili autentične hrvatske dokumente s krivotvorenim podacima.

Nakon jednogodišnje tajne akcije koju je hrvatska policija provela u koordinaciji s USKOK-om i policijama drugih zemalja, u srijedu je u cijeloj zemlji uhićeno tridesetak osoba, a pretraženi su deseci kuća, stanova i tvrtki osumnjičenika.

Premda je policija uspjela rekonstruirati neke od korisnika koji su putem kriminalne mreže osumnjičenika dolazili do hrvatskih dokumenata i uistinu je riječ o ljudima s “impresivnim” kriminalnim backgroundom, tek treba otkriti tko je sve nabavljao ovakve dokumente, jer poznato je da su osumnjičenici izradili putovnice i osobne iskaznice za više od 100 osoba. Prema prvim neslužbenim informacijama, riječ je o dvije zasebne skupine osumnjičenika koji su prema nekoliko modusa izrađivali dokumente za korisnike koji su im to plaćali, i to od 3500 do 15.000 eura po dokumentu.

Umetnute fotografije

Kao organizatora prve veće skupine osumnjičenika, njih 19, policija je osumnjičila 49-godišnjeg Nusreta Seferovića, predsjednika Vijeća romskih udruga Hrvatske. Seferović je uhićen na području Dubrave, a u srijedu prijepodne policija je pretražila njegovu velebnu kuću u Kozari putevima u kojoj je smješteno nekoliko udruga.

Policija je uhitila i nekoliko svojih djelatnika za koje se sumnja da su članovima kriminalne skupine dostavljali podatke o potencijalnim identitetima živućih osoba koje će koristiti pri izradi krivotvorenih dokumenata. Između ostalih, uhićena je i Senka Staroveški iz službe Odnosa s javnošću karlovačke policije, koju se tereti da je takve podatke pribavljala iz policijskog informacijskog sustava preko drugih osumnjičenih policajaca, uglavnom referenata zaposlenih u raznim ustrojstvenim jedinicama MUP-a.

Prema optužbama, te je podatke Staroveški dostavljala bračnom paru Romeu i Ankici Demirović, pjevačici zabavne glazbe, koja je u srijedu također uhićena, a oni bi takve podatke dostavljali dalje Seferoviću. U drugoj navodnoj skupini, koja prema optužbama policije i USKOK-a ima 11 članova, a na čelu joj je bio Nikola Vein, 2006. osumnjičen da je eksplozivnom napravom htio počiniti teroristički napad, ali je na suđenju oslobođen.

Vein je u srijedu bio jedan od rijetkih osumnjičenika koji je isprva izbjegao policijsku akciju, jer već neko vrijeme živi u inozemstvu, no navodno mu je tijekom srijede policija ušla u trag te je i on bio blizu uhićenju. Premda su ove dvije skupine imale podvarijante načina nabavljanja dokumenata, osnovni modus operandi bio je već iskušani model da se preko krivotvorenih dokumenata niže sigurnosne razine postupno dolazi do dokumenata više sigurnosne razine. Odnosno, da se, primjerice, krivotvorene osobne iskaznice i vozačke dozvole Srbije ili Ujedinjenog Kraljevstva koriste kao ishodište za traženje hrvatskih putovnica i osobnih iskaznica.

Modus operandi

Prema prvom modelu, uhićeni bi policajci u sustavu MUP-a pronalazili pogodne identitete osoba koje će koristiti za izradu lažnih dokumenata. Kako neslužbeno doznajemo, radilo se uglavnom o osobama koje su rođenjem morale imati pravo na državljanstvo RH te su morale ispunjavati još nekoliko uvjeta. Nisu smjele imati problema s policijom jer bi ih kao takve mogli zaustaviti i podvrgnuti kontroli na graničnim prijelazima. Također, moralo se raditi o osobama koje nisu nikada vadile hrvatske dokumente. Na osnovi tih podataka izrađivale su se krivotvorene srbijanske putovnice u koje bi bile umetnute fotografije osoba kojima su dokumenti bili namijenjeni.

Takav dokument, s obzirom na to da se radilo o dvojnim državljanima Hrvatske i Srbije, bio bi osnova da se u hrvatskom MUP-u službeno zatraži i izdavanje hrvatske putovnice i osobne iskaznice. Te bi zahtjeve predavali na točno utvrđenim policijskim šalterima, gdje su radili policajci koje su držali na vezi i koji bi takve zahtjeve proslijedili u službenu proceduru iako su znali da su zahtjevi krivotvoreni. Jedan od uhićenih policajaca čak je umjesto otisaka prstiju osoba koje su tražile takve dokumente stavljao svoj otisak prsta.

Na osnovi tako lažirane dokumentacije hrvatske su im institucije izdavale autentične dokumente, primjerice putovnicu s identitetom postojećeg dvojnog državljanina koji živi u Srbiji, a s fotografijom šefa škaljarskog klana koju je on mogao dalje koristiti i koju, de facto, nikakva provjera ne bi mogla otkriti. Drugi se modus odnosio na “zamjenu” vozačkih dozvola Ujedinjenog Kraljevstva za hrvatske vozačke dozvole. Naime, otkriveno je da su osumnjičenici na neutvrđen način pribavljali britanske vozačke dozvole, koje bi zatim uz pomoć Seferovića i ostalih, slično kao i putovnice, koristili da bi u Hrvatskoj izvadili originalne hrvatske dozvole s krivotvorenim podacima.

Podeblji dosjei

Drugu razbijenu skupinu krivotvoritelja dokumenata predvodio je, prema optužbi, Nikola Vein (46), a uz njega je u lancu ishođenja krivotvorenih osobnih iskaznica i putovnica RH u raznim ulogama sudjelovalo još deset obuhvaćenih osoba, od kojih nekolicina ima hrvatsko i srbijansko državljanstvo, a često i podeblje policijske dosjee.

Veina se tereti da je od kolovoza lani, a vjerojatno i prije, povezao ostale osumnjičenike radi zajedničkog djelovanja kojim bi pribavili lažne hrvatske dokumente na imena stvarnih osoba koje u pravilu dulje vrijeme nisu boravile u Hrvatskoj. Istražitelji za sada nisu uspjeli utvrditi od koga je Vein dobivao podatke o pogodnim identitetima. On i njegova ekipa, prema optužbi, u nešto više od godinu dana uspjeli su ishoditi oko 140 osobnih dokumenata, što osobnih iskaznica, što putovnica.

Ilegalna zarada koju su pribavili članovi dviju razbijenih skupina penje se iznad 700.000 eura.

Članovi škaljarskog klana koji su koristili hrvatske dokumente

Škaljarski klan poznat je po ratu sa susjedima - kavačkim klanom. Rat između te dvije kriminalne kotorske sile bjesni od 2016. godine, a odnio je više od 30 života u Crnoj Gori i Srbiji. Usprkos tome, ratna sjekira još nije zakopana.

Sve je počelo krajem 2014. godine kada je u Valenciji nestalo oko 300 kilograma kokaina. Kotorani su se tada podijelili na dva klana, nazvana po prigradskim naseljima Škaljari i Kavač. Prva žrtva nemilosrdnog rata bio je Goran Radoman, blizak upravo škaljarskom klanu.

Jovan Jovica Vukotić (39) - Kotoranin je kojeg se u policijskim evidencijama, kako pišu mediji u Srbiji te Crnoj Gori, označava kao vođu škaljarskog klana i za kojim je Crna Gora sredinom veljače ove godine raspisala tjeralicu. Vukotić je bio blizak suradnik s grupom Luke Bojovića koji u Španjolskoj izdržava zatvorsku kaznu od 18 godina. Vukotić je često boravio u Beogradu, ali je dolazio i u Novi Pazar, na Kopaonik i Zlatibor gdje se sastajao s pripadnicima klana Luke Bojovića. Vukotić je, također, poznat po tome što je, usprkos brojnim optužbama, osuđen samo jednom, i to zato što su krivnju za njegove zločine, navodno, često preuzimali njegovi bliski suradnici. Uhićen je 10. rujna prošle godine u Turskoj s lažnim ispravama.

Igor Dedović (41) - Kotoranin je kojeg crnogorska Agencija za nacionalnu sigurnost također označava kao jednog od glavnih ljudi škaljaraca vlasnik je lanca pizzerija Pronto. Ranjen je u pucnjavi u kolovozu 2008. nakon čega je pet godina izbivao iz Crne Gore. Spominjalo ga se kao glavnog organizatora šverca tone kokaina koji su zaplijenili Rumunji kad se prevrnuo brod na Dunavu.

Stevan Agbaba (36) iz Sremskih Karlovaca u lipnju je uhićen u Velikoj Britaniji pod lažnim imenom Aleksandar Uljarević i osuđen na 12 godina zbog šverca 22 kilograma kokaina vrijednog tri milijuna funti. Vodio je osiguranje nekoliko novosadskih lokala i navodno reketario pola grada, a u krim miljeu su ga oslovljavali “šefe”.

Dragan Pečurica slovi za jednog od najvažnijih suradnika Jovice Vukotića koji je sudjelovao i na sastanku škaljaraca na Zlatiboru 2014. godine kad su se dogovarale likvidacije suparnika.

Damir Meljović uhićen je 9. svibnja 2018. godine u Parizu sa 69 kilograma kokaina. Tada je uhićena skupina crnogorskih državljana, a ta je grupa izrađivala i lažne putovnice članovima kotorske kriminalne grupe osumnjičene za teška kaznena djela. Koristio je lažni identitet Damir Veljović.

Krsto Vujić Terminator iz Herceg Novog preživio je nekoliko atentata, a posljednji 22. rujna 2018. kada su na njega pucali iz snajpera u blizini pogrebnog poduzeća u Meljinama. Prije toga je bio ranjen prilikom aktiviranja eksplozivne naprave koja je podmetnuta ispod njegova automobila. (Dušan Miljuš)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 23:11