StoryEditor
KAKO SU PALI DILERI

‘Što ćemo sad, Isuse?!‘ Doznajemo detalje iz snimljenih razgovora optuženih dilera

USKOK i policija u ovom su slučaju prvi puta u aute nadziranih osoba ubacili prislušne uređaje
Skupinu predvođenu Tomislavom Sabljom (38) (D) i Đorđem Vuletićem (58) (L) USKOK tereti da su u sastavu zločinačkog udruženja od 2016. do 2019. počinili niz teških kaznenih djela, od krijumčarenja droge do poticanja na teško ozlijeđivanje
 Boris Kovačev/cropix

USKOK je jučer, kako je priopćeno, podigao optužnicu protiv 20 okrivljenih osoba uhićenih lani u akciji kodnog naziva Tebra.

Skupinu predvođenu Tomislavom Sabljom (38), Tomislavom Sučićem (36) i Đorđem Vuletićem (58) USKOK tereti da su u sastavu zločinačkog udruženja od 2016. do 2019. godine počinili niz teških kaznenih djela, počevši od krijumčarenja droge, preko zapaljenja auta, do poticanja na teško ozlijeđivanje i protupravne naplate.

Sablju i Sučića USKOK je optužio da su uz pomoć još sedam suokrivljenih osoba u spomenutom periodu prokrijumčarili u Hrvatsku najmanje 15,7 tona marihuane te 1,3 kilograma kokaina.

Ilegalni posao

Kako je priopćeno, tereti ih se da su marihuanu kupovali od ilegalnih proizvođača i krijumčara u Albaniji i Crnoj Gori te organizirali njezino dopremanje u Bosnu i Hercegovinu, gdje je drogu, u okviru dogovorenog plana, preuzimao suokrivljeni Zdravko Bilić i skladištio ju u blizini Ljubuškog. Bilić je potom, prema optužbi, za prijevoz droge preko granične crte iz BiH u Hrvatsku angažirao sada okrivljenu službenicu granične policije Antonelu Govorko, koja je dobro poznavala sustav kontrole i nadzora državne granice i načine kako ih izbjeći. Ona je s Bilićem, prema napucima Sablje i Sučića, osobno odvozila marihuanu do kupaca u Dugopolje ili ju je predavala “kuririma” u Vrgorcu, koji su je dalje prevozili u osobnim i teretnim vozilima na područje Zagreba i Kupinca. Drogu su zatim prodavali i drugim preprodavačima. Policija je u nekoliko navrata presrela i zaplijenila pojedine pošiljke, što krijumčarima nije bila prepreka da nastave s ilegalnim poslom. Spomenuti organizatori i njihovi glavni pomagači tako su u RH prokrijumčarili najmanje 15,7 tona “trave” te ilegalno zaradili najmanje 84,6 milijuna kuna, tvrdi USKOK, koji je u optužnici predložio da im se oduzme protupravno stečena imovinska korist. Na početku istrage, prije godinu dana, nekima od njih blokirana je značajna imovina, prije svega nekretnine vrijedne milijune kuna. Budući da su dvojica okrivljenika stanove i druge nekretnine kupovali na ime sebi bliske osobe, za njih je predloženo tzv. prošireno oduzimanje imovinske koristi.

Naplata

Drugi dio optužnice odnosi se na zapaljenje najmanje četiriju osobnih automobila u Zagrebu, primjerice Golfa tadašnjeg direktora sigurnosti Dinama Krešimira Antolića, te na pripremanje napada na bivšeg predsjednika Uprave GNK Dinama Igora Kodžomana, kao i protupravnu naplatu duga od jedne osobe. U ovom dijelu, uz Sablju i Sučića, USKOK je kao organizatora zločinačkog udruženja označio i nekadašnjeg policajca Đorđa Vuletića Đoku, poznatog i sa suđenja tzv. zločinačkoj organizaciji s početka dvijetisućitih, kada je pravomoćno oslobođen optužbi.

Za glavne organizatore i još trojicu suokrivljenika USKOK je predložio produljenje istražnog zatvora.

Posebna zanimljivost ovoga slučaja jest, što su policija i USKOK, provodeći tzv. posebne mjere tajnog praćenja i prisluškivanja osumnjičenih osoba, prvi put, barem koliko je poznato, ubacili prislušne uređaje u automobile nadziranih osoba. Tako su snimali razgovore glavnih osumnjičenika koji su očito bili uvjereni da vode razgovore u sigurnim uvjetima.

Snimali ih

Prema dostupnim informacijama, istražitelji su “bube” ubacili u automobil Tomislava Sablje, Mercedes S AMG čeških registarskih oznaka, u BMW 740d, također češke registracije, kojim se koristio Tomislav Sučić, kao i u Mercedes E 200 zagrebačkih oznaka kojim se koristio Đorđe Vuletić.

Tako su snimljeni njihovi razgovori u kojima, primjerice, rezimiraju nabave marihuane za prethodna razdoblja, govore jedan drugome koliko su kojoj osobi prodali marihuane i po kojoj cijeni, razgovarali su o tome koliko plaćaju suradnicima za pojedine usluge i slično.

Između ostaloga je snimljeno kako Sabljo u svom Mercedesu 15. kolovoza 2018. jednom suokrivljeniku govori kako su on i Sučić računali da su prethodne godine “prevezli 15 do 18 tona, bliže 18 tona marihuane”.

“Što sad”

Ulovljeni su i razgovori u kojima Sabljo i Sučić govore o podjeli troškova i dobiti te također pričaju o tome kako suokrivljenima Zdravku Biliću i graničnoj policajki Antoneli Govorko plaćaju 150 eura po kilogramu prošvercane trave iz BiH u Hrvatsku.
Posebno su bili zanimljivi snimljeni razgovori nakon pojedinih zapljena droge iz kojih se može zaključiti da se radilo o njihovoj “robi”.

Tako je Sučić, nakon zapljene više od 120 kilograma marihuane kod “njegova čovjeka” u Kupincu, jednom suokrivljeniku u svom BMW-u rekao: “Pao mi je čovjek sa 124 kile u Zdenčini. Čovjek ima 58 godina i vjerojatno su susjedi prijavili onaj dan kad je bio kamion, a to je došla nova roba, skuplja”. Drogu je, kako su ustanovili istražitelji, u kamionu MAN s područja Vrgorca dovezao Toni Bilić, brat Zdravka Bilića.

“Što ćemo sad, Isuse”, obratio se, kako je zabilježeno, Toni Bilić svome bratu nakon ove zapljene. Brat ga je smirivao i rekao mu da uhićeni nije nikoga spomenuo.

 Čija su vozila palili u razdoblju od 2017. do 2019. godine

  • 6. prosinca 2017. na parkiralištu u Rujanskoj ulici na Vrbanima zapalili VW Golf prijašnjeg policijskog inspektora, a tada šefa sigurnosti Dinama, Krešimira Antolića.
  • 21. siječnja 2018. na području Vrapča zapalili BMW “trojku”, vozilo Marka Z., redara u klubu Sokol, koji je jednom prilikom izbacio Tomislava Sablju iz kluba.
  • 7. studenog 2018. zapalili Mercedes GLE 350D na zagrebačkom Prisavlju. Radilo se o vozilu poduzetnika Želimira K.
  • 2. travnja 2019. pravosudnom policajcu Alenu M. zapalili VW Passat pred njegovom kućom
     
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2020 20:29