POŽAR NA PELJEŠCU

Stanje na požarištu iznad Kučišta je bolje, ali vatrogascima predstoji duga noć

Intervenciju dodatno otežava činjenica da je požar otišao visoko, zbog čega se kopnene snage moraju dosta penjati
Požar u Kučištu
 Orsat Žitković

Stanje na požarištu u Kučištu na Pelješcu gdje je rano popodne izbio šumski požar bolje je, makar je pred vatrogascima duga noć, piše Dubrovački vjesnik.

Prema riječima županijskog vatrogasnog zapovjednika Stjepana Simovića, uz potporu kanadera, na terenu je više od 90 vatrogasaca. Intervenciju dodatno otežava činjenica da je požar otišao visoko, zbog čega se kopnene snage moraju dosta penjati. Površina zahvaćena požarom prostire se na petnaestak hektara.

image
Požar u Kučištu
Tatjana Vigna, Vinka Lozica, Smilja Đurić
image
Požar u Kučištu
Orsat Žitković

Gorjelo je na području Općine Orebić u Kučištu. Oko 13 sati zapalila se borova šuma iznad ovog pelješkog naselja. Na požarište su izašli vatrogasci DVD-ova iz Orebića, Lovišta, Vignja, Kune, Trpnja i Korčule. U gašenju pomogla su dva kanadera, a u pomoć stiže i treći.

Iz Ministarstva obrane su poslijepodne potvrdili vijest o tri kanadera angažirana u gašenju požara na Pelješcu:

- Tri protupožarne avione Canadair CL-415 iz sastava Protupožarni namjenski organizirani snaga Oružanih snaga RH upućeni su u utorak, 30. lipnja 2020. u akciju gašenja požara na području Orebića na Pelješcu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Ovo je drugi angažman zračnih protupožarnih snaga u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni koja je započela 15. lipnja - poručili su iz MORH-a na temu gašenja požara koji se u jednom trenutku proširio prema vrhu brda Sv. Ilija.

- Teren je grub. Vjetar otežava gašenje. Poučeni iskustvom na tom području su jako zahtjevni požari i zato smo podigli sve snage i nadam se dobrome, vidit ćemo kako će se sve odvijati - kazao je na početku intervencije županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović.

Požar se širi prema brdu, a kuće za sad nisu ugrožene. Ugrožena je crkvica Nuncijata u brdu iznad naselja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. veljača 2021 22:16