VELIKA PLJAČKA DRŽAVNE BANKE

ŠTETA 255 MILIJUNA KUNA! Potvrđena optužnica bivšem šefu HPB-a Josipu Protegi i ostalima za aferu Bankomat

Optužno vijeće optužnicu je potvrdilo nakon što ju je u dva navrata vraćalo USKOK-u na doradu
 vjekoslav Skledar/CROPIX

ZAGREB - Zagrebački Županijski sud potvrdio je danas optužnicu protiv bivšeg direktora Hrvatske poštanske banke (HPB) Josipa Protege i desetero suoptuženih u slučaju "Bankomat" koje je USKOK još prije dvije godine i osam mjeseci optužio da su tu državnu banku oštetili za najmanje 255 milijuna kuna.

Optužno vijeće pod predsjedanjem suca Ivana Turudića optužnicu je potvrdilo, nakon što ju je u dva navrata vraćalo USKOK-u na doradu.

"Optužnica je potvrđena u svim točkama i u odnosu na sve optuženike", kratko je nakon ročišta zatvorenog za javnost izvijestila USKOK-ova tužiteljica Sani Ljubičić, dodavši kako će spis sada biti dodijeljen raspravnom sucu koji treba zakazati pripremno ročište na kojem će se odrediti datum početka suđenja Protegi, bivšem članu uprave banke Ivanu Sladonji i bivšem financijskom direktoru Marijanu Kiriniću te osmorici navodno povlaštenih klijenata.

Bivši čelnici HPB-a optuženi su da su od 2005. do 2009. oštetili banku za najmanje 255 milijuna kuna jer su davali visokorizične kredite koji nisu vraćeni banci. Terete ih i za dodatnu štetu od 26 milijuna kuna zbog isplate menadžerskih bonusa, od čega su međusobno navodno podijelili više od 13 milijuna kuna. Taj novac su, tvrdi se u optužnici, isplaćivali na temelju lažno prikazane dobiti u poslovanju.

"Nije bilo razloga za potvrđivanjem optužnice jer se ona temelji na nezakonitom vještačenju. Stoga ćemo odmah na početku suđenja tražiti izuzeće vještaka i krenuti rušiti njegov nalaz", izjavio je Mate Matić, branitelj Borisa Šimunića, jednog od optuženih klijenta banke.

Podsjetio je da su u ovom slučaju obavljena dva financijsko-knjigovodstvena vještačenja, a USKOK i sud su se, kako je kazao, priklonili neobjektivnom nalazu vještaka koji je i prije formalnog naloga proveo preliminarno vještačenje, što je za Matića neprihvatljivo.

"Ovdje je riječ o principu 'trule voćke' iz koje ne može proizaći ništa zakonito jer se sve temelji na nezakonitosti", ustvrdio je Matić, ocjenivši kako obrane imaju "dovoljno prostora" za rušenje tužiteljskih teza.

USKOK je optužnicu podigao u srpnju 2010., ali ju je sudac Turudić u dva navrata, u studenom 2010. i ožujku prošle godine vraćao na doradu. Među ostalim je ukinuo prvu točku koja govori o udruživanju optuženih radi počinjenja kaznenih djela. No, Vrhovni je sud, nakon USKOK-ove žalbe, u rujnu prošle godine zauzeo stav da je optužnica valjana te da odluku o tome jesu li se optuženi udružili treba donijeti sudsko vijeće nakon provedenog postupka.

Osim za udruživanje, optužene se tereti za zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na te zlouporabe, a jednog od klijenata banke i za pranje novca.

Riječ je o prvoj optužnici o čijoj je valjanosti raspravljao Vrhovni sud.

Obrana od početka tvrdi da optuženi nisu počinili nikakvo kazneno djelo te da je riječ o klasičnom građansko-pravnom odnosu između klijenata i banke koja je, suprotno optužbama USKOK-a, osigurala naplatu svojih potraživanja.

Sladonjin branitelj Branko Šerić ranije je izrazio mišljenje da će "cijeli slučaj okončati po modelu tresla se brda, rodio se miš".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:08