TRAGEDIJA NAKON OBRAČUNA

SREDNJOŠKOLAC U ZATVORU, HOĆE LI MU SE SUDITI ZA UBOJSTVO? Majka pretučenog Zadranina: "Moj sin se nikada više neće vratiti kući!"

 
 Hanza Media

- Moj sin je pokojni i više ne može govoriti, a onaj tko je kriv sada može reći što hoće. Moga sina više nema - rekla je kroz suze majka stradalog Zadranina M. T. (44) koji je u ponedjeljak preminuo u zadarskoj Općoj bolnici od posljedica teških ozljeda glave koje mu je u prošli četvrtak nanio 17-godišnji učenik trećeg razreda zadarske Tehničke škole.

Što je bio motiv obračuna tek stasalog srednjoškolca i 44-godišnjeg djelatnika zadarskog Cromarisa, najveće hrvatske tvrtke za proizvodnju ribe, službeno nije poznato, no odigrao se na Autobusnom kolodvoru u Zadru usred bijela dana, oko 13.40 sati, nakon što su učenici koji žive u prigradskim mjestima čekali autobus za povratak kućama. Navodno je 17-godišnjak, htio "vratiti" šamar koji mu je 44-godišnjak dao nekoliko dana prije, no ne zna se zbog čega.

- Ne znam što se dogodilo, ništa ne znam. Znam da mi je sin u bolnici odmah pao u duboku komu. Neki govore da je pretučen bokserom, a ja ne znam. Ozljede su bile kobne - ispričala je za Zadarski.hr potresena majka s kojom je 44-godišnjak živio na zadarskoj Voštarnici. Taj je dan kao i svaki drugi otišao na posao u Cromaris u blizini Autobusnog kolodovora, no s posla se više nije vratio kući.

- Moj sin se nikada više nije vratio. Ne znam što se taj dan dogodilo, samo znam da će mi sad kuća biti prazna - rekla je utučena majka. Ništa više o sukobu nisu znali ni poznanici 17-godišnjaka, osim da je riječ o mladiću koji nije nikada bio problematičan.

Ravnatelj Tehničke škole Denis Prusac rekao je kako je su u školi svi zatečeni i šokirani ovim tragičnim događajem.

- Malo je reći da smo šokirani. Strašno je to što se dogodilo. Riječ je o učeniku sasvim normalnom, prosječnom, s kojim nismo nikada imali problema. Nije imao niti jedan ukor, niti ispad. Što se dogodilo tog dana ne znamo, moramo čekati rezultate istrage. Zasad ne možemo reći ništa više, a ubrzo ćemo razgovorati s njegovim roditeljima - rekao je ravnatelj škole koju je mladić pohađa. Kakva će biti njegova daljnja sudbina odlučit će Nastavničko vijeće kada se završi istraga cijelog slučaja.

- Nastavničko vijeće će donijeti konačnu odluku ali ne bih želio prejudicirati njihovu odluku - rekao je.

Iako se cijelo vrijeme navodi da je mladić u obračunu kao oružje koristio "bokser" policija je to u ponedjeljak demantirala.

Prema rezultatima istrage, Zadranin je navodno nakon udarca 17-godišnjaka pao i udario glavom o tlo pri čemu je zadobio prijelom baze lubanje. Inače se, koliko je poznato, liječio od ovisnosti i bio je iznimno krhke konstitucije.

- Istragom je utvrđeno da maloljetnik nije koristio nikakvo oružje. Nalazi obdukcije koja će se provesti utvrdit će defintivno uzrok smrti 44-godišnjaka. Zasad ne možemo reći ništa više o tome. – rekla je Ivana Grbin, glasnogovornica zadarske policije koja je maloljetnika, uz kaznenu prijavu za nanošenje osobito teških tjelesnih ozljeda nakon incidenta na kolodvoru odmah uhitila. Nakon ispitivanja kod državnog odvjetnika, maloljetnik je zadržan u pritvoru do 30 dana, a hoće li se i kako kazneno djelo prekvalificirati još nije službeno poznato.

Iako je riječ o sukobu koji je, nažalost, završio s najgorim mogućim ishodom, fizički ispadi srednjoškolaca, posebice na zadarskom Autobusnom kolodvoru nisu nimalo neuobičajena pojava u Zadru. Upravo je zbog takvih ispada zadarska Obrtnička škola postrožila kazne prema učenicima. Nakon frapantne video snimke brutalne tučnjave koja je izašla u javnosti, a u kojoj su učenici te škole koristili boksere, dok ih kolege i prijatelji bodre i navijaju, dvojica su učenika prošle godine izbačeni iz te škole. "Nećemo tolerirati nikakvo nasilje"- rekao je tada ravnatelj Obrtničke škole Tihomir Tomčić.

Još se pamti i obračun iz 2010. kada je na kolodvoru usred dana učenika trećeg razreda obrtničke škole Vice Vlatkovića sjekirom napao dvije godine stariji učenik završnog razreda Tehničke škole.

- Bilo ih je tridesetak. Čekali su me, a na čelu im je bio on. Kada je zamahnuo sjekirom koju je iznenada izvadio iz školske torbe, prijatelj me odgurnuo u stranu čime mi je spasio život. Oštrica me zahvatila samo po lijevom uhu gdje i danas imam ožiljak - posvjedočio je na sudu tada 17-godišnjak.

Pod šakama srednjoškolca nedavno se našao i muškarac srednjih godina koji je teško ozlijeđen na kolodvoru u autobusu prepunom putnika. Do sukoba je došlo nakon što je muškarac zamolio mladića da spusti noge sa susjednog sjedala. Srednjoškolca je to iziritiralo pa je muškarca izudarao šakama u predjelu nosa i arkadne kosti. Muškarac bi najvjerojatnije puno gore prošao da se u obračun nije umiješao vozač autobusa koji je zamolio sve putnike da napuste autobus. Srednjoškolac je pobjegao kroz pothodnik Auotbusnog kolodvora, piše Zadarski.hr.

Nakon jednog od niza takvih ispada poznati zadarski sociolog prof. dr. Zlatko Miliša upozorio je na eskalaciju nasilja među mladima.

- Prvo je bio cyber-bulling, na Facebooku su organizirali grupe kojima bi zlostavljali vršnjake, no sad je to prešlo u drugu dimenziju. U stvarnost. Maltretirati nekoga zato što je štreberica ili joj je tata ugledni građanin više nije dovoljno. Sad se traži dokazivanje u fizičkom obračunu. Agresivnost je poželjna jer se njome dobiva status, a atmosfera u društvu je takva da tek s nasiljem postaješ netko i nešto. Još ako “imaš sreće” pa tvoje ime ili inicijali budu po medijima, cilj je postignut. Ti si faca. – upozorio je tada Miliša navodeći kako će nasilje među mladima i dalje eskalirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:36