StoryEditor
'BITNO SMANJENA UBROJIVOST'

STIGLI REZULTATI PSIHIJATRIJSKOG VJEŠTAČENJA FILIPA ZAVADLAVA Za trostruko ubojstvo u Splitu mu prijeti najstroža moguća kazna od 50 godina zatvora

Filip Zavadlav
 Snimio čitatelj

Stručnjaci iz Vrapča zaključili su kako Filip Zavadlav (25) nije duševno bolestan. Kako stoji u nalazu i vještačenju psihijatara i psihologa iz bolnice u Zagrebu, trostruko ubojstvo je počinio u stanju bitno smanjene ubrojivosti. Pravno to označava termin u kojem su počiniteljeva sposobnosti shvaćanja značenja vlastitog postupanja i vladanja svojom voljom u znatnoj mjeri smanjene, piše Slobodna Dalmacija.

Velika vjerojatnost je da su na to utjecali lijekovi koji su mu nađeni u krvi od kojih jedan za liječenje teške nesanice: Cerson i Normabel. Sa Županijskog državnog odvjetništvo u Splitu nam je potvrđeno kako je stigao nalaz iz psihijatrijske bolnice gdje su Zavadlava vještačili proteklih tjedana. To također znači da više nema razloga da Filip bude u zatvorskoj bolnici već ga moraju vratiti u istražni zatvor na Bilicama.

U Zagreb je upućen polovicom siječnja kada je nad njim određen istražni zatvor zbog posebno teških okolnosti zločina i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Zbog nemogućnosti da se tada ispita i rastrojstva se posumnjalo  da boluje od duševne bolesti te je umjesto u splitski zatvor upućen na psihijatrijski odjel zagrebačke bolnice za osobe lišene slobode na Svetošimunskoj cesti.

Odatle su ga nakon nekog vremena počeli odvoditi u Vrapče kao bi se napravilo kompletno psihijatrijsko vještačenje. Da se procijenilo da je duševno bolestan i neubrojiv, prema njemu bi se postupalo prema Zakonu o zaštiti osoba s duševnim smetnjama te za trostruka ubojstva ne bi išao u zatvor već na liječenje u ustanovu zatvorenog tipa.

Kako se pokazalo ne boluje od duševnih bolesti što znači da je ubrojiv, tim vještaka se morao izjasniti je li njegova ubrojivost prilikom trostrukog ubojstva bila smanjena. Primjerice, osoba može biti smanjeno ubrojiva kada joj je ugrožen život te je tada tuđom krivnjom dovedena u stanje jake prepasti ili razdraženosti izazvane napadom.

To se kasnije evaluira prilikom određivanja stupnja krivnje tijekom kaznenog postupka i određivanja visine kazne. Utjecaj lijekova ili alkohola također se uzima u obzir prilikom vještačenja te može dovesti do smanjene ubrojivosti. Međutim, tada se ne radi o olakotnoj okolnosti jer se radi o tzv. samoskrivljenom stanju tj. stanju u koje je osoba sama sebe dovela. Naime, smanjena ubrojivost može se cijeniti u korist okrivljene osobe ako je netko drugi doveo u takvo stanje.

Kod Filipa Zavadlava je utvrđeno da je bio bitno smanjeno ubrojiv. Od početka bilo saznanja da koristi određene lijekove te je bilo osnovano za pretpostavljati da će se to nalazom i potvrditi. Nađeni su lijekovi Cerson i Normabel koje može propisati liječnik. Cerson su tablete koje sadrže nitrazepam, lijek iz skupine benzodiazepina. Namijenjen je za kratkotrajno liječenje teške nesanice. Normabel tablete sadrže kao djelatnu tvar diazepam koji pripada skupini lijekova benzodiazepina. Koriste se u liječenju tjeskobe i nesanice. Alkohol nije utvrđen ni u krvi ni u urinu.

Za rafale iz kalašnjikova kojima je smaknuo Marina Ožića Paića (25), Marina Bobana (25) i Juricu Torlaka (37) u splitskom Varošu osumnjičen je za ubojstva iz bezobzirne osvete. Radi se o kvalificiranom tj. teškom obliku kaznenog djela za koje mu se može izreći kazna dugotrajnog zatvora do 50 godina, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2020 13:45