TRAGEDIJA U ZAGORJU

'STARIJE OSOBE NIKAKO NE BI SMJELE BITI OSTAVLJENE BEZ NADZORA STRUČNIH RADNIKA' Ministrica Bedeković posjetila zgarište staračkog doma kod Oroslavja

 
 Željko Puhovski / CROPIX, Zagorski list

Na mjesto tragedije u Andraševcu, gdje je život u požaru izgubilo šest štićenika doma za sterije i nemoćne "Zelena oaza", stigla je i resorna ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković. Rekla je da je stigla čim je saznala za tragediju, ali je bila na drugom kraju Hrvatske. Odmah je naglasila kako se radi o privatnom domu.

- Ovdje se radi o privatnoj ustanovi, dakle, za ovakve vrste privatnih domova dozvole izdaju županije. Očevid je još u tijeku, moramo pričekati da završi, a kad sve bude gotovo i dobijemo sve relevantne podatke i činjenice onda ćemo moći više reći, rekla je ministrica.

Osiguran žurni smještaj

Objavila je kako je njezino ministarstvo osiguralo žurni privremeni smještaj za sve korisnike institucije, njih 21.

- Nakon što bude završen očevid, pristupit ćemo njihovom izmještanju, ako se slože članovi obitelji. Krećemo u kontaktiranje kako bismo dobili suglasnost, da se privremeno smjeste u dom. Radi se o domu za odrasle osobe u Loboru, tamo imamo smještaj za sve osobe - izjavila je ministrica.

Novinare je zanimalo jesu li inspekcije ministarstva bile u ustanovi u posljednje vrijeme, a ministrica je rekla kako se takvi nadzori obavljaju po zaprimljenoj prijavi, te da prigovora u posljednje vrijeme nije bilo. Najavila je i skoro donošenje novog Zakona o socijalnoj skrbi koji će, između ostalog, regulirati i stanje u domovima za starije.

Nije razgovarala s vlasnicom

- On će se brzo naći na vladi i ovo je problematika iz tog zakona, a nakon toga ide i niz pravilnika u kojima će biti prostora da se o ovoj problematici povede detaljnije računa. Svakako da je potrebno detaljnije regulirati i analizirati da nam se ne bi ponavljale tragedije - rekla je Bedeković. Otkrila je da još nije razgovarala s vlasnicom doma Gabrijelom Čičković jer ne smije ni s kime razgovarati dok ne bude završen očevid.

FOTOGALERIJA: Šestero mrtvih u požaru doma za starije kod Oroslavja

Po njenim saznanjima, ovaj dom posluje od 2012. ili 2013. godine.

Na novinarsko pitanje jesu li stare i nepokretne osobe smjele biti ostavljene same, ministrica je rekla kako starije osobe ne bi smjele "biti puštene bez skrbi i kontrole, prvenstveno stručnih zaposlenika".

Prema informacijama koje je tijekom prijepodneva objavila televizija N1, u trenutku izbijanja požara u zapaljenom objektu su štićenici bili sami, bez ikakvog nadzora, iako se u domu hvale 24-satnim nadzorom korisnika.

Ustanova bez dozvola

Također, kako je Jutarnji ranije javio, na temelju dostupnih informacija izvjesno je kako ova ustanova nije imala sve potrebne dozvole za legalan rad.

Oko podneva je dom posjetila i državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politiku Marija Pletikosa u društvu Tatjane Katkić Stanić, načelnice Sektora za koordinaciju politika i unapređenje stručnog rada centara za socijalnu skrb​ u spomenutom ministarstvu. One kažu kako je dom 'Zelena oaza' prijavljen kao obiteljski, a to znači da može imati najviše dvadeset štićenika. Vrlo jasno je da je u 'Zelenoj oazi' u tri objekta bilo najmanje 50 uglavnom starijih i teško pokretnih ljudi. Dozvolu za rad privatnim domovima izdaje županija, a Ministarstvo obavlja nadzor po dojavama da nešto nije u redu, no za ovaj dom takvih sumnji u bilo kakve nezakonitosti do sada nije bilo.

Pletikosa je obećala kako će u subotu poslijepodne, čim se dovrši očevid, svi štićenici objekta smještenog pokraj manjeg izgorjelog, biti prebačeni u državne staračke domove što, kako kaže, nije obveza, nego dobra volja ministarstva, budući da, objasnila je, u tom objektu uvjeti za život nisu zadovoljavajući.

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić: Poslali smo inspektore na teren

Nakon sjednice predsjedništva zagrebačkog HDZ-a, glavni državni inspektor Andrija Mikulić osvrnuo se i na tragediju u Zagorju u kojoj je u požaru stradalo šestero ljudi.

- Prije svega, dozvolite mi da iskažem sućut i žal obiteljima koje su imale nekog tko je nastradao. Što se tiče ingerencije sustava kojeg vodima, a zove se Državni inspektorat, to je da mi možemo raditi kada je netko nastradao, a vezano je za radnopravni status. No, međutim, inspektori su već na terenu - rekao je Mikulić za N1 televiziju.

- Kada smo čuli da se desio ovaj nemili događaj, inspektori su poslani na teren i inspektori će u svom segmentu odraditi nadzore po onim ovlastima koje oni imaju. Inače, ovaj dio oko uzroka požara koji je uzrok ove tragedije, to utvrđuju inspektori Ministarstva unutarnjih poslova. Mi smo samo u onom dijelu kada se radi o tome da li je radnopravni status bio reguliran ili nije. Tu mi dolazimo s aspekta zaštite na radu - pojasnio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:39